Atskleista: prieš Ukrainai susprogdinant Kerčės tiltą, britų šnipai rengė tam planą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://thegrayzone.com/2022/1... 2022-10-11 09:56:00, skaitė 430, komentavo 4

Atskleista: prieš Ukrainai susprogdinant Kerčės tiltą, britų šnipai rengė tam planą

Slaptas britų žvalgybos sąmokslas susprogdinti Krymo Kerčės tiltą atskleidžiamas vidaus dokumentuose ir susirašinėjime, kuriuos išimtinai gavo "The Grayzone"

"Grayzone" gavo 2022 m. balandžio mėn. britų žvalgybos pareigūnams parengtą prezentaciją, kurioje išdėstytas sudėtingas Krymo Kerčės tilto susprogdinimo planas, kuriame dalyvavo specialiai apmokyti Ukrainos kariai. Praėjus beveik šešiems mėnesiams po to, kai planas buvo išplatintas, spalio 8 d. Kerčės tiltas buvo užpultas per savižudžio sprogdintojo išpuolį, kurį akivaizdžiai prižiūrėjo Ukrainos žvalgybos tarnybos SBU.

Išsamūs pasiūlymai teikti "įžūlią" paramą Kijevo "jūrų reidų operacijoms" buvo parengti Chriso Donnelly, aukšto rango britų kariuomenės žvalgybos darbuotojo ir veterano, aukšto rango NATO patarėjo, prašymu. Pagrindinė plataus masto plano sudedamoji dalis buvo "tilto per Kerčės sąsiaurį sunaikinimas".  Dokumentus ir susirašinėjimą, kuriuose buvo planuojama operacija, leidiniui "The Grayzone" pateikė anoniminis šaltinis. 

Kerčės tilto susprogdinimas sunkvežimiais operatyviniu požiūriu skyrėsi nuo juose nubraižyto sumanymo. Vis dėlto akivaizdus Didžiosios Britanijos susidomėjimas tokio išpuolio planavimu pabrėžia gilų NATO valstybių įsitraukimą į Ukrainos tarpinį karą. Beveik tuo pačiu metu, kai Londonas, kaip pranešama, sabotavo Kijevo ir Maskvos taikos derybas šių metų balandžio mėnesį, britų karinės žvalgybos agentai rengė projektus, kaip sunaikinti pagrindinį Rusijos tiltą, kuriuo per dieną pereina tūkstančiai civilių gyventojų.

Planus parengė britų kariuomenės veteranas Hugh Wardas (Hju Vardas). Jame išdėstytos kelios strategijos, kaip padėti Ukrainai "kelti grėsmę Rusijos karinėms jūrų pajėgoms" Juodojoje jūroje. Nurodoma, kad svarbiausiais tikslais siekiama "sumenkinti" Rusijos gebėjimą blokuoti Kijevą, "susilpninti" Maskvos "karinius pajėgumus" ir izoliuoti Rusijos sausumos ir jūrų pajėgas Kryme, "užkertant kelią atsargų tiekimui jūra ir sausuma per Kerčės tiltą".

Perskaitykite visą planą: Parama jūrų reidų operacijoms - pasiūlymas (https://thegrayzone.com/wp-content/uploads/2022/10/Support-for-Maritime-Raiding-Operations-Proposal.pdf)

Elektroniniame laiške Wardas paprašė Donnelly "apsaugoti šį dokumentą", ir nesunku suprasti, kodėl. Iš šių įvairių planų tik "Kerčės tilto reido CONOPS [operacijos koncepcija]" Ward'o ataskaitos pabaigoje pateikiamas specialus priedas, pabrėžiantis jo svarbą. Turinys prilygsta tiesioginiam, išsamiam propagavimui įvykdyti tai, kas galėtų būti laikoma sunkiu karo nusikaltimu. Pažymėtina, kad planuojant, kaip sunaikinti svarbų keleivinį tiltą, nėra jokios nuorodos į civilių aukų vengimą.

