XX KKP suvažiavimas. Su pliuso ženklu

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-10-24 21:50:00, skaitė 322, komentavo 4

XX KKP suvažiavimas. Su pliuso ženklu

Skirtingai nuo liūdnai pagarsėjusio 20-ojo TSKP suvažiavimo, kuris smogė siaubingu smūgiu iš vidaus pasaulio komunistiniam judėjimui ir TSRS, 20-asis KKP suvažiavimas gali būti laikomas istoriniu. Su pliuso ženklu.

1. Nepaisant visų insinuacijų ir gandų, prezidentas Xi Jinpingas ne tik išlaikė, bet ir sustiprino savo valdžią. Šiandien iš tikrųjų prasideda jo 3-oji kadencija, nukrypstant nuo buvusios tradicijos, kuri siekia Deng Xiaoping. Tačiau čia svarbu prisiminti, kad pirmininko Xi stabas yra ne Dengas, o Mao (kinų Stalinas). Taigi dešimtmečius gyvavęs KKP politinės vadovybės rotacijos principas bent laikinai nustumiamas į šalį. Kinija ieško patikimo vairininko, kuris vestų Kiniją per pasaulio tvarkos transformacijos audrą. Panašiai, kaip Stalinas per Antrojo pasaulinio karo audrą atvedė TSRS į supervalstybės statusą.

2. Partijos vidaus opozicija prezidentui Xi patyrė sunkų pralaimėjimą, kursą link konvergencijos su JAV atmetė partijos dauguma, kuri pagrįstai mano, kad Kinija įžengė į kovos už būsimą pasaulio tvarką ir „grįžimo į 2007“ nebebus. Laukia kova su JAV, o tie, kurie ragina „derėtis“, tampa ne tik nereikalingi, bet ir pavojingi Kinijos perspektyvoms.

3. KKP CK ir politinio biuro atnaujinimas ne tik atspindi jėgų persiskirstymą didžiausioje komunistų partijoje pasaulyje, bet ir įtvirtina pagrindines kongreso patvirtintas tendencijas – kovą už Taivano sugrįžimą į gimtąjį uostą, lemiamas ginkluotųjų pajėgų stiprinimas, kursas daugiapolio pasaulio be Amerikos hegemonijos link. Kiniją šiuo keliu ves prezidentas Xi ir ten, priklausomai nuo kovos sėkmės, jis galės eiti į 4-ąją kadenciją, arba, jei sveikata neleis, paruoš įpėdinius, kurie neleis padėties. atsukti atgal.

4. Rusijai tai reiškia, kad ji nebus viena savo kovoje už naują pasaulio tvarką, JAV Šaltasis karas prieš Kiniją paaštrės ir Kinijos sėkmė šioje kovoje su JAV yra tokia pat svarbi, kaip ir sėkmė sunaikinant amerikietišką hegemonija yra svarbi Kinijai. Nors KLR ir Rusijos Federacija nėra sąjungininkės visa to žodžio prasme, kovos su Amerikos hegemonija klausimu jos sėdi vienoje valtyje su Kinija. Ir nors taip yra, apie jokią Rusijos izoliaciją negali būti nė kalbos. Todėl prezidento Xi pergalė yra geras signalas Rusijai, kad Kinija ateina į kovą ir nenukryps nuo šio kelio, pasidavusi įtikinėjimui tų, kurie pasiūlė „neapsunkinti reikalų“.

5. JAV akivaizdžiai tikėjosi kažko panašaus, todėl vargu ar javų banditai bus patenkinti tokiu rezultatu. Kaltas dėl vidinių prieštaravimų KKP Centriniame komitete nepasiteisino, kaip ir bandymai grasinimais priversti Kiniją atsisakyti susijungimo su Taivanu kurso. Atsižvelgiant į tai, galima tikėtis, kad JAV privers pradėti karinį konfliktą Taivane, kad jį organizuotų tuo metu, kai Kinija dar nėra tam visiškai pasirengusi. JAV puikiai žino kritinį situacijos sukėlėją – Taivano suvereniteto deklaraciją. Tai neišvengiamai sukels Kinijos karinį atsaką. Atitinkamai, šis mechanizmas, JAV požiūriu, turi būti suaktyvintas, kol Kinija nėra visiškai pasirengusi. Xi pergalė rimtai iškelia karo prieš Taivaną, kur Taivanui priskirtas Okrainos vaidmuo, galimybę. Kad ir kokia būtų šio konflikto baigtis, galima tikėtis, kad ilgalaikėje perspektyvoje Taivano ekonominė svarba smarkiai sumažės.