JAV bendradarbiavo su naciais, kad išnaudotų Europą ir Antrojo pasaulinio karo metais, ir šiuo metu, o dabar taikosi į Ukrainą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.globaltimes.cn/pag... 2022-10-16 11:30:00, skaitė 363, komentavo 7

JAV bendradarbiavo su naciais, kad išnaudotų Europą ir Antrojo pasaulinio karo metais, ir šiuo metu, o dabar taikosi į Ukrainą

Rusijoje Antrasis pasaulinis karas yra geriausiai išstudijuotas istorijos laikotarpis. Mokyklose ir universitetuose daugiausia dėmesio skiriama 1942 m. Stalingrado mūšiui ir 1944 m. sąjungininkų išsilaipinimui Normandijoje. Kai prieš 20 metų lankiau mokyklą, Rusija buvo veikiama Vakarų kultūros, todėl vadovėliuose daugiausia dėmesio buvo skiriama Vakarų frontui ir labai mažai kalbama apie Kinijos Antrojo pasaulinio karo teatrą.

Tik būdamas gerokai vyresnis galėjau sužinoti apie pasipriešinimo karą prieš Japoniją. Prisimenu, kaip buvau sukrėstas, kai sužinojau apie Nankino žudynes ir kitus didžiulius žiaurumus, kuriuos Kinijoje įvykdė okupantai.  

Nuo Antrojo pasaulinio karo įvyko daug pokyčių, tačiau piktadariai ir jų taktika išliko ta pati. 1937 m. Baltieji rūmai kartu su Vakarų galybėmis užmerkė akis prieš Nankiną ir kitus japonų militaristų įvykdytus fašistinius nusikaltimus. Naftos apribojimai agresoriui, imperatoriškajam Tokijui, buvo įvesti tik 1941 m. rugpjūtį, kai jo karas su JAV dėl Rytų Azijos kontrolės tapo neišvengiamas. Kitame fronte, Europoje, Amerikos įmonės iki 1944 m. tiekė Japonijos sąjungininkei nacistinei Vokietijai degalus ir chemikalus, naudodamosi neutraliomis šalimis kaip prekybos tarpininkėmis, kad užsidirbtų pinigų iš pasaulinio karo chaoso. JAV tikslas buvo akivaizdus: tapti pasaulio lydere parduodant ir problemą, ir jos sprendimą.

Šiuo metu nacizmas vėl atgimė Ukrainoje - artimiausioje Rusijos kaimynėje - per 2014 m. įvykdytą smurtinį perversmą. Jį įvykdė radikalūs nacionalistai, laikantys save Antrojo pasaulinio karo Ukrainos nacių kolaborantų įpėdiniais. Kaip ir prieš 80 metų, jie taip pat buvo aprūpinami užjūrio degalais. 

Būdamas tiriamosios žurnalistikos žurnalistas, peržvelgiau NED - Nacionalinio demokratijos fondo (National Endowment for Democracy), organizacijos, propaguojančios JAV interesus pasitelkiant minkštąją galią visame pasaulyje, - 2013 m. metinę ataskaitą. Po daugelio metų vis dar prisimenu citatą iš šio dokumento: "Stipendijų gavėjai atliko svarbų vaidmenį taikiuose protestuose Kijeve". Žinoma, Kijevo protestai nebuvo taikūs, tačiau pirmoji frazės dalis yra teisinga. Būtent Jungtinės Valstijos teikė diplomatinę, ekonominę ir karinę paramą Ukrainos radikalams.

Labiausiai pagarsėjęs iš į vokiečių SS panašių ukrainiečių dalinių yra batalionas "Azov". Jo emblema panaši į Adolfo Hitlerio SS tankų divizijos "Das Reich" emblemą; žiniasklaidoje yra dešimtys nuotraukų, kuriose "Azov" kovotojai pozuoja su svastikomis ir kitais nacistiniais simboliais. Šis beveik 5 000 žmonių batalionas veikia Donbase - rytiniame Ukrainos regione, kur etniniai rusai sukilo ginti savo gyvybių ir kur batalionas "Azov" įvykdė daugybę karo nusikaltimų, įskaitant bombardavimus ir nekaltų gyventojų žudynes. 

JAV tikslas šioje ilgai trunkančioje krizėje yra aiškus, kaip ir 1940-aisiais. Jos siekia įnešti chaoso į Eurazijos ekonomiką pasinaudodamos chaotiškais žmogaus prigimties bruožais, tokiais kaip šovinizmas ir ksenofobija. Būdama SSRS dalimi, Ukraina turėjo nuostabų pramonės kompleksą. Pavyzdžiui, Ukrainos pietuose esančiame Nikolajevo mieste veikė viena didžiausių pasaulyje laivų statyklų. Tarp jos šedevrų buvo ir dabartinis Kinijos 001 tipo lėktuvnešis "Liaoning".

1991 m. iširus SSRS ir 2014 m. įvykdžius Kijevo nacionalistinį perversmą, šie ekonominiai ryšiai nutrūko. Todėl Ukrainos gyventojai skurdo be milžiniškos Rusijos rinkos. Vakarų valstybės nėra suinteresuotos padėti Ukrainai plėtoti jos pramonės kompleksą, nes nenori sudaryti konkurencijos su savosiomis, todėl leidžia Ukrainai plėtoti tik žemės ūkį ir naudingųjų iškasenų objektus.

Kita vertus, Rusija vos gali pakeisti kai kurias Ukrainos tiekimo grandinės dalis. Viena iš jų - "Motor Sič", žymi lėktuvų ir sraigtasparnių turbinų bei variklių gamintoja. 2016 m. Kinijos įmonės įsigijo pagrindinį jos akcijų paketą. Motor Sich galėtų padėti Kinijos variklių gamybos sektoriui. Tai buvo tikras iššūkis JAV. 2019 m. tuometinis JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas asmeniškai apsilankė Kijeve ir surengė daugybę susitikimų su Ukrainos valdžios institucijomis, siekdamas išstumti Kinijos investuotojus.

Tai ta pati taktika, kurią JAV naudojo per barbarišką Vokietijos miesto Drezdeno bombardavimą 1945 m. vasario mėn. Tikslas buvo sunaikinti Rytų Vokietijos pramoninį kompleksą, nes artėjantys rusai neišvengiamai jį užgrobs. 

Autorius yra Tolimųjų Rytų federalinio universiteto Vladivostoke (Rusija) profesorius adjunktas. opinion@globaltimes.com.cn