Daugiausia smurto eksportavusi valstybė nuo pat 1950 m. buvo Amerika

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/daugiausi... 2022-10-26 19:00:00, skaitė 247, komentavo 6

Daugiausia smurto eksportavusi valstybė nuo pat 1950 m. buvo Amerika

Iš amerikiečių ekonomisto Jeffrey David Sachs'o pasisakymo 2022 m. Atėnų demokratijos forumo sesijoje „Demokratijos dešimtmetis: Kinija ir Rusija“, vykusios rugsėjo 22 d. Graikijos sostinėje Atėnuose

Mano patirtis sako, kad skirtingos visuomenės turi labai gilias politines tradicijas ir kultūrą, kuri kartojasi istorijoje. Šios kultūros yra tikros, neišgalvotos ir skirtingos. Jų negalima vertinti kaip gerų ar blogų, nors mes norime taip daryti.

Mums reikia metodo. Yra skirtingi naratyvai(pasakojimai). Šie naratyvai turi teigiamų dalykų ir sprendimas yra sujungti šiuos naratyvus bei kalbėtis daugiau, nei mes darėme iki šiol.

Mes Jungtinėse valstijose, aš turiu galvoje JAV politinį elitą, nesikalbame su Kinijos elitu. Mes į juos rodome pirštu, rėkiame ant jų. Mes net nespaudžiame rankų Rusijos lyderiams ar diplomatams.

Per visą mano 42 metų karjerą, klausantis skirtingų naratyvų ir matant skirtingas perspektyvas iš įvairių pusių, matant įvairius nuopelnus įvairiose pozicijose, darau išvada, kad jei iš tikrųjų atsisėstume ir pasikalbėtume, mes rastume bendrų taškų.

Būsiu konkretus: Kinija šiandien mažai kuo skiriasi nuo Hanų dinastijos Kinijos(200 m. pr. Kr. Red. Past.). Centralizuota administracinė valstybė. Konfucijaus kultūra ir tradicijos. Kai aš kalbu su aukštais Kinijos pareigūnais, o darau tai dažnai, galiu pasakyti, kad jie yra geriausiai pasaulyje informuoti profesionalai.

Jie yra rafinuoti ir gerai paruošti. Jie tiki profesionalia centralizuota administracinę valstybe. Šiai politinei kultūrai yra daugiau nei du tūkstančiai metų.

Kai žiūrite į Rusiją ir į Putiną, Putinas atrodo visai panašus į carą. Tai ne atsitiktinumas. Tai yra valdžios kultūra. Tai yra tradicijų kultūra.

Kai aš žiūriu į savo paties valstybę Jungtines valstijas, tai yra pusiau demokratiška, baltųjų dominavimo, hierarchinė ir rasistinė visuomenė, kuri siekia išsaugoti elito privilegijas. Būtent taip JAV buvo suformuotos 1787 m.

Tai buvo vergvaldiška, genocidinė valstybė, kuri žudė vietinius indėnus baltųjų žmonių kultūros naudai. Ir visų nuostabai, taip yra iki šiol, nors mes ir esame įvairesni nei anksčiau.

Tai yra gilūs kultūriniai skirtumai, bet mes neturėtume to supaprastinti, nes mes vaidiname demokratiją, tačiau kas yra iš tikrųjų svarbu, tai detalės.

Platonui demokratija rūpėjo mažiausiai, kai tuo tarpu Aristoteliui tai buvo kur kas labiau subtilu. Valdymo sistema, kuri iš tikrųjų yra mišri.

Noriu pabrėžti vieną esminį dalyką apie demokratiją, kadangi mes susirinkę demokratijos forume. Demokratiją mes laikome gėriu, tačiau daugiausia smurto devynioliktame amžiuje padariusi valstybė pasaulyje buvo labiausiai demokratiška arba antra demokratiškiausia.

Tai buvo Didžioji Britanija. Tu gali būti demokratiškas namie ir negailestingai imperialistiškas už namų ribų.

Daugiausia smurto eksportavusi valstybė nuo pat 1950 m. buvo Amerika, kuri inicijavo daugybę karinių konfliktų.

Pati didžiausia prezidento Bideno klaida yra jo vertinimas, kad didžioji pasaulio kova vyksta tarp demokratijų ir autokratijų.

Tikrasis pasaulio iššūkis yra visiems gyventi drauge ir sumažinti nelygybę bei padaryti aplinką draugiškesne.

Dažniausiai Lietuvoje nepageidaujama ar, neretai, tiesiog draudžiama publicistika ir dokumentika – kiekvieną dieną rodoma „PressJazz TV“ kanale.

Susiję:

Skandalingasis Sachs’as ir vėl prisišnekėjo