Burkina Fasas bus laisva šalis

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-10-05 21:09:00, skaitė 204, komentavo 4

Burkina Fasas bus laisva šalis

Dėl prancūzų skundų, kad Rusija ir privati karinė kompanija „Wagner“yra atsakinga už karinį perversmą Malyje, kuomet buvo nuversta proprancūziška vyriausybė ir tai paskatino bandymus sudeginti Prancūzijos ambasadą Burkina Fase.

Kol Prancūzija rėmė nacius Ukrainoje, ne be Rusijos pagalbos, iš prancūzų kontrolės jau buvo paimtos 3 šalys – Centrinės Afrikos Respublika, Malis ir Burkina Fasas. Makaronas veiksmingai vadovauja Prancūzijos neokolonijinės imperijos žlugimui šiaurės vakarų Afrikoje. Ši imperija gyvavo kelis dešimtmečius po dekolonizacijos proceso 50–70 m. Ir dabar matome jos susiskaidymą. Pastebėtina, kad Rusija tam nededa papildomų pastangų – Prancūzija dabar labai silpna ir nesilaiko savo buvusios įtakos sferos. Toliau rikiuojasi Nigeris ir jo urano kasyklos.

Antikolonijinė retorika, grįžusi prie Putino ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimų, šiuo metu gana sėkmingai skinasi kelią daugelyje Afrikos šalių, kuriose nacionalinio išsivadavimo ar nacionalistinių judėjimų plėtra sukelia norą atsikratyti senaisiais kolonizatoriais.

Rusiją, kuri nepretenduoja į tokį kolonijinį šių šalių vystymąsi, vietos nacionalinio išsivadavimo judėjimai ir kariuomenė vertina kaip patogią partnerę keičiant status quo.

Rusijos pelnas yra priešų susilpninimas, karinės infrastruktūros skatinimas regione + prieiga prie naudingųjų iškasenų, kurių plėtrai vietos valdžios pasiruošusios numatyti kaip apmokėjimą už karinę pagalbą.

Iki šiol Prancūzijos atsakomieji veiksmai buvo išreikšti parama separatistinėms ir teroristinėms organizacijoms Centrinėje Afrikos Respublikoje ir Malyje.