Trijuose atskiruose puslapiuose greta schemų autorius išdėsto "misijos" sąlygas - "[išjungti] Kerčės tiltą įžūliu būdu, sutrikdyti kelių ir geležinkelių susisiekimą su Krymu ir jūrų susisiekimą su Azovo jūra". Wardas teigia, kad tiltui sunaikinti "reikėtų sparnuotųjų raketų baterijos, kuri pataikytų į dvi betonines atramas abipus centrinės plieninės arkos, o tai sukeltų visišką konstrukcijos gedimą" ir "užkirstų kelią bet kokiam kelių tiekimui iš Rusijos žemyninės dalies į Krymą bei laikinai [sic] sutrikdytų laivybos kelią".

Alternatyvi "schema" numato, kad "atakos narų arba UUV [nepilotuojamų povandeninių transporto priemonių] komanda, aprūpinta kalkių minomis ir linijiniais pjaunančiais užtaisais", taikytųsi į tilto atramų "pagrindinį trūkumą" ir "konstrukcinę klaidą".

Šis "trūkumas" - tai "keli ploni pilonai, naudojami pagrindiniam tilto tarpatramiui paremti", kurie buvo skirti tam, kad stiprios srovės galėtų tekėti po tiltu su minimalia trintimi. Wardas nurodo konkrečią vietą, kurioje vandens gylis aplink atramų komplektą buvo vos 10 metrų, todėl tai buvo "silpniausia konstrukcijos dalis".

Su tuo susijusiuose elektroniniuose laiškuose, kuriuos gavo "The Grayzone", Chrisas Donnelly, vyresnysis Didžiosios Britanijos kariuomenės žvalgybos agentas ir buvęs NATO patarėjas, teigė, kad pasiūlymai yra "iš tiesų labai įspūdingi".

Telefonu pakalbintas Hugh Wardas neneigė, kad parengė Kerčės tilto sunaikinimo projektą Chrisui Donnelly.

"Ketinu pasikalbėti su Chrisu [Donnelly] ir patvirtinti su juo, ką jis parengė man paskelbti", - sakė H. Wardas laikraščiui "The Grayzone", kai buvo tiesiogiai paklaustas, ar jis parengė "įžūlų" planą.

Dar kartą paprašytas patvirtinti savo vaidmenį rengiant planą, Wardas padarė pauzę, tada pasakė: "Negaliu to patvirtinti. Pirmiausia pasikalbėsiu su Chrisu".
Savižudžio išpuolis prieš 4 mlrd. dolerių vertės transporto arteriją 

Spalio 8 d. auštant Kerčės tiltą apgadino padegamasis išpuolis. Sprogus sunkvežimiui, užsidegė dvi naftos cisternos, du į Krymą vykstantys kelio ruožai sugriuvo į apačioje esančią jūrą ir žuvo trys žmonės.  Nors nukentėjusi atkarpa buvo greitai suremontuota ir kitą dieną eismas atnaujintas, Vakarų žiniasklaida šį incidentą įvertino kaip naujausią Rusijos gėdą ir nesėkmę konflikte su Ukraina. Kai kuriais atvejais žurnalistai atvirai džiūgavo ir juokavo dėl to, ką galima būtų priskirti prie karo nusikaltimų, nusinešusių civilių gyvybių.

Savižudžio smūgis buvo nukreiptas į 4 mlrd. dolerių kainavusį jungiamąjį statinį tarp Krymo ir žemyninės Rusijos dalies, kurio atidarymas tapo didele Kremliaus viešųjų ryšių pergale, sustiprinusia Maskvos atnaujintą daugiausiai rusakalbių gyvenamos teritorijos kontrolę. 2018 m. gegužės mėn. atidarydamas šį statinį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažymėjo:

"Įvairiomis istorinėmis epochomis, net valdant carams, žmonės svajojo pastatyti šį tiltą. Paskui jie prie to grįžo 1930-aisiais, 40-aisiais, 50-aisiais metais. Ir galiausiai jūsų darbo ir talento dėka stebuklas įvyko".

