Gynybos rangovai siekia ilgalaikio pelno iš konflikto Ukrainoje

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://responsiblestatecraft.... 2022-10-21 09:39:00, skaitė 275, komentavo 1

Gynybos rangovai siekia ilgalaikio pelno iš konflikto Ukrainoje

Naujuoju pasiūlymu būtų sumažinta apsauga nuo kainų klastojimo ir padidinta ginklų gamyba, gerokai viršijanti Kijevo poreikius

Tęsiantis Rusijos specialiajai operacijai Ukrainoje, pasaulis susiduria su didele nežinomybe. Kiekviename etape karo prognozės, susidūrusios su šalta ir kieta šiuolaikinio konflikto realybe, buvo prastos. Tačiau vienas dalykas buvo aiškus nuo pat pradžių: JAV gynybos pramonė ketina pasipelnyti.

Naujausias to pavyzdys buvo praėjusią savaitę, kai senjorai. Džekas Ridas (Jack Reed) ir Džimas Inhofas (Jim Inhofe) pasiūlė naują šių metų Nacionalinės gynybos įstatymo pataisą. Šiuo pasiūlymu Gynybos departamentui būtų suteikti karo meto įgaliojimai, kurie leistų jam pirkti didžiulius kiekius artilerijos ir kitos amunicijos pagal daugiametes sutartis, rašo "Defense News".

Svarbiausia dalis: pataisa taip pat leistų Pentagonui nesudaryti konkursinių sutarčių su Ukraina susijusiems sandoriams (įskaitant milijardų dolerių vertės sutartis JAV atsargoms papildyti), be to, būtų atsisakyta kitų nuostatų, kuriomis siekiama neleisti ginklų gamintojams permokėti mokesčių mokėtojams.

Kaip naujienų portalui "Defense News" sakė neįvardytas Kongreso patarėjas, šis žingsnis leistų rangovams pagaminti kur kas daugiau, nei reikia Ukrainai. Vietoj to mes perkame karui dviem frontais. "Sunku sugalvoti ką nors tokio svarbaus visų sąraše, kaip tonos šaudmenų pirkimas ateinantiems keleriems metams, mūsų operatyviniams planams prieš Kiniją ir tolesniam Ukrainos aprūpinimui", - sakė šaltinis.

Kitaip tariant, įstatymų leidėjai ir gynybos rangovai naudojasi Ukraina, kad gautų savo ginklų pageidavimų sąrašą, teigia Billas Hartungas iš Quincy instituto.

"Tai dalis didesnio siekio pasinaudoti karu Ukrainoje, kad padidėtų Pentagono išlaidos dalykams, kurie neturi nieko bendro su Ukrainos gynyba ar bet kokiu tikėtinu ateities scenarijumi", - sakė B. Hartungas.

Kaip pažymi "Defense News", "siūlomu teisės aktu taip pat leidžiama sudaryti sutartis dėl 20 000 pažangių vidutinio nuotolio raketų "oras-oras" AIM-120, kuriomis Ukraina dar nėra daug šaudžiusi, jei apskritai yra šaudžiusi". Į paketą taip pat įtraukti kelių kitų raketų pirkimai, kurie, atrodo, gerokai viršija Kijevo pageidavimų sąrašą. Pažymėtina, kad neaišku, ar šie ginklai iš tikrųjų būtų naudingi JAV ir Kinijos karo atveju. 

"Tai atsargų kaupimas dideliam antžeminiam karui ateityje", - "Defense News" sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro atstovas Markas Cancianas. "Tai nėra sąrašas, kurį naudotumėte Kinijai. Kinijai turėtume visai kitokį sąrašą".

"Lockheed Martin" antradienį paskelbė, kad planuoja daugiau nei 50 proc. išplėsti didelio judrumo artilerijos raketų sistemos, geriau žinomos kaip HIMARS, gamybą. Sprendimas priimtas po kelis mėnesius trukusio teigiamo šios ginklų sistemos viešinimo, kuris, atrodo, sukėlė didesnį Rytų Europos vyriausybių susidomėjimą.

Šis pranešimas paskelbtas praėjus vos mėnesiui po to, kai kariuomenė pareiškė, kad, reaguodama į karą Ukrainoje, nori padvigubinti HIMARS gamybą ir patrigubinti tam tikrų tipų artilerijos gamybą. Tokiam gamybos padidinimui reikėtų naujų arba bent jau smarkiai išplėsti gamybos įrenginius, todėl kyla susirūpinimas, kad ateityje bus sunku sumažinti gamybos apimtis.