Valstybės departamentas teisėsaugos ir žvalgybos agentūroms suteikia neribotą prieigą prie amerikiečių asmens duomenų

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://news.yahoo.com/exclusi... 2022-11-07 11:47:00, skaitė 205, komentavo 0

Valstybės departamentas teisėsaugos ir žvalgybos agentūroms suteikia neribotą prieigą prie amerikiečių asmens duomenų

Valstybės departamentas suteikia teisėsaugos ir žvalgybos agentūroms neribotą prieigą prie daugiau kaip 145 mln. amerikiečių asmens duomenų, nes informacija iš prašymų išduoti pasą dalijamasi be teisinio proceso ar akivaizdžios priežiūros, teigiama senatoriaus Rono Vydeno (Ron Wyden) laiške valstybės sekretoriui Antonijui Blinkenui, kurį gavo "Yahoo News".

Šią informaciją R. Wydenas atskleidė atlikdamas tyrimą dėl "Yahoo News" pranešimų apie operaciją "Whistle Pig" - plataus masto informacijos nutekinimo tyrimą, kurį pradėjo pasienio patrulio agentas ir jo vadovai JAV muitinės ir sienos apsaugos nacionaliniame tiksliniame centre.

Trečiadienį Vydenas išsiuntė laišką Blinkenui, prašydamas pateikti išsamią informaciją apie tai, kurioms federalinėms agentūroms suteikiama prieiga prie Valstybės departamento informacijos apie JAV piliečių pasus.

"Rašau norėdamas išreikšti rimtą susirūpinimą, kad Valstybės departamentas suteikia teisėsaugos ir žvalgybos agentūroms neribotą prieigą prie daugiau kaip 145 mln. pasus turinčių amerikiečių asmens duomenų, kurie iš pradžių buvo surinkti teikiant prašymus išduoti pasą", - teigiama Blinkenui išsiųstame laiške, kurio kopiją gavo "Yahoo News".

Vydenas, valstietis iš Orleano valstijos, rašė, kad "tokios prieigos platumas išryškina kitų piktnaudžiavimo atvejų galimybę. 2022 m. liepos 13 d. mano biurui surengtame pasitarime Valstybės departamento pareigūnai patvirtino, kad 25 kitos federalinės agentūros turi prieigą prie departamento pasų paraiškų duomenų bazės."

Remiantis Vidaus saugumo departamento interneto svetainėje paskelbtais dokumentais, apie JAV piliečius renkami tokie duomenys: vardai, pavardės, adresai, gimimo datos, biometriniai duomenys, pavyzdžiui, pirštų atspaudai ir veido atvaizdai, el. pašto adresai, telefono numeriai, lytis, rasė, socialinio draudimo numeriai ir kitokio pobūdžio asmeninė informacija.

"Į [Valstybės] departamento misiją neįeina tai, kad dešimtims kitų vyriausybinių agentūrų suteikiama savitarnos prieiga prie 145 milijonų amerikiečių asmeninių duomenų", - teigiama laiške. "Departamentas savanoriškai ėmėsi šio vaidmens ir taip teikdamas pirmenybę kitų agentūrų interesams, o ne įstatymų besilaikančių amerikiečių interesams. Nors teisėsaugos institucijos teisėtai naudojasi šia informacija, dabartinė nereglamentuota tarpžinybinės prieigos prie milijonų amerikiečių duomenų sistema gerokai viršija tai, ko protingas žmogus galėtų tikėtis ar toleruoti."

Vydenas rašė, kad nors departamentas nėra teisiškai įpareigotas suteikti kitoms agentūroms tokią prieigą, jis "tai padarė nereikalaudamas, kad šios agentūros gautų privalomą teisinį procesą, pavyzdžiui, šaukimą į teismą ar teismo nutartį".

Neaišku, ar 25 teisėsaugos ir žvalgybos agentūros turi skirtingus prieigos lygius ir kiek žmonių šiose agentūrose turi prieigą prie viso duomenų rinkinio. Gegužės mėn. vykusiame susitikime su Vydenu Valstybės departamentas teigė negalintis suskirstyti skaičių pagal agentūras, tik pagal Valstybės departamentą ir ne Valstybės departamentą, teigiama laiške.

Šie atskleidimai pasirodė Vydeno biurui atliekant keletą tyrimų, susijusių su įtarimais, kad pasienio patrulių agentas piktnaudžiavo vyriausybės duomenų bazėmis, siekdamas nesąžiningai atlikti tyrimą dėl žurnalistės ir jos santykių su Kongreso darbuotoju. VSD generalinio inspektoriaus biuras pradėjo tyrimą dėl šių įtarimų ir pasienio patrulio agento viršininko bei bendradarbio darbo CBP Nacionaliniame taikinių nustatymo centre, kuris buvo įsteigtas po rugsėjo 11 d., siekiant padėti nustatyti ir užkirsti kelią grėsmėms, kylančioms iš užsienio.

OIG tyrimas, išsamiai aprašytas daugiau nei 500 puslapių nesutrumpintoje ataskaitoje, tapo "Yahoo News" reportažo apie operaciją "Whistle Pig" pagrindu. "Piktnaudžiavimas šia prieiga išaiškėjo Tėvynės saugumo departamento Generalinio inspektoriaus biuro (OIG) atlikto Muitinės ir sienos apsaugos tarnybos (CBP) veiklos tyrimo ataskaitoje", - teigiama laiške.

Vydeno laiške cituojama vieša redaguota ataskaitos versija, nes, nepaisant kelerius metus kartotų prašymų, VSD vis dar nepateikė jam visiškai neredaguotos ataskaitos. VSD neatsakė į "Yahoo News" klausimus apie ataskaitą.