Tiltas nuo vasario 24 d. buvo intensyviai ginamas, be kita ko, todėl, kad per jį gabenama karinė technika Rusijos kariams Ukrainoje. Rusija anksčiau žadėjo dideles atsakomąsias priemones, atsakydama į bet kokį smūgį statiniui. 

Po išpuolio socialinėje žiniasklaidoje tarp ukrainiečių, Ukrainos valdžios institucijų ir Ukrainos rėmėjų kilo visuotinė euforija. Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas Oleksijus Danilovas paskelbė degančio tilto vaizdo įrašą kartu su juodai baltu klipu, kuriame Marilyn Monroe dainuoja "Su gimtadieniu, pone prezidente" - tai nuoroda į tai, kad tą pačią dieną V. Putinui sukako 70 metų.

Be to, Ukrainos žiniasklaida per anoniminį šaltinį "teisėsaugos institucijose" pranešė, kad išpuolį įvykdė Ukrainos saugumo tarnyba. Tačiau aukšto rango Ukrainos pareigūnai, įskaitant vyriausiąjį prezidento patarėją Michailą Podoliaką, dabar traukiasi ir tvirtina, kad incidentas buvo Rusijos suklastota vėliava. 

Tokie kaltinimai tapo įprastu reiškiniu po incidentų, kai Ukrainos ar Vakarų kaltė atrodo tikėtina ar net neabejotina, pavyzdžiui, sprogimai dujotiekyje "Nord Stream".

Trečiojo pasaulinio karo pamatų klojimas

Nors Kerčės tilto puolime nedalyvavo specialistai narai, povandeniniai dronai ar sparnuotosios raketos, yra požymių, kad Vardo planai buvo perduoti Ukrainos vyriausybei aukščiausiu lygiu. Tiesą sakant, Chrisas Donnelly juos persiuntė buvusiam Lietuvos gynybos ministrui Audriui Butkevičiui, prieš tai supažindinęs porą elektroniniu paštu.

Lietuvos antikomunistinio judėjimo lyderis A. Butkevičius prisipažino, kad 1991 m. sausio 13 d. sąmoningai vedė nepriklausomybės kovotojus į sovietų snaiperių ugnies liniją. Šis incidentas kartais vadinamas Vilniaus "kruvinuoju sekmadieniu" ir oficialiai minimas kaip Laisvės gynėjų diena. A. Butkevičius ir jo bendraminčiai žinojo, kad šis manevras išprovokuos masines aukas, dar labiau kurstys vietos gyventojus prieš sovietų vadovybę ir skatins režimo pasikeitimą, todėl jį surengė. 

Pastaruoju metu A. Butkevičius buvo vienas iš bendrovės "Bulcommerce KS", kuri buvo "pagrindinis tarpininkas tiekiant bulgariškus ginklus ir šaudmenis Ukrainai per trečiąsias šalis", skirtus naudoti pilietiniame kare Donbase, savininkų.

A. Butkevičius buvo įtikinamai apkaltintas dirbęs britų žvalgybai. Apsikeitimas elektroniniais laiškais su Donnelly patvirtina, kad jis palaiko ryšius su Guy Spindleriu, ilgamečiu MI6 karininku, kuris buvo komandiruotas į Londono ambasadą Maskvoje kartu su liūdnai pagarsėjusiu Trumpo ir Rusijos "dosjė" autoriumi Christopheriu Steele'u. 

Paklaustas telefonu, ar peržiūrėjo "drąsųjį" Kerčės tilto sunaikinimo planą, Spindleris sakė "The Grayzone": "Neturiu jokio supratimo, apie ką jūs kalbate."

