Kinija kritikuoja JAV "branduolinį šantažą"

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/news/565561... 2022-10-31 09:32:00, skaitė 301, komentavo 3

Kinija kritikuoja JAV

Atnaujintoje Vašingtono branduolinėje strategijoje "sureikšminama didžiųjų valstybių konkurencija" ir tariamos užsienio grėsmės, pareiškė Pekinas

Kinija pareiškė, kad bet kokie Jungtinių Valstijų bandymai "branduoliniu šantažu" žlugs, ir apkaltino Vašingtoną skatinant konfrontaciją po to, kai šis paskelbė naujausią branduolinės politikos apžvalgą (NPR).

Paklaustas apie neseniai paskelbtą dokumentą, kuriame išdėstyta JAV branduolinių ginklų politika, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas sakė, kad NPR "smarkiai dvelkia šaltuoju karu ir nulinės sumos mentalitetu" ir kad "branduoliniai ginklai naudojami kaip priemonės [JAV] geopolitinei darbotvarkei įgyvendinti".

"Turiu pabrėžti, kad šioje naujausioje NPR JAV pateikė neatsakingų pastabų ir kaltinimų, taip pat nepagrįstų spekuliacijų dėl įprasto Kinijos branduolinių pajėgų modernizavimo", - penktadienį žurnalistams sakė Wangas ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos specialiai "pritaikė" "branduolinio atgrasymo strategiją" prieš Pekiną.

Kinija yra rimtai susirūpinusi dėl tokio žingsnio ir jam griežtai prieštarauja. Norėčiau aiškiai pasakyti, kad esame pajėgūs ir pasitikime savo nacionalinio saugumo interesais. JAV branduolinis šantažas Kinijos neveiks.

Ketvirtadienį paskelbtoje išslaptintoje naujojoje JAV strategijoje nesilaikoma prezidento Joe Bideno rinkimų kampanijos pažadų ir paliekama galimybė į nebranduolinę ataką atsakyti branduolinėmis priemonėmis. Nors J. Bidenas tvirtino, kad Amerikos branduolinio arsenalo "vienintelis tikslas" yra atgrasyti nuo pirmojo bombos panaudojimo arba imtis atsakomųjų veiksmų, Baltųjų rūmų patvirtintoje NPR daroma išvada, kad toks požiūris "sukeltų nepriimtiną rizikos lygį, atsižvelgiant į konkurentų kuriamų ir naudojamų nebranduolinių pajėgumų spektrą".

Wangas taip pat sakė, kad atnaujinta Amerikos politika "mažina branduolinių ginklų panaudojimo ribą" ir kartu "didina vadinamąją tam tikrų šalių branduolinę grėsmę".

"JAV turi didžiausią pasaulyje branduolinį arsenalą ir toliau tobulina savo "branduolinę triadą" bei selektyviai skatina tarptautinį branduolinės ginkluotės kontrolės procesą tik tada, kai tai padeda nuslopinti šalis, kurias laiko varžovėmis", - tęsė jis. "Už JAV politikos slypi jos hegemoninė logika - siekti absoliutaus karinio pranašumo, kuris gali pakurstyti branduolinio ginklavimosi varžybas."

Bideno administracija ne kartą skelbė, kad Kinija yra didžiausia Vašingtono konkurentė ir kelia didžiausią susirūpinimą, o Pentagonas savo naujojoje Nacionalinėje gynybos strategijoje, kuri taip pat buvo paskelbta ketvirtadienį kartu su naująja NPR ir Priešraketinės gynybos apžvalga, teigė, kad Pekinas kelia "visapusiškiausią ir rimčiausią iššūkį JAV nacionaliniam saugumui".

Įtampa tarp abiejų šalių padidėjo nuo rugpjūčio mėn., kai JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi apsilankė Taivane, nors Pekinas, kuris salą laiko savo teritorijos dalimi, tam garsiai prieštaravo. Nors ši kelionė paskatino precedento neturinčias Kinijos karines pratybas Taivaną supančiame ore ir vandenyse, Vakarų delegacijos po to toliau lankėsi Taipėjuje, o Vokietija šią savaitę išsiuntė teisės aktų leidėjus į kelionę.