NATO pirmadienį pradės branduolinio karo žaidynes

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://news.antiwar.com/2022/... 2022-10-16 10:08:00, skaitė 422, komentavo 9

NATO pirmadienį pradės branduolinio karo žaidynes

Šiaurės Atlanto sutarties organizacija ketina pradėti kasmetines karines pratybas, skirtas pasirengti branduoliniam karui. Kartu su amerikiečių bombonešiais B-52 dalyvaus pažangūs kitų aljanso narių orlaiviai, imituojantys sunaikinimo karą su Rusija.

Karo žaidimai, pavadinti "Tvirtas vidurdienis", prasidės pirmadienį ir tęsis iki spalio pabaigos. Pratybas, kurios vyks virš Šiaurės jūros ir Jungtinės Karalystės, rengia Belgija. Kai kurie amerikiečių orlaiviai pakils iš bazių Šiaurės Dakotoje.

Pasak NATO pranešimo spaudai, "Pratybose "Steadfast Noon" dalyvauja 14 šalių ir iki 60 įvairių tipų orlaivių, įskaitant ketvirtosios ir penktosios kartos naikintuvus, taip pat stebėjimo ir tanklaivius. Kaip ir ankstesniais metais, dalyvaus JAV ilgojo nuotolio bombonešiai B-52." Jame priduriama, kad "kol egzistuoja branduoliniai ginklai, NATO išliks branduoliniu aljansu".

Šių metų branduolinės pratybos rengiamos tuo metu, kai įtampa tarp NATO ir Maskvos yra pasiekusi dešimtmečio aukštumas. Maskva apkaltino aljansą kariaujant prieš Rusiją Ukrainoje. Vašingtonas vadovavo savo sąjungininkams, suteikusiems Kijevui dešimtis milijardų vertės ginklų, taip pat žvalgybos duomenų ir mokymų, skirtų Rusijos kariams žudyti.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad atšaukti karo žaidimus būtų "neteisingas signalas". "Būtų pasiųstas labai neteisingas signalas, jei dabar staiga dėl karo Ukrainoje atšauktume įprastas, seniai suplanuotas pratybas. Tai būtų visiškai netinkamas signalas", - sakė jis antradienį.

J. Stoltenbergas teigė, kad branduolinių karo žaidimų vykdymas yra geriausias būdas užkirsti kelią branduoliniam karui. "Tvirtas, nuspėjamas NATO elgesys, mūsų karinė jėga yra geriausias būdas užkirsti kelią eskalacijai". Jis tęsė: "Jei dabar sukurtume pagrindą bet kokiems nesusipratimams, klaidingiems apskaičiavimams Maskvoje dėl mūsų pasirengimo saugoti ir ginti visus sąjungininkus, padidintume eskalacijos riziką."

Didėjant Vakarų karinei paramai Ukrainai, Kremlius perspėjo, kad į tai atsakys. Neseniai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad gins Rusijos teritoriją visu turimu arsenalu. Stumdamas į priekį branduolinio karo žaidimus, J. Stoltenbergas peikė V. Putino pareiškimą kaip "pavojingą ir neapgalvotą".