Asociacija „Petys už laisvę“ kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą dėl A.Valinsko

Autorius: Asociacijos „Petys už laisvę“ Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-11-03 19:26:00, skaitė 538, komentavo 8

Asociacija „Petys už laisvę“ kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą dėl A.Valinsko

Konstitucijos 25 straipsnis skelbia, kad žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, o Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnis draudžia skelbti informaciją, kurioje kurstoma neapykanta, tyčiojimasis, niekinimas, taip pat draudžia skelbti informaciją, kurioje kurstoma diskriminuoti žmones dėl jų įsitikinimų ir (ar) pažiūrų pagrindu.

Taigi informacinės visuomenės informavimo priemonės valdytojui yra griežtai draudžiama jo valdomose visuomenės informavimo priemonėse skelbti bet kokią informaciją, kurioje yra kurstoma, raginama ir (ar) agituojama diskriminuoti žmones ar jų grupę dėl jų pažiūrų ir įsitikinimų. Toks draudimas visuomenės informavimo priemonėms (jų valdytojams) galioja nepriklausomai nuo to, kas yra tas asmuo, kuris kursto diskriminuoti kitus žmones dėl jų pažiūrų ir (ar) įsitikinimų - ar tai būtų Prezidentas, ar Seimo narys, ar kitas valstybei nusipelnęs asmuo - informacija, kurioje kurstoma diskriminuoti kitus žmones dėl jų pažiūrų ir (ar) įsitikinimų, visuomenės informavimo priemonėse negali būti skelbiama ir taškas. 

Deja, bet pačios save kažkodėl labai aukštu balu vertinančios visuomenės informavimo priemonės, tarp kurių ir dešimtis milijonų mokesčių mokėtojų lėšų kasmet suryjantis režimo propagandos įrankis - LRT, šio įstatymu įtvirtinto draudimo nepaiso. 

Dar graudžiau visa tai atrodo, kai matai, kad visuomenės informavimo priemonės sistemingai, noriai ir su pasimėgavimu platina vieno nors ir jau solidaus amžiaus sulaukusio, bet susireikšminusiu geltonsnapiu taip ir likusio veikėjo viešus pasisakymus, kuriais tiesiogiai ir be užuolankų yra kurstoma diskriminuoti kitus žmones vien dėl to, kad tų žmonių pažiūros ir įsitikinimai nesutampa su susireikšminusio geltonsnapio "auksiniu protu".

„Todėl kreipiuosi į visas 60 Lietuvos savivaldybių su nuoširdžiu prašymu – organizuodami įvairiausius renginius ir miesto šventes (kurios rengiamos už mokesčių mokėtojų pinigus), tiesiog pamirškite šiuos veikėjus – Egidijų Dragūną, Gytį Paškevičių, grupę „Rebelheart“. Labiausiai kreipiuosi į Lietuvos didmiesčių merus – nesuteikite savo miestų viešųjų erdvių jų koncertams, eiliniams paskutiniams atsisveikinimams ir pasipinigavimams. <...> 

„Pirmoji į šį prašymą jau atsiliepė Zarasų savivaldybė, raštiškai patvirtinusi, kad šių atlikėjų savo renginiuose tikrai nepageidauja. Simboliška, kad būtent šioje savivaldybėje G.Paškevičius turi savo sodybą prie Antalieptės marių...“, - taip (ir dar "gražiau") šį pavasarį su savo "nuoširdžiu" prašymu per visuomenės informavimo priemones į Tautą kreipėsi visos Lietuvos "auksinis protas". 

Atsižvelgdami į tai, mes - asociacija "Petys už laisvę" - manome, kad atėjo laikas patikrinti, kokį, kaip jis pats skelbiasi, "tooookį užnugarį" turi už tyčinį nusikaltimą anksčiau teistas Lietuvos Respublikos pilietis ir, ar iš tiesų mūsų teisinėje valstybėje prieš įstatymą yra visi lygūs. Todėl jus norime informuoti, kad asociacija su oficialiu skundu kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, prašydama šios institucijos įvertinti atitinkamų visuomenės informavimo priemonių veiksmų atitiktį Visuomenės informavimo įstatymui. 

Pabaigai trumpai pridursime, kad šis pirmas mažas žingsnelis tik prologas į mūsų visų dar laukiančią, pagrįstai manome, tikrai įdomią istoriją.

Asociacija "Petys už laisvę"

312250666_561852775940257_694483990025690337_n.jpg