Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 22 11:30

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/22/ru... 2022-11-23 14:37:00, skaitė 302, komentavo 7

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 22 11:30

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Šiaurės Atlanto aljanso parlamentinė asamblėja pripažino Rusijos Federaciją teroristine valstybe. Delegatai paragino įsteigti specialų tarptautinį tribunolą Rusijos nusikaltimams tirti. Šiam Ukrainos pasiūlymui pritarė visos 30 NATO šalių.

Dėl Ukrainos priimti šie sprendimai:

– Ginkluotės tiekimo didinimas;

– Ukrainos stojimo į NATO plano parengimas;

– Mechanizmas, pagal kurį iš Rusijos būtų išieškotos reparacijos Ukrainos naudai.

Putinui burna dirbantis Peskovas pareiškė, kad valdžios pasikeitimas Ukrainoje nėra vadinamosios „specialiosios operacijos“ tikslas. Žurnalistai Peskovo prašė pakomentuoti prezidento Zelenskio žodžius, kad Maskva siekia derybų su Ukraina tam, kad galėtų atsikvėpti.

Peskovas atsakė, kad Rusija savo tikslus pasieks. Peskovas patikino, jog valdžios pakeitimas Ukrainoje nėra Putlino tikslas: „Ne, prezidentas apie tai jau kalbėjo“.

Kremlius susipainiojo savo meluose ir fantazijose. Pradžioje reikalavo NATO pasitraukti iš Europos, po to siekė surasti JAV laboratorijas ir mirtį nešančius rusažudžius paukščius, po to atakavo Kijevą, po to pabėgo iš Charkovo ir Chersono, bet vis dar vykdo kažkokią „specialią operaciją“.

Ką Kremlius operuoja Ukrainoje? Ko veržėsi su paradinėmis uniformomis į Kijevą? Nusifotografuoti selfiui su Zelenskiu?

Putino Rusija yra 21 a. civilizacijos votis, kurią reikia skubiai išoperuoti, o išoperuotas atliekas saugiai utilizuoti.

Bulbų vladyka Lukašenka vakar pareiškė, kad raketa nukritusi Lenkijoje, praėjusios savaitės pradžioje, buvo tyčinė provokacija prieš Minską ir Maskvą.

„Lenkai ir ukrainiečiai apgailestauja, kad tai nebuvo Rusijos raketa. Jiems reikėjo provokacijos prieš mus, jiems reikėjo eskalacijos“, – su dausomis kalbėjosi Lukašenka, šalia stovint Udmurtijos respublikos vadovui Aleksandrui Brečalovui. Šiuos jo pliurpalus kaip mat paskelbė pagrindinės Kremliaus dezinformacijos priemonės.

Tiesą pasakius, raketos incidentas Lenkijoje gali virsti itin naudingu šiai šaliai sprendimu. Vokietijos gynybos ministrė Kristinė Lambrecht pareiškė, kad būtina Lenkijos pasienyje dislokuoti priešlėktuvinių raketų sistemas „Patriot“. „Pasiūlėme Lenkijai padėti užtikrinti oro erdvės apsaugą mūsų „Eurofighter“ naikintuvais ir oro gynybos sistemomis „Patriot“, – sakė Vokietijos gynybos ministrė interviu dienraščiui „Rheinische Post“.

Lenkijos gynybos ministras Mariušas Blaščekas šį pasiūlymą sutiko su džiaugsmu: „Su pasitenkinimu priėmiau Vokietijos gynybos ministrės pasiūlymą dėl papildomų „Patriot“ raketų paleidimo įrenginių dislokavimo mūsų šalyje“.

Suvokdami siaubingas Ukrainos tautos kančias ir netektis, negalime neįvertinti Putino, kuris taip uoliai vienija, ginkluoja NATO šalis, Lietuvos kaimynes. Chlopajem po plečiu.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sako, kad bet kokiose derybose dėl karo Ukrainoje užbaigimo turi būti atsižvelgta į šalių jėgų santykį mūšio lauke. Dėl šios priežasties, pasak jo, NATO turėtų suteikti Ukrainai kuo didesnę karinę paramą.

„Turime suvokti, kad šis karas greičiausiai baigsis kažkuriuo etapu prie derybų stalo. Tačiau taip pat žinome, kad šių derybų rezultatai visiškai priklauso nuo jėgų santykio mūšio lauke“, – sakė Stoltenbergas Madride vykstančiame NATO Parlamentinės Asamblėjos posėdyje.

NATO vadovas įspėjo, kad Vakarų šalys turi būti atsargios dėl priklausomybės nuo Kinijos. Maskvai kariaujant su Kijevu, dauguma valstybių atsijungia nuo Rusijos energijos tiekimo, tačiau tuo gali pasinaudoti Kinija. Pasak Stoltenbergo, Kinija vis labiau stengiasi kontroliuoti Europos šalių strateginės reikšmės infrastruktūrą, tiekimo grandis bei pagrindinius pramonės sektorius.

Toledo mieste, Ispanijoje, atidarytas Ukrainos karių mokymo centras. Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sančesas NATO parlamentinei asamblėjai pranešė, kad artimiausiomis savaitėmis Ukrainoje bus dislokuota Ispanijos policija, kuri padės tirti įtariamus Rusijos karo nusikaltimus.

