Dėl nacių laikų "stebuklingo ginklo" palyginimo iškilo problemų aukščiausiam Vokietijos pareigūnui

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/news/564732... 2022-10-16 11:29:00, skaitė 373, komentavo 5

Dėl nacių laikų

Žmonės, reikalaujantys, kad Berlynas siųstų tankus į Ukrainą, turi iliuzijų, įsitikinęs Vokietijos kanclerio tarnybos vadovas Wolfgangas Schmidtas

Vokietijos vyriausybės kritikai, norintys, kad Berlynas tiektų Ukrainai kovinius tankus, galbūt kenčia nuo nacių laikų "stebuklingo ginklo" sindromo, pareiškė kanclerio Olafo Scholzo administracijos vadovas, sukeldamas kitų politikų kritikos bangą.

"Kartais man norisi tai pavadinti "V-2 sindromu", kai manome, kad yra stebuklingas ginklas, dėl kurio viskas išnyks", - anksčiau šią savaitę sakė Wolfgangas Schmidtas (Volfgangas Šmitas).

Jis turėjo omenyje Antrojo pasaulinio karo metais nacių sukurtą raketą V-2, pavadintą "keršto ginklu". Ji buvo naudojama smūgiams prieš Londoną, Antverpeną ir Lježą, dėl kurių, kai kuriais skaičiavimais, žuvo tūkstančiai civilių gyventojų. Ketvirtadienį Berlyne vykusioje panelinėje diskusijoje Šmitas pasakojo, kad dabar panašiai vertinami ir vokiečių koviniai tankai "Leopard 2", o tai tėra iliuzija.

Jo žodžiai sukėlė piktą Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) - didžiausios Vokietijos opozicinės partijos - reakciją. "Kas iš tikrųjų dedasi šio žmogaus galvoje?" - stebėjosi partijos vadovas Frydrichas Mercas, turėdamas omenyje Šmidtą. Jis taip pat paragino kanclerį F. Scholzą "aiškiai pasakyti", kad vyriausybė į tokias "nesąmones" tiesiog neužmerks akių.

CDU atstovas gynybos politikos klausimais, parlamento narys, į atsargą išėjęs pulkininkas Roderichas Kiesewetteris (Roderich Kiesewetter), pavadino Schmidto pareiškimus "siaubingu neišmanymu".

"Kanclerė [Angela] Merkel dėl tokių pareiškimų atleistų kanclerio biuro vadovą", - sakė R. Kiesewetteris ir pridūrė, kad jei Šolcas palaikys Šmidtą šiuo klausimu, "turime nerimauti dėl Vokietijos reputacijos ES ir NATO".

Vokietijos parlamento gynybos komiteto vadovė, laisvoji demokratė Marie-Agnes Strack-Zimmermann pasiūlė suteikti Šmidtui "šiek tiek žinių apie ginkluotę" ir pridūrė, kad tuomet jis galbūt "greitai supras", jog toks palyginimas yra "ne tik visiškai ne vietoje, bet ir paprasčiausiai neteisingas".

Kijevas ne kartą prašė Berlyno sunkiosios ginkluotės, įskaitant kovinius tankus, nuo tada, kai Rusija vasario pabaigoje pradėjo karinę operaciją Ukrainoje. Vokietija iki šiol vengė siųsti tokias šarvuotas transporto priemones į šalį, o savo šalyje sulaukė kritikos dėl to, kad esą per lėtai teikia karinę pagalbą Kijevui.