Aurimas Guoga: Protestas moraliniu pagrindu

Autorius: Aurimas Guoga Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-09-27 17:04:00, skaitė 197, komentavo 1

Aurimas Guoga: Protestas moraliniu pagrindu

Protestai, sukilimai, konfrontacija gali vykti dėl skirtingų motyvų. Viena svarbiausių priežasčių kodėl protestai neatneša laukiamų pokyčių, net jei ir laimi, yra skirtinga dalyvių motyvacija. Prasibėkime kokie būna motyvai.

- Asmeninė nauda. Pavyzdžiui, esu skolingas bankui ir kad man būtų nurašyta skola dalyvauju pikete.

- Ekonominiai motyvai. Valdžios veiksmai skurdina žmonės, todėl jie siekia pagerinti ekonomines sąlygas. Čia dėl bendros naudos.

- Viena grupė prieš kitą. Tarkime, susirenka paprotestuoti lenkai dėl lietuvių politiką ar kas tai panašaus.

Protesto motyvai gali būti labai įvairūs vertinant moraliniu požiūriu - nuo visiško egoizmo iki nuoširdaus teisingumo siekimo. Toliau pažiūrėkime kas vyksta, jeigu moralinė protesto praba aukšta.

Biblijoje kalbama, kad tokie protestai įgis branduolinės galios, stebuklingai nušluos pasipriešinimą. Iš kur tai imu? Jošua (Jozuės) knyga, Jerichono miesto sienų išgriovimas. Kadangi izraelitai užsitikrino D-vo paramą, storiausias sienas išgriovė vien trimito gausmo pagalba. 

Kuo moralinis motyvas stipresnis, tuo labiau sutekti ir ryžtingesni protestuotojai. Pavyzdžiui, Ukrainos Maidanas (tiek pirmasis, tiek antrasis) kovojo už išsilaisvinimą iš rusiškos įtakos, o baltarusiškas tik kad neliktų Lukašenkos. Žinoma, kai protesto moralinė praba aukštesnė, į jį lengviau pritraukti šalininkų, juos labiau palaiko užsienis.

O dabar svarbiausia. Kai pagrindinis pasipriešinimo motyvas yra moralinis teisingumas, kovotojus apima euforija.

Pažiūrėkime kaip atrodė Sąjūdis iš šalies. Imperija mums ką tai liepia, o mes juos siunčiame ir iš to patiriame didžiulį pasitenkinimą. Žmonės buvo devintame danguje nepaisydami Maskvos nurodymų. 

Šitai reikia turėti omenyje organizuojant protestus prieš leftistus. Moralinių motyvų prieš juos sukilti apstu: užgniaužė žodžio, sąžinės laisvę. Vykdo politiką be visuomenės mandato. Eksperimentuoj žmonių sveikata, kas buvo pasmerkta Niurnbergo tribunole. Braunasi į privačią erdvę - šeimą. Vykdo socialinius eksperimentus - daliai žmonių uždraudžia eiti į parduotuves ir verčia juos naudotis internetinėmis.

Moralinis pagrindas sukilti - visa tai prieš žmogaus prigimtį, neleidžia mums išpildyti prigimtinės misijos. Žmogus turi gyventi žmogiškai, o tai reiškia paisyti Kūrėjo priesakų. Po mirties mes atsakysime ne politinių klounų, o Aukščiausiojo teisme.

Jeigu sukilsime dėl tokių motyvų ne tik užsitikrinsime Kūrėjo, padorių žmonių paramą, bet ir patirsime euforiją iš to, kad nusispjauname į leftistų nurodymus.

Greitai paaiškės, kad niekas dėl pasipriešinimo nenukenčia ir kad buvome didžiuliai kvailiai kad taip ilgai jų paisėme.

Dar reikia pridurti, kad kuo anksčiau stosite į žmogiškumo kelią tuo mažiau nukentėsite. Štai Rusija. Tie kurie iš anksčiau stojo prieš dabar dažniausiai užsienyje.

Tapo politiniais emigrantais, gauna juos priėmusių šalių paramą ir toliau protestuoja. Vienas kitas kalėjime, išmtiniais atvejais nužudyti. Tie kurie neprotestavo dabar srėbiami į frontą. Ten išimtys bus tokie, kurie nebus nužudyti..