Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 20 14:55

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/20/ru... 2022-09-21 16:38:00, skaitė 261, komentavo 4

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 20 14:55

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo, kad Ukrainos kariuomenė tęs užgrobtos šalies teritorijos išlaisvinimą, o fronte nebus jokio atokvėpio ar pauzės. Tokia principinė Kijevo pozicija atsirado po to, kai Rusija suintesyvino smūgius civilinei Ukrainos infrastruktūrai.

„Galbūt dabar kai kuriems iš jūsų atrodo, kad po virtinės pergalių, turime savotišką sąstingį. Tačiau tai nėra užmigimas. Tai pasiruošimas kitai serijai… Nes Ukraina turi būti laisva – visa“, – teigia Zelenskis.

Kremlius, manydamas, jog raketų smūgiais į miestus ir civilių žudynės privers ukrainiečius palūžti, labai klysta. Valia kautis, naikinti priešą ir išmušti jį lauk iš šalies tik didėja.

Kremlius neigia Kijevo teiginius, kad Rusijos armija įvykdė karo nusikaltimus Ukrainos šiaurės rytų Charkovo regione. „Tai tas pats scenarijus, kaip ir Bučoje. Tai melas, ir, žinoma, mes ginsime tiesą šioje istorijoje“, – bandė meluodamas nemirksėti Putinui burna dirbantis Peskovas.

JAV Prezidentas Džo Baidenas perspėjo draugą Si, kad jei Kinija pažeis Rusijai įvestas sankcijas, tai bus „milžiniška klaida“. Vašingtonas didina spaudimą Kinijai, o mieguistas Džo pakartojo, kad JAV pajėgos gins Taivaną, jei Kinija įsiveržtų į salą.

JAV prezidentas pakartojo, kad JAV laikosi „vienos Kinijos“ politikos ir neremia Taivano nepriklausomybės, tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Mao Ningas pareiškė, kad JAV neturėtų siųsti „neteisingų signalų“, susijusių su Taivano „nepriklausomybe“. Pekinas esą savivaldų Taivaną laiko Kinijos teritorija, kuri vieną dieną bus sujungta su žemynine dalimi.

Rugsėjo 2 d. JAV valstybės departamentas uždegė žalią šviesą 1,1 mlrd. dolerių vertės ginkluotės sandoriui su Taivanu, pagal kurį numatyta parduoti priešlaivines ir oras-oras raketas bei radiolokacinę stebėjimo sistemą.

Iš šalies keista ir dviprasmiška atrodo JAV pozicija Taivano atžvilgiu: Jungtinės Valstijos remia pačių suverenia nepripažįstamą Kinijos dalį, tiekia jai ginklų, o prezidentas žada salą ginti jėga.

Kodėl tuomet Vašingtonas neskelbė tokių ultimatyvių reikalavimų prieš Rusijos invaziją į Ukrainą? Klausimas, žinoma, retorinis.

Naujojoje Nacionalinėje JAV gynybos strategijoje Kinija yra prioritetas Nr. 1. Apie tai skelbia neįslaptintas Gynybos departamento informacinis biuletenis. Nors Rusija „kelia rimtą grėsmę“, kaip rodo Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazija į Ukrainą, karo veiksmai su Maskva nėra Pentagono prioritetas, teigiama informaciniame biuletenyje. Pentagonas taip pat turi būti pasirengęs atremti kitas „nuolatines grėsmes“, pavyzdžiui, Šiaurės Korėjos, Irano ir smurtinių ekstremistinių grupuočių keliamas grėsmes.

Įsivėlus į karą su Rusija, JAV vargiai galėtų išlaikyti įtaką Azijoje ir spausti Kiniją. Tuo tarpu dabar, ginklais silpnindama Rusiją, JAV spaudžia ir Kiniją. Paprasta, optimali, racionali strategija. Šios strategijos logiką tam tikra smegenų dalimi suvokia ir draugas Si Pekine. Maskvos begalviai – ne.

