Kinija atidarė policijos nuovadas JAV ir Kanadoje, kad galėtų stebėti Kinijos piliečius

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://nypost.com/2022/09/30/... 2022-10-02 09:56:00, skaitė 260, komentavo 1

Kinija atidarė policijos nuovadas JAV ir Kanadoje, kad galėtų stebėti Kinijos piliečius

Kinija visame pasaulyje atidarė dešimtis užsienyje gyvenančių savo piliečių stebėjimo tarnybų, įskaitant vieną Niujorke ir tris Toronte.

"Šiomis operacijomis vengiama oficialaus dvišalio policijos ir teisminio bendradarbiavimo ir pažeidžiamas tarptautinis teisinės valstybės principas, be to, gali būti pažeistas trečiųjų šalių teritorinis vientisumas, nes jose neteisėtais metodais kuriamas lygiagretus policijos mechanizmas", - rašoma šio mėnesio pradžioje paskelbtoje žmogaus teisių gynimo organizacijos "Safeguard Defenders" ataskaitoje.

Ataskaitoje, pavadintoje "110 užsienyje: 110", kurioje išsamiai aprašomos didelės Kinijos pastangos kovoti su užsienyje gyvenančių jos piliečių "sukčiavimu", iš dalies atidarant keletą policijos nuovadų penkiuose žemynuose, kurios padėjo Kinijos valdžios institucijoms "vykdyti policijos operacijas užsienio žemėje".

Daugiausia policijos nuovadų yra Europoje, kur jos išsidėsčiusios tokiose žemyno vietose kaip Londonas, Amsterdamas, Praha, Budapeštas, Atėnai, Paryžius, Madridas ir Frankfurtas. Šiaurės Amerikoje taip pat yra keturios stotys: trys - Toronte ir viena - Niujorke. Iš viso tokios stotys veikia 54 šalyse.

Ataskaitoje išsamiai aprašoma, kaip Kinija bandė "kovoti su didėjančia užsienyje gyvenančių Kinijos piliečių sukčiavimo ir sukčiavimo telekomunikacijų srityje problema", vykdydama operacijas, kurių metu per pastaruosius metus 230 000 Kinijos piliečių buvo "įtikinti" savanoriškai grįžti į Kiniją, kad būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Kinijos vyriausybė teigė, kad stotys teikia gyvybiškai svarbias paslaugas užsienyje gyvenantiems jos piliečiams, nors ataskaitoje pažymima, kad daugelį paslaugų tradiciškai teikia užsienio ambasada. Ataskaitoje teigiama, kad stotys buvo naudojamos Kinijos teisėsaugos pajėgumams užsienyje stiprinti, taip galimai pažeidžiant tarptautinę teisę.

Ataskaitoje taip pat aprašomi galimi žmogaus teisių pažeidimai, susiję su šiomis stotimis, įskaitant priekabiavimo ir bauginimo metodus, pavyzdžiui, grasinimus užsienio piliečių šeimos nariams. Stotys taip pat buvo Kinijos vyriausybės propagandos skleidimo ir Kinijos piliečių elgesio bei nuomonių stebėjimo centrai.

"Kadangi šios operacijos toliau plėtojamos ir kuriami nauji mechanizmai, akivaizdu, kad šalims, kurioms taikomi visuotinių žmogaus teisių ir teisinės valstybės principų standartai, būtina skubiai ištirti šią praktiką, kad būtų galima nustatyti (vietinius) veikėjus, mažinti riziką ir veiksmingai apsaugoti didėjantį asmenų, prieš kuriuos nukreiptos operacijos, skaičių", - rašoma ataskaitos išvadose.