Šiuolaikiniai duomenys rodo, kad 1991 m. rugpjūčio mėn. nepavykusio perversmo prieš Michailą Gorbačiovą metu Spindleris tiesiogiai derino veiksmus su Borisu Jelcinu.

A. Butkevičius taip pat daugelį metų buvo "vyresnysis bendradarbis" Institute for Statecraft, šešėlinėje "labdaros organizacijoje", kurią įkūrė J. Donnelly ir kuri Didžiosios Britanijos valstybės ir NATO vardu vadovauja daugeliui slaptų karinių ir žvalgybos operacijų, įskaitant dabar liūdnai pagarsėjusį Užsienio reikalų ministerijos juodosios propagandos padalinį "Integrity Initiative".

Nutekintose "Initiative" bylose A. Butkevičius įvardijamas kaip pagrindinis organizacijos kontaktinis asmuo Ukrainoje 2019 m. rinkimų metu. Prieš trejus metus jis buvo vienas iš penkių Ukrainos žvalgybos agentų, kuriuos "Institute for Statecraft" nuskraidino į Londoną, kad jie informuotų britų kariškius apie Rusijos "hibridinio karo" metodus, "lydinčio personalo". Kartu su juo buvo Vidmantas Eitutis, kuris tuo metu mokė Ukrainos kariuomenę vykdyti "aktyvias kontržvalgybos operacijas" Luhanske.

Pasiūlyme dėl Kerčės tilto sabotažo, kurį užsakė Donnelly, Wardas klausia, ar Rusijos kariuomenė žinojo, koks pažeidžiamas buvo tiltas, ir "kokių kontrpriemonių buvo galima tikėtis" atsakant į jo sunaikinimą (žr. paveikslėlį viršuje).

Spalio 10 d. Ukrainoje surengtas atsakomųjų raketų smūgių blicas suteikia tikėtiną atsakymą. Taip pat tikėtina, kad jei būtų buvę laikomasi Vardo plano, Maskvos atsakomieji veiksmai būtų buvę dar labiau pražūtingi, todėl daugybės ukrainiečių - ir rusų - gyvybėms būtų iškilęs didelis pavojus.

Donnelly tokie nuogąstavimai akivaizdžiai nejaudino, jis pareiškė, kad planai yra "iš tiesų labai įspūdingi".

Panašus katastrofiškų pasekmių nepaisymas buvo akivaizdus ir 2014 m. kovo mėn. Donnelly parengtoje privačioje atmintinėje, kurioje buvo nurodytos "karinės priemonės", kurių Ukraina turėtų imtis Maskvai užgrobus Krymą. 

Teigdamas, kad "jei būčiau atsakingas, įgyvendinčiau šias priemones", Donnelly rekomendavo užminuoti Sevastopolio uostą naudojant "automobilių keltą", sunaikinti naikintuvus Krymo aerodromuose "kaip gestą, kad jie rimtai nusiteikę", panaudoti "didelį mikrobangų priešpalydovinį ginklą" Rusijos kosminiams įrenginiams sunaikinti ir kreiptis į Vakarus dėl naftos ir dujų tiekimo. 

"Stengiuosi perduoti šią žinią, - užbaigė jis. Šie receptai dar neįgyvendinti, galbūt dėl to, kad rizikuoja sukelti apokaliptinę situaciją. Iš tiesų tokie "gestai" prilygtų įžūlioms provokacijoms prieš branduolinę galybę, iš kurios Ukrainos naftos ir dujų tinklas buvo ir tebėra skirtas tik energijai gauti.

Vis dėlto atrodo, kad Donnelly ir aplinkiniai būtų patenkinti, jei dėl Krymo kiltų Trečiasis pasaulinis karas. Tiesą sakant, kaip rodo nutekinti dokumentai, kuriuos gavo "The Grayzone", konflikto tarp Vakarų ir Rusijos provokavimas jau seniai buvo vienas iš svarbiausių jo tikslų.