Putino kišenėje esančios Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas, kalbėdamas per susitikimą su Kinijos politbiuro pareigūnu Go Šenkuniu (郭声琨) pareiškė: „Dabartinėmis sąlygomis mūsų šalys turi parodyti dar didesnį pasirengimą abipusei paramai ir bendradarbiavimo plėtrai.“

Po invazijos į Ukrainą Putinas labiau linksta prie Kinijos, o Kinija nori tęsti ekonominio bendradarbiavimo projektus su Vakarais ir priglausti (prijungti) Rusijos Sibirą. Rusija kaip Kinijos satelitė yra dar vienas, didelis galvosūkis Vakarams. Tiek Vašingtonas, tiek Briuselis norėtų matyti Rusiją Vakarų bendrijos dalimi. Šios problemos sprendimas – netolimos ateities rūpestis.

Keturios iš penkių Europos Sąjungos šalių, besiribojančių su Rusija, vakar užtrenkė duris Rusijos turistams, sakydamos, kad jie neturėtų keliauti, kol jų šalis kariauja su Ukraina. Lenkija, Estija, Latvija ir Lietuva įvedė naujus apribojimus, o Suomija nusprendė likti atvira, nors ir sumažino konsulinių paslaugų dėl vizų išdavimo apimtis. Draudimas įvažiuoti į šalis netaikomas Rusijos disidentams, ieškantiems prieglobsčio ES, taip pat sunkvežimių vairuotojams, pabėgėliams ir nuolatiniams ES šalių gyventojams bei šeimos narius lankantiems asmenims.

Maskvos remiami kažkokios ten LNR separatistai nuteisė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos darbuotoją 13 metų kalėti dėl kaltinimų išdavyste. „Teisėjų kolegija (vietos šarikovai) pripažino Dmitrijų Pavlovičių Šabanovą kaltu dėl slaptos informacijos perdavimo užsienio žvalgybos tarnyboms ir nuteisė jį 13 metų kalėjimo“.

Tai paprasčiausias Kremliaus surežisuotas triukas, skirtas išbaidyti tarptautines organizacijas, norinčias siųsti delegacijas į padidintos rizikos/karo zonas.

Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba nesutinka su JAV argumentais, kodėl Rusijos Federacijos negalima pripažinti terorizmo rėmėja. Paskelbus Rusija terorizmo rėmėja, JAV piliečiai ir juridiniai asmenys galėtų imtis teisinių veiksmų prieš JAV teritorijoje esantį Rusijos piliečių turtą ir panaudoti jį kaip kompensaciją ar lėšas Ukrainos atstatymui. Tačiau tam tikslui nėra sukurta mechanizmo. Kitas argumentas – JAV nenori, kad jos sąjungininkėms būtų taikomos antrinės JAV sankcijos, kai vykdomas verslas su terorizmą remiančia šalimi. Kulebos teigimu, tai per menki argumentai Rusijos nepripažinti valstybe – teroriste.

Tačiau Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Krin Žan-Pjer (Carine Jean-Pierre) pabrėžė, kad dėl to gali sutrikti maisto produktų eksportas ir kilti pavojus prekių gabenimui per Juodąją jūrą.

Deja. Kol tiesiogiai negrasinama JAV saugumui, vadovaujamasi verslo logika ir matematika. Tačiau jei iškiltų bent menkiausia grėsmė valstijoms, teigiamas sprendimas būtų priimtas akimirksniu.

Operacinis lygmuo

Nepaisant grasinančios Putino retorikos, Rusijos nusmuktkelnių ordos problemos Ukrainoje tik gilėja. Nors vis dar svarstoma visuotinės mobilizacijos idėja, panašu, jog Maskva šio žingsnio nežengs dėl pasekmių, kurios gali apsisukti bumerangu ir trinktelt atgal į Kremliaus langus.