Klestelėjome… tokie Vakarų valstybių žingsniai yra būtent tai, ko reikia ir reikėjo Ukrainai nuo pirmų invazijos dienų. Ne tik ginklų tiekimas, tačiau ir problemų sprendimas kartu su ukrainiečiais jų žemėje ne tik stiprina šalies kovą su agresoriumi, vienija Europą, bet ir stabdo bei griauna okupantų planus.

Pranešama, kad Rusija šiuo metu yra didžiausia Indijos trąšų tiekėja. Indijos trąšų importas iš Rusijos per pirmuosius šešis šių metų mėnesius išaugo 371 proc. iki rekordinių 2,15 mln. tonų. Visais praėjusiais finansiniais metais Indija iš Rusijos importavo 1,26 mln. tonų.

Rusai užgrobtose teritorijoje registruoja savo „notarus“, kad galėtų vogti ukrainiečių turtą. Šie notarai perregistruoja iš ukrainiečių pagrobtą nekilnojamąjį turtą atvykėliams pagal Rusijos įstatymus. Tokiu būdu okupantai nori įteisinti turto, kurį jie pavogė iš vietos civilių gyventojų, registraciją ir perregistravimą.

Nei vienas toks pseudo-dokumentas nėra teisėtas, o turto perleidimo sandoriai nebus pripažįstami nei pasaulyje, nei Ukrainoje.

Tik ruskij mir „kultūros” puoselėtojai, vietos švonderių palikuonys, uolūs driskių talkininkai ir tarnai gali norėti matyti, kaip okupanto išbuožinami ir į gatvę išmetami tautiečiai ir kaimynai, kaip vagys bolševikai savinasi svetimą turtą.

Koks teisus buvo ir yra Lietuvos karvedys, bolševikų siaubas, generolas Povilas Plechavičius…

Suskiai į svetimą barzdą prileido savo utėlių ir rėkia, kad ta barzda priklauso jiems.

Operacinis lygmuo

Rusija panaudos iš Baltarusijos išvežtas raketas sistemoms S-300, kad sustiprintų pasienio teritorijų apšaudymą. Priešlėktuviniais ginkluotės kompleksais, tokiais, kaip Buk M1, M2, M3, Tor, Pancir, S-300, S-400 rusai ketina atakuoti ukrainiečių oro pajėgas iš okupuotų teritorijų.

Norint numušti šių sistemų raketas, jos turi būti paleistos iš ne mažesnio kaip 100 kilometrų atstumo, tačiau okupuotos teritorijos yra daug arčiau ir tai gali kelti problemų ukrainiečių gynėjams.

Ukrainos Vyriausiosios žvalgybos valdybos duomenimis, Baltarusija planuoja pradėti gaminti sviedinius statiniams artilerijos ir daugkartiniams raketų paleidimo įrenginiams. Lapkričio 20-23 d. planuojamas Baltarusijos delegacijos vizitas į Iraną. Klausimų sąrašas susijęs su šaudmenų gamyba – nuo plieno lydymo sudedamosioms dalims iki šovinių dažymo ir jiems pakuoti skirtų konteinerių technologijų.

JK siunčia Ukrainai naujausias lazeriu valdomas oras- žemė raketas „Brimstone 2“. Šių raketų veikimo nuotolis yra dvigubai didesnis nei ankstesnės modifikacijos raketų ir siekia 60 km. Viena tokia raketa kainuoja apie 175 000 svarų sterlingų ir gali pataikyti į taikinį, naudojant lazerinį žymeklį ar pačios pasirinkti taikinį iš užprogramuoto sąrašo. Šios raketos gali būti paleistos ir nuo žemės.

Taktinis lygmuo

Chersono srityje rusų okupantai pradėjo miesto civilinės infrastruktūros apšaudymą. Mieste griaudi sprogimai, pranešama, kad yra aukų.

Rusijos okupantai toliau atakuoja pramoninius Ukrainos objektus ir kritinę infrastruktūrą.

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų padaliniai atrėmė okupantų atakas Lugansko ir Donecko srityse.

Okupantas sudavė 9 oro ir 7 raketų smūgius, surengė daugiau kaip 50 apšaudymų iš reaktyvinių ugnies sistemų. Nukentėjo civilinės infrastruktūros objektai.

Rusijos karo nusikaltėlių daliniai Chersono srities Geničesko gyvenvietėje, poilsio bazėje, vykdo Ukrainos piliečių kankinimus.

Ukrainos aviacija per pastarąją parą smogė priešo personalo, ginklų ir karinės technikos sukaupimo vietai. Ukrainos gynybos pajėgų raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai pataikė į okupantų valdymo punktą, degalų ir tepalų sandėlį, personalo sutelkimo vietą, ginklų ir karinės įrangos dislokacijos vietą bei rusų radioelektroninių pajėgų stotį.

Vietoje nuotraukos:

„Mums nereikia kitų pasaulių. Mums reikia veidrodžių. Mes nežinome, ką daryti su kitais pasauliais. Mums užtenka vieno pasaulio, mūsų pačių, bet mes negalime priimti jo tokio, koks jis yra.“

– Stanislavas Lemas, „Solaris“

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624