Nesibaigiantis netiesioginis karas pagal planą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://mate.substack.com/p/th... 2022-10-19 10:50:00, skaitė 1453, komentavo 3

Nesibaigiantis netiesioginis karas pagal planą

Nors J. Bideno administracija privačiai pripažįsta, kad jos sąjungininkė Ukraina nėra "pajėgi laimėti karą", tačiau toliau jį kursto

Rusijos specialioji operacija Ukrainoje Baltiesiems rūmams sukėlė geopolitinę krizę, prie kurios sukūrimo jie prisidėjo itin svarbiu vaidmeniu. 2014 m. vasario mėn. dabartinė aukšto rango Valstybės departamento pareigūnė ir buvusi Dicko Cheney patarėja Victoria Nuland buvo užfiksuota, kaip ji planavo naujos Ukrainos vyriausybės įkūrimą - ji pabrėžė, kad šiame plane dalyvaus J. Bidenas ir jo tuometinis vyriausiasis padėjėjas, dabartinis nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas. Po kelių savaičių demokratiškai išrinktas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius buvo nuverstas ir pakeistas Vašingtono remiamais vadovais, tarp kurių buvo ir V. Nuland parinktas ministras pirmininkas.

Pasikeitus režimui Kijeve, J. Bidenas tapo įtakingiausiu JAV politiniu veikėju Ukrainoje - tai patvirtina ir pelninga "Burismos" valdybos nario vieta, padovanota jo sūnui Hanteriui. Kol Bidenų šeima ir kiti gerus ryšius turintys veikėjai pelnėsi, Ukrainoje prasidėjo pilietinis karas. Rytiniame Donbaso regione Kremliaus remiami Ukrainos sukilėliai stojo į kovą su fašistiniu perversmu besivadovaujančia vyriausybe, kuri slopino rusų kultūrą ir pritarė žudikiškiems išpuoliams prieš disidentus. Užuot skatinusios 2015 m. Minsko II susitarimus - sutartą Donbaso konflikto užbaigimo formulę - JAV skatino kovą ginklų ir mokymo programa, kuri pavertė Ukrainą NATO įgaliotine. Įtakingi JAV politikai nepaliko abejonių dėl savo ketinimų. Donbaso karui įsiplieskus, įstatymų leidėjai pareiškė, kad jie naudojasi Ukraina "kovai su Rusija ten" (Adamas Schiffas), ir pažadėjo "priversti Rusiją sumokėti didesnę kainą" (Johnas McCainas). Šių metų vasarį Rusija įsiveržė ir užbaigė aštuonerius metus trukusią kovą, palikdama Ukrainai sumokėti didžiausią kainą.

J. Bideno administracija vengė daugybės galimybių nustoti provokuoti Rusiją. Kai 2021 m. gruodį Rusija pateikė taikos sutarčių projektus, Baltieji rūmai atsisakė net aptarti pagrindinius Kremliaus reikalavimus: įsipareigojimą Ukrainai laikytis neutralumo ir NATO karinių pajėgų mažinimą su Rusija besiribojančiose valstybėse narėse po 1997 m. Vasario pradžioje vykusiame paskutiniame derybų dėl Minsko II įgyvendinimo raunde "pagrindinė kliūtis", kaip rašė "Washington Post", "buvo Kijevo nepritarimas deryboms su prorusiškais separatistais". Prisidėdamos prie Ukrainos kraštutinių dešiniųjų - nacių, kurie grasino nuversti Volodymyrą Zelenskį, jei jis pasirašys taikos susitarimą, JAV nesistengė skatinti diplomatijos. Įsidrąsinusi eskaluoti karą Donbase, Ukrainos vyriausybė tada, likus kelioms dienoms iki Rusijos invazijos vasario 24 d., masiškai suintensyvino sukilėlių kontroliuojamų teritorijų apšaudymą.

Žvelgdamas į laikotarpį iki specialiosios operacijos, Jackas Matlockas, JAV ambasadorius Sovietų Sąjungoje valdant Bušui I, dabar daro išvadą, kad "jei Ukraina būtų norėjusi laikytis Minsko susitarimo, pripažinti Donbasą autonominiu Ukrainos vienetu, vengti NATO karinių patarėjų ir įsipareigoti nestoti į NATO", Rusijos specialiosios operacijos "būtų pavykę išvengti".

Vašingtonui specialiosios operacijos prevencija būtų trukdžiusi siekti ilgalaikių tikslų. Kaip atvirai pripažino JAV politikai, Ukrainos istoriniai, geografiniai ir kultūriniai ryšiai su Rusija galėtų būti panaudoti kaip priemonė siekiant pakeisti Maskvos vyriausybę arba bent jau palikti ją "susilpnintą".

Ukrainai įžengus į dar vieną karo žiemą, šį kartą susiduriant su sustiprėjusiu Rusijos puolimu, Bideno administracija akivaizdžiai nėra nusiteikusi užbaigti krizę, kurią pati padėjo pradėti.