Tuo tarpu LNR ir DNR vadukai vėl pratrydo apie referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos teritorijos. Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Viktoras Vodolatskis pareiškė, kad „referendumas“ dėl LNR pripažinimo Rusijos subjektu įvyks „rudenį, artimiausiu metu“. Po to esą bus galima skelbti visuotinę mobilizaciją Rusijos Federacijoje, kad naujos Rusijos teritorijos būtų apgintos nuo Ukrainos.

Tačiau aišku, kaip dieną, kad šiandien neturi prasmės jokie referendumai ir netikrų darinių – pūlinių prisijungimai ar pasiskelbimai. Ukrainos kariuomenė muša ir muš bolševikų atmatas tol, kol išvarys iš savo teritorijos bet kuriuo atveju, įskaitant ir Krymą.

Vakar ukrainiečių pajėgos susigražino Belogorovką, o tai reiškia, kad Lugansko sritis po truputį grįžta Ukrainai. Pavykus susigrąžinti Limaną, atsiveria kelias į Severodonecką ir Lysičianską, sužlugdant visus Kremliaus planus „operacija Donbasas“. Ukrainos sėkmės atveju, Putiną su visa jo nevykėlių gauja turėtų sudoroti nors kiek smegenų turintys, karo eiga nepatenkinti oligarchų mafijos dariniai ir jėgos struktūros.

Pasikeitimai gali įvykti greitai ir netikėtai, nes Zelenskis paskelbė, kad netrukus matysime ne vieno didelio miesto išvadavimo operaciją.

Ukrainos kariuomenei svarbu iki šalčių pasiekti kuo daugiau taktinių pergalių, kad driskiams sviltų padai ir šiknos tiek Maskvoje, tiek Ukrainos žemėje.

Taktinis lygmuo

Dantimis įsikabinę driskiai stengiasi išsilaikyti užgrobtose Ukrainos teritorijose, apšaudydami ukrainiečių pozicijas palei visa sąlyčio liniją, pergrupuodami savo apgailėtinas pajėgas.

Per pastarąją parą Rusijos okupantai sudavė 10 raketinių ir 15 aviacijos smūgių, atliko daugiau kaip 56 Ukrainos gynėjų pozicijų apšaudymus.

Dėl Rusijos apšaudymų per pastarąją parą nukentėjo daugiau kaip 33 gyvenviečių infrastruktūra.

Rusų teroristai visa naktį bombardavo ir apšaudė Nikopolio regioną. Į vietovę atskriejo daugiau kaip 100 sviedinių. Nukentėjo gyvenamieji pastatai, kiti infrastruktūros objektai.

Laikinai okupuotose teritorijose tęsiamos „mobilizacinės“ priemonės. Naikinami dokumentai dėl atleidimo nuo mobilizacijos, įvestas draudimas vyrams išvykti iš laikinai okupuoto Krymo teritorijos be karinių komisariatų leidimo.

Ukrainos generalinis štabas patvirtino, jog rugsėjo 18 d. Lugansko srities Novoaidaro rajone likviduota apie 50 karinės technikos vienetų. Ukrainos artilerija smogė driskiams, susitelkusiems Svatovės gyvenvietės rajone, sunaikinant apie 70 procentų gyvosios jėgos.

Rusų armijos vadovybė imasi priemonių nuostoliams kompensuoti, formuojami kariniai daliniai aukštųjų karinių mokyklų pagrindu. Tai, Ukrainos Generalinio štabo teigimu, primena Antrojo pasaulinio karo praktiką ir rodo, jog Rusija turi nemažai problemų.

Per praėjusią parą Ukrainos aviacija smogė 24 priešo gyvybinių pajėgų ir karinės technikos telkiniams, 4 priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijoms ir vienam šaudmenų sandėliui. Priešlėktuvinės gynybos daliniai sunaikino lėktuvą Su-25, valdomą oro raketą ir tris bepiločius orlaivius.

Raketinės pajėgos ir artilerija per pastarąją parą apšaudė 16 priešo objektų.

Dėkojame, kad skaitote ir dalinatės mūsų tekstais bei paremiate mūsų darbą. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra, LT447300010172065624