JAV galia, skleidžiama per aljansus, tarnauja tik JAV interesams

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.globaltimes.cn/pag... 2022-09-21 10:50:00, skaitė 199, komentavo 1

JAV galia, skleidžiama per aljansus, tarnauja tik JAV interesams

Prireikus Amerika nevengia naudoti prievartos ir bauginimo, kad pasiektų savo užsienio politikos tikslų, ir ne visada daro spaudimą tik savo priešams

JAV turi ilgą ir nepadorią istoriją, kai tariamus sąjungininkus privertė laikytis linijos. Kai Vašingtono ambicijos prieštarauja draugiškų valstybių geresniam protui ir kai tos valstybės atsisako vykdyti JAV reikalavimus, ne vienas Amerikos prezidentas, tarsi mafijos krikštatėvis, pateikė joms pasiūlymą, kurio jos negalėjo atsisakyti.

Tai reiškia, kad toms šalims, kurios prisideda prie JAV dėl gerų valstybinių sumetimų, vieną dieną bus pateiktas griežtas pasirinkimas: "Jūs arba su mumis, arba prieš mus". Tai galioja net Didžiajai Britanijai, nepaisant vadinamųjų ypatingų santykių. Iš tikrųjų jie ypatingi tik tada, kai tai atitinka Amerikos interesus, pavyzdžiui, kai Tony Blairas sekė George'ą W. Bushą į vadinamąjį karą su terorizmu, o vėliau - į Iraką, nors buvo mažai įrodymų, kad reikia imtis veiksmų, o visuomenės parama buvo minimali ir Jungtinės Tautos tam nepritarė.

Baltųjų rūmų šeimininkai mano, kad jei šalis praeityje turėjo naudos iš JAV draugystės, JAV turi teisę tikėtis nedalomos ištikimybės ateityje. Tai ypač akivaizdu, kai dėdė Semas siekia sutelkti tarptautinę nuomonę prieš valstybę, kurią laiko strateginiu priešu, ekonominiu ar ideologiniu konkurentu. Ypač jei ta varžovė yra Kinija.

Didžioji Britanija tai labai pajuto išstojusi iš Europos Sąjungos. Buvo vilties, kad, desperatiškai ieškodama naujų prekybos partnerių po to, kai prarado glaudžius ekonominius ryšius su likusiomis 27 ES valstybėmis narėmis, ji gali rasti tam tikrą glaudesnį aljansą tiek su JAV, tiek su Kinija. Tuomet, be kita ko, atsirado "Huawei", Honkongas, Sindziangas ir įsimintinas absurdiškas AUKUS saugumo paktas.

Dar 2015 m. tuometinis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas kalbėjo apie glaudesnių prekybos ryšių su Kinija perspektyvas ir skelbė Londono ir Pekino santykių "aukso amžiaus" pradžią. Jungtinė Karalystė tapo pirmąja už Azijos ribų esančia šalimi ir pirmąja G7 nare, ratifikavusia Azijos infrastruktūros investicijų banko susitarimo straipsnius, o šių metų pradžioje dabartinis kancleris Riši Sunakas siekė sudaryti prekybos susitarimą su Kinija. Buvo patvirtintas Didžiosios Britanijos mikroschemų bendrovės "Newport Wafer Fab" pardavimas olandų įmonei, kurios savininkas yra kinas. Taip pat buvo pritarta Kinijos investicijoms į 20 mlrd. svarų sterlingų vertės Sizewell C atominės elektrinės statybą Sasekse.

Tuomet "aukso amžius" staiga prarado savo spindesį

Amerika, sunerimusi, kad Jungtinė Karalystė ir kitos Europos šalys vis dar bendradarbiauja su "Huawei", ėmė taikyti sankcijas, kurios neleido naudoti jokių amerikietiškų technologijų sistemose kartu su "Huawei" technologijomis. Tai sukėlė būtent tokį atsaką, kokio norėjo amerikiečiai - privertė Didžiąją Britaniją nutraukti sandorį (pirmąją Europoje) ir paskelbti, kad iki 2027 m. visos "Huawei" technologijos bus pašalintos iš jos sistemų. Kadenciją baigiantis ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pripažino, kad pasidavė JAV spaudimui. Netrukus po to paaiškėjo, kad vyriausybė nepatenkinta Kinijos 20 proc. dalimi Sizewell projekte - ir prieš du mėnesius Jos Didenybės vyriausybė nusipirko opcioną perimti Kinijos gamintojo CGN vaidmenį. Dabar, kol vyriausybė peržiūrės situaciją, buvo sustabdytas ir Niuporto mikroschemų gamintojo pardavimas. Sunku patikėti, kad padėtis taip greitai ir reikšmingai pasikeitė: šilti ir draugiški Kinijos ir Jungtinės Karalystės santykiai dėl Vašingtono įtakos tapo šalti. Neatsitiktinai Didžiosios Britanijos Kinijos politika dabar sutampa su JAV politika.

Tai ne tik Didžiosios Britanijos reiškinys

Australija vergiškai sekė JAV interesais, o tai turėjo katastrofiškų pasekmių - buvo įtraukta į tokius konfliktus kaip Vietnamas ir Afganistanas. Dabar, nors didžiausia Australijos prekybos partnerė yra Kinija, Kanbera leido, kad ją spaustų į naująjį AUKUS paktą su Jungtine Karalyste ir JAV, įpareigojantį kurti branduolinių povandeninių laivų laivyną, kurio jai nereikia ir kurio nenori daugelis jos piliečių. Dalyvavimas taip pat įpareigoja Didžiąją Britaniją aktyviau dalyvauti Indokinijos ir Ramiojo vandenyno regione, o to ne kartą siekė JAV. Nepaisydamos savo nuomonės, Jungtinė Karalystė ir Australija dalyvauja koalicijoje, kuria siekiama pasipriešinti, JAV nuomone, didėjančiai Kinijos įtakai regione: jos yra įsipareigojusios šiam absurdiškam atsakui.

Amerikos galia dažnai projektuojama per jos santykius su sąjungininkais, tačiau tai tarnauja tik Amerikos interesams. Pernelyg dažnai šalis, išgirdusi Amerikos bato trinktelėjimą ir raginimą