Generalinio inspektoriaus biuras "Yahoo News" sakė, kad negali pateikti informacijos, kodėl Kongresas negavo visiškai neredaguotos ataskaitos. "Siekdami išsaugoti savo darbo vientisumą ir apsaugoti savo nepriklausomumą, mes neaptarinėjame savo ryšių su Kongresu", - elektroniniu paštu atsakė biuras.

Tyrimas dėl žurnalistės ir jos santykių su Kongreso padėjėju prasidėjo, kai Džefriui Rambo iš Kovos su tinklais skyriaus buvo pavesta parengti planą, kaip sekti priverstinį darbą, kuris naudojamas kobalto kasybai Kongo Demokratinėje Respublikoje. Nebuvo ir šiuo metu nėra jokios politikos, reglamentuojančios Kovos su tinklais skyriaus - CBP padalinio, sukurto kaip tiltas tarp teisėsaugos institucijų ir žvalgybos bendruomenės - naudojimąsi slapčiausiomis šalies duomenų bazėmis.

Dėl to buvo naudojamos kelios neskelbtinos vyriausybinės duomenų bazės, įskaitant Valstybės departamento pasų duomenų bazę, vadinamą Konsuline konsoliduota duomenų baze, siekiant surinkti išsamius asmeninius duomenis apie žurnalistą, Kongreso padėjėją ir žurnalisto šeimos narius. Kaip teigiama "Yahoo News" gautoje OIG tyrimo ataskaitos kopijoje, Rambo taip pat gavo reporterio ir padėjėjo pasų nuotraukas, naudodamasis Valstybės departamento pasų duomenų baze, apie kurią kalbama Vydeno laiške.

"CBP pareigūnas iš padalinio, kuris turėjo tirti priverstinio darbo prievartos atvejus, netinkamai prisijungė prie JAV žurnalisto paso paraiškos, kad galėtų "patikrinti" žurnalistą. Paieškos metu buvo siekiama nustatyti "papildomus atrankos elementus" (pvz., el. pašto adresus ar telefono numerius), susijusius su žurnalistu, taip pat informaciją apie žurnalisto šeimos narius", - rašė Vydenas.

"Atlikdami kriminalinius tyrimus ir rinkdami žvalgybinę informaciją, federaliniai pareigūnai, norėdami gauti informaciją apie abonentus ir panašius įrašus, turi remtis teisiniais procesais, įskaitant šaukimus į teismą ir nacionalinio saugumo raštus. Tai, kad daugelį tų pačių įrašų federaliniai agentai gali lengvai gauti tiesiogiai prisijungę prie Valstybės departamento pasų paraiškų, panaikina bet kokią kontrolę ir sudaro sąlygas piktnaudžiavimui, kuris išsamiai aprašytas OIG ataskaitoje."

Rambo, jo vadovas ir dar vienas CBP darbuotojas Nacionaliniame taikinių nustatymo centre buvo perduoti baudžiamajam persekiojimui dėl galimų kaltinimų, įskaitant piktnaudžiavimą vyriausybės kompiuteriais ir duomenų bazėmis. Teisingumo departamentas atsisakė patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir visi trys liko savo darbo vietose. CBP profesinės atsakomybės biuras šiuo metu tiria įtarimus dėl CBP darbuotojo netinkamo elgesio, susijusio su operacija "Whistle Pig". Praėjusį mėnesį tyrėjas kreipėsi į "Yahoo News", prašydamas nurodyti "Yahoo News" reportažuose minimų informacijos šaltinių tapatybes. ("Yahoo News" prašymą atmetė.)

Vydenas prašo Valstybės departamento pateikti planus, kaip užtikrinti, kad teisėsaugos institucijos pasų duomenis naudotų teisėtiems tikslams ir kad jie atitiktų privatumo apsaugos priemones, kurios paprastai naudojamos kitose valdžios institucijose.

Valstybės departamentas neatsakė į "Yahoo News" klausimus apie Vydeno laišką ir apie tai, ar parengs jo biuro prašomą planą.

Pilietinių laisvių gynėjai "Yahoo News" sakė, kad jiems taip pat kelia nerimą tai, jog Valstybės departamentas teisėsaugos ir žvalgybos agentūroms teikia asmeninius amerikiečių duomenis.

"Tai, kad pasų duomenys naudojami amerikiečiams tikrinti be jokio pateisinamo tikslo, kelia nerimą", - sakė Brennano teisingumo centro Laisvės ir nacionalinio saugumo programos vadovaujančioji direktorė Rachel Levinson-Waldman. "Šiuose duomenyse yra tokia jautri informacija kaip prašytojo socialinio draudimo numeris, gimimo data, lyties tapatybė ir visi kada nors naudoti vardai."

Levinson-Waldman sakė, kad jei duomenys, kuriais naudojasi teisėsaugos ir žvalgybos agentūros, nėra stebimi, tuomet jais gali piktnaudžiauti tie, kurie jais naudojasi.

"Jei Valstybės departamentas neturi mechanizmo, kuris leistų patikrinti, kokiais tikslais vyriausybės agentai siekia gauti prieigą prie šių duomenų, jie yra labai pažeidžiami ir gali būti netinkamai naudojami, nesvarbu, ar tai būtų nesankcionuota politinių priešininkų žvejyba, ar buvusio partnerio persekiojimas", - sakė ji. "Senatoriaus Vydeno paklausimai yra labai svarbūs, o Valstybės departamentas turėtų nedelsdamas imtis veiksmų, kad gerokai sugriežtintų prieigą prie šių duomenų ir stebėtų, kokiais tikslais jie naudojami."