Nausėdos iniciatyvai Europa dar nepribrendus, tačiau tikimasi pribręs

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/nausedos-... 2022-10-23 22:13:00, skaitė 270, komentavo 5

Nausėdos iniciatyvai Europa dar nepribrendus, tačiau tikimasi pribręs

Europos dėmesys ir vėl buvo sutelktas į G. Nausėdą ir jo novatoriškus siūlymus.

Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda šiuo metu turi kelis pagrindinius strateginius tikslus, kuriuos siekia įgyvendinti – tai yra Gerovės valstybės sukūrimas, tribunolo Rusijos nusikaltimams įkūrimas, naujų sankcijų paketų Rusijai įgyvendinimas, sankcijų Baltarusijai išvystymas, dujų kainų lubų užfiksavimas ir statistinių vienetų nuvakcinavimas mažiausiai iki 90 proc.

Beveik visos G. Nausėdos iškeltos užduotis sėkmingai įgyvendinamos, kol kas stringa tik tribunolo Rusijai įkūrimas.

G. Nausėda dalyvaudamas Europos Vadovų tarybos (EVT) susitikime Briuselyje be kitų svarbių klausimų svarstė ir pagrindinį klausimą – Rusijos karą Ukrainoje.

Valstybės lyderis susirinkusiems EVT sesijoje atskleidė, kad Rusijos eskaluojamo karo Ukrainoje kontekste svarbu ir toliau didinti spaudimą agresorei.

Todėl G. Nausėda pakvietė Europos lyderius palaikyti specialaus tribunolo Rusijos agresijos nusikaltimams tirti idėją.

„Asmenys, vykdantys agresijos nusikaltimus Ukrainoje, turi susilaukti atpildo ir prisiimti atsakomybę už savo veiksmus. Taip pat ir tie, kas duoda nurodymus niokoti miestus ir žudyti civilius. Būtent šiam tikslui reikia specialaus, Rusijos karo Ukrainoje atvejui skirto tribunolo“, - nurodė Lietuvos vadovas.

Vyriškis teigė, kad būtina atkreipti dėmesį ir į vis aktyvesnį Baltarusijos vaidmenį Rusijos kare Ukrainoje. Jis pabrėžė, kad Rusija jau nuo karo pradžios naudoja Baltarusijos teritoriją atakoms prieš Ukrainą, o dabar Baltarusijoje dislokuoja savo karius, todėl tai yra dar vienas eskalacinis agresoriaus veiksmas, didinantis įtampą regione.

G. Nausėda Lietuvos vadovas ES lyderių diskusijoje taip pat iškėlė tolesnių sankcijų Rusijai klausimą ir ragino pradėti rengti devintąjį sankcijų paketą.

„Sankcijos Rusijai jau veikia, todėl reikia toliau didinti spaudimą, kad nebūtų palikta landų apeiti sankcijas. Būtina plėsti ir sankcijas Baltarusijai, prisidedančiai prie Rusijos vykdomų atakų Ukrainoje“, - ES lyderiams papasakojo valstybės lyderis.

Deja, paaiškėjo, kad G. Nausėdos iniciatyvai dėl tribunolo Rusijai sukūrimo, ne viena Europos valstybė dar nėra pribrendusi, reikia daugiau laiko, kad pribręstų.