Pentagono interneto karas prieš Iraną (galima taikyti ir Litukrijai)

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-10-13 20:37:00, skaitė 273, komentavo 6

Pentagono interneto karas prieš Iraną (galima taikyti ir Litukrijai)

Mano komentaras.

Kodėl apie tai aš rašau? Straipsnis juk išėjo ilgokas ir patikliam skaitytojui gali pasirodyti niekaip nesusijęs su litukrija. Tačiau neapsigaukite. Tokiame centere, mano giliu įsitikinimu, yra prikurta aibė filialų, Yra ir filialas, skirtas Rytų Europai, apimantis ir Litukriją. Perskaitę, suprasite, iš kur atsiranda kvaili rafinimai, skatinantys remti saloreichą (#Mes su Ukraina, #Kartu mes stiprūs, #Stop War) ir aibė kitų. Suprasite, iš kur yotubėje atsiranda kvaili trumpi filmukai, pasakojantys kaip gera gyventi litukrijoje, kad čia rojus žemėje (dažniausiai keliami sukūrus fiktyvias paskyras) ir iš kur atsiranda agresyvūs komentarai, besiliejantys Rusijos, jos piliečių ir Rusijos Prezidento atžvilgiu.

Įžanga

Nuo klavišų paspaudimų JAV iki smurto Teherano gatvėse dabartiniai protestai Irane yra organizuojami ir provokuojami iš išorės.

Neramumai Irane, reaguojant į neseniai žuvusį 22 metų Mahsa Amini, kuri pargriuvo laukdama eilėje prie policijos nuovados Teherane, nors ir atspindi tikrą susirūpinimą, taip pat savyje neša Vakarų remiamo slapto karo etiketę.

Praėjus vos kelioms dienoms po rugsėjo 18 d., prasidėjus protestams, „Washington Post“ pranešė, kad Pentagonas atlieka platų visų savo psichologinių operacijų internete peržiūrą po kai kurių savo robotų ir trolių paskyrų, vadovaujamas CENTCOM, atsakingas už JAV karinės operacijos Vakarų Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir Centrinėje Azijoje – buvo iššifruoti, todėl ir buvo uždrausti pagrindinių socialinių tinklų ir kitų svetainių.

Šios paskyros buvo atskleistos per bendrą socialinės žiniasklaidos tyrimų bendrovės „Graphika“ ir “Stanford Internet Observatory” tyrimą, kuriame buvo įvertinta „penkerius metus trukusios slaptos provakarietiškos įtakos operacijos.

Rugpjūčio pabaigoje paskelbti rezultatai mažai ar visai nebuvo nušviesti anglakalbėje žiniasklaidoje, tačiau, matyt, jie vis tiek buvo pastebėti, o tai sukėlė susirūpinimą pačioje JAV vyriausybės viršūnėje, dėl ko buvo atliktas auditas.

Nors „Washington Post“ juokingai tvirtina, kad vyriausybės nepasitenkinimas kilo dėl to, kad akivaizdi CENTCOM manipuliacija pakenktų JAV „vertybėms“ ir jos „moralinei aukštumai“, akivaizdu, kad tikroji problema yra ta, kad CENTCOM buvo pričiuptas.

CENTCOM veiklos sritis apima Iraną, o atsižvelgiant į tai, kad Islamo Respublika yra ilgametis ir svarbus JAV priešas, nenuostabu, kad ten buvo nukreipta daug dezinformacijos ir psichologinio karo.

Pagrindinis JAV kariuomenės specialistų psichologinio karo metodas yra daugybės netikros internetinės žiniasklaidos publikavimo persų kalba kūrimas. “Norėdami tai padaryti, naudokite daugybę interneto kanalų - Twitter, Facebook, Instagram, YouTube ir net Telegram”,- sako jie.

Kai kuriais atvejais pasirodo netikri žurnalistai ir ekspertai, turintys daug prenumeratorių, o paskyrų nuotrauka sukuriama naudojant dirbtinį intelektą.

Pavyzdžiui, „Fahim News“, kuri tariamai teikia „tikslias naujienas ir informaciją“ apie įvykius Irane, aiškiai paskelbė įrašus, kuriuose teigiama, kad „režimas deda visas pastangas cenzūruoti ir filtruoti internetą“, ir ragina skaitytojus naudotis internetiniais šaltiniais.

Tuo tarpu Dariche News teigia, kad tai yra „nepriklausoma svetainė, nesusijusi su jokia grupe ar organizacija“, siekianti teikti „necenzūrines ir nešališkas naujienas“ iraniečiams šalyje ir užsienyje, ypač informaciją apie „naikinantį Islamo revoliucijos gvardijos korpuso vaidmenį. Irano ir regiono reikalai ir problemos“.

Jų „YouTube“ kanaluose gausu trumpų vaizdo įrašų, tikriausiai tikintis, kad jie bus paimti pagal nominalią vertę ir išplis kituose socialiniuose tinkluose. Tyrėjai nustatė, kad žiniasklaidos priemonės į savo straipsnius įterpė Dariche News turinį.

Botų ir trolių armija

Kai kurios netikrų naujienų organizacijos paskelbė savo medžiagą, tačiau didžioji jų produkcijos dalis buvo JAV propogandos perdirbta, pvz., „Radio Farda“ ir „Voice of America Farsi“.

Jie taip pat perdavė ir platino straipsnius iš Iran International (įsikūręs Anglijoje), kurie, atrodo, gauna netiesioginį finansavimą iš Saudo Arabijos, taip pat keletą netikrų „tapatybių“ šiose žiniasklaidos priemonėse.

Šios „asmenybės“ dažnai skelbia nepolitinį turinį, įskaitant iranietišką poeziją ir persiško maisto nuotraukas, siekdamos patvirtinti savo tikrovę. Jie taip pat „Twitter“ šnekučiuojasi su tikrais iraniečiais naudodami internetiniais memų juokeliais.

Pentagono robotai ir troliai naudoja skirtingas pasakojimo technikas ir metodus, bandydami paveikti suvokimą ir kurti santykius. Kai kurie yra griežtosios linijos šalininkai, kritikuojantys Irano vyriausybę už tai, kad ji yra pakankamai vangi užsienio politikoje, tačiau yra reformistai ir liberalai vidaus politikoje.

Viena iš tokių netikrų paskyrų, neva esanti „politikos mokslų ekspertė“, „Twitter“ ir „Telegram“ tinkle sulaukė tūkstančių sekėjų, liaupsinančių šiizmo iškilimą Vakarų Azijoje, o kiti „kietosios linijos šalininkai“ giria velionį generolą Soleimani iš IRGC, kuris žuvo per nusikalstamą smūgį

Tyrėjai teigia, kad šių paskyrų tikslas nėra aiškus, nors akivaizdus paaiškinimas yra tas, kad Pentagonas bando kurstyti antivyriausybines nuotaikas tarp konservatyvių iraniečių, kurdamas vietinių „ekstremistų“, kuriuos reikia stebėti internete, sąrašus.

Surežisuota opozicija

Tačiau didžioji dauguma Pentagono pranešimų įnirtingai kritikuoja Irano vyriausybę ir IRGC. Daugybė Pentagono botų ir trolių dėl maisto ir vaistų trūkumo bando kaltinti pastaruosius, kurie lyginami su ISIS ir skelbia vaizdo įrašus, kuriuose iraniečiai protestuoja ir plėšia prekybos centrus, su antraštėmis puštūnų, anglų ir urdu kalbomis.

Nuosaikesniuose pranešimuose Teheranas kritikuojamas dėl labai reikalingo maisto siuntimo „Hizbollah“, o kiti trimitavo gėdingus įvykius, tokius kaip pranešimai apie elektros energijos tiekimo nutraukimą, dėl kurio Irano šachmatininkai pralaimėjo tarptautiniame internetiniame turnyre.

Be to, daugybė netikrų vartotojų teigia reikalaujantys „teisingumo skrydžio aukoms“. Čia turima omenyje skrydį (reisą) #Flight752-tai Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvas, kurį 2020 m. sausį per klaidą numušė IRGC.

Nuo karo Ukrainoje pradžios vasario mėn. šiose paskyrose naudojami plačiai žinomi analogai, tokie kaip #No To Putin ir #No To War tik persų kalba – kurių originalus socialiniame tinkle „Twitter“ daugiausia platina proukrainietiški botai ir troliai, ką parodė kitas tyrimas.

Šie vartotojai keikia Khomenei palaikymo žodžius Putinui ir kaltina Iraną tiekiant Maskvai UAV, kuriuos, jų teigimu, naudoja civiliams žudyti.

Jie taip pat skatina teiginius, kad Irano suartėjimas su Rusija turės neigiamų politinių ir ekonominių pasekmių Teheranui, ir negražiai lygina Khamenei su Zelenskiu.

„Vienas pardavė Iraną Rusijai ir įsakė nužudyti jo piliečius“, – teigiama vienoje paskyroje. „Kitas dėvi lauko uniformą kartu su savo piliečiais ir iš visų jėgų sustabdė Rusijos vykdomą Ukrainos kolonizaciją“.

Spontaniškas pyktis

Taip pat buvo vykdomos „skraistės ir durklo riterių“ operacijos, kuriomis siekiama pakirsti Irano įtaką kaimyninėse šalyse ir regione. Daugelis jų, matyt, prilygo panikos ir nerimo pasėjimui, siekiant sukelti priešiškumą iraniečiams užsienyje.

Pavyzdžiui, Afganistanui skirtose paskyrose teigiama, kad Kudso pajėgos įsiveržė į Kabulą, persirengusios žurnalistais, siekdamos numalšinti pasipriešinimą Talibanui. Jie taip pat paskelbė straipsnius iš su JAV ginkluotosiomis pajėgomis susijusių tinklalapių, kuriuose be menkiausių įrodymų buvo teigiama, kad pabėgėlių palaikai Irane buvo grąžinti jų šeimoms be kai kurių organų.

Kitas piktavališka šios gaujos klastotė 2021 m. pabaigoje ir 2022 m. pradžioje yra ta, kad IRGC privertė pabėgėlius iš Afganistano prisijungti prie dalinių, kovojančių Sirijoje ir Jemene, o tie, kurie atsisakė, buvo išsiųsti.

Irakas ypač domėjosi Pentagono kibernetiniais kariais – Bagdade ir kitur plačiai išplatinti memai, kuriuose IRGC įtaka vaizduojama kaip mirtina liga, o turinys vaizduoja Irako ginkluotas grupuotes ir vyriausybės narius kaip aklius Teherano įrankius, kovojančius už Irano imperinę darbotvarkę Vakarų Azijoje apskritai.

Jie taip pat apkaltino šias ginkluotas grupes irakiečių žudymu raketomis, sausrų sukėlimu naikinant vandens infrastruktūrą, nelegaliai gabenant ginklus ir kurą iš Irako į Siriją ir suintensyvinant metamfetamino narkotikų epidemiją Irake.

Kita Pentagono paskyrų grupė daugiausia dėmesio skyrė Irano dalyvavimui Jemene, skelbdamas turinį pagrindinėse socialinės žiniasklaidos platformose prieš Anasarallah (Houthis), de facto Jemeno vyriausybę, kaltindamas jas tyčia trukdant teikti humanitarinę pagalbą, ir uždaranti knygynus, radijo stotis ir kitus kultūros objektus.

Kai kurie jų postai kaltina Iraną dėl civilių žūčių nuo priešpėstinių minų, nes Iranas „galėjo tiekti“ jas husiams.

Klojame pagrindą

Kitos Pentagono psichologinio karo temos yra tiesiogiai susijusios su protestais Irane.

Viena botų ir trolių grupė specializuojasi „moterų teisių gynime“. Dešimtyse įrašų lyginamos Irano moterų galimybės Irane ir užsienyje – vienas memas priešpastato astronauto nuotrauką su smurto šeimoje aukos nuotrauka, o kiti kursto protestus prieš hidžabo nešiojimą.

Taip pat dažnai pabrėžiama tariama vyriausybės korupcija ir pragyvenimo išlaidų padidėjimas, ypač kalbant apie maistą ir vaistus, kuriuos Irane kontroliuoja IRGC, kaip nuolat pabrėžia CENTCOM interneto darbuotojai.

Teigiama, kad moterų teisės, korupcija ir pragyvenimo išlaidos (tiesioginis JAV uždusimo sankcijų rezultatas) yra pagrindinės protestų priežastys.

Nepaisant protestuotojų smurto ir vandalizmo, nukreipto prieš piliečius ir valdžios institucijas, pavyzdžiui, sunaikinus greitosios pagalbos automobilį, kuris iš riaušininkų paėmė sužeistus policijos pareigūnus, jie taip pat teigia ginantys žmogaus teises.

Įstaiga, žiniasklaida ir „ekspertai“ atmeta kaip „sąmokslo teorijas“ bet kokius teiginius, kad protestai Irane ir užsienyje gali būti kas nors kita nei tikra paprastų piliečių jausmų apraiška.

Tačiau yra daug įrodymų apie užsienio rėmimą ir kryptį, pavyzdžiui, viešas hidžabų protestų veidas Masi Alinejdad, kuris ilgus metus ragino Irano moteris iškilmingai susideginti skareles iš FTB suteikto buto Niujorke, o paskui paskelbė savo nuotraukos internete , kurias perspausdino socialiniai tinklai ir buržuazinė žiniasklaida.

Režimo keitimas kitomis priemonėmis

Alinejad veiksmai sukėlė daug liaupsių ir nušvietimo patiklioje žiniasklaidoje – nė vienam žurnalistui ar žiniasklaidai nekilo klausimas, ar jos svarbus vaidmuo šiame tariamai paprastų vietinių protestų judėjime buvo susijęs su priešišku užsienio šalių kišimu.

Taip yra nepaisant to, kad Alinejadas buvo pavaizduota šalia Pompeo ir nuo 2015 metų gavo ne mažiau nei 628 000 USD JAV vyriausybės sutarčių.

Didžioji dalis šių pinigų gaunama iš Tarptautinio transliavimo tarybos – JAV agentūros, kuri perima propagandos institucijas, tokias kaip Laisvosios Europos radijas ir Amerikos balsas, kuri taip pat jau septynerius metus transliuoja persų programą su Alinejad.

Šios socialinių tinklų įrašų grupės gali atrodyti nekenksmingos ir tikroviškos „paspaudimų ir virusinių netikrų naujienų“ amžiuje, tačiau surinktos ir analizuojamos jos yra galingas ir pavojingas ginklas, vienas iš daugelio Pentagono režimo keitimo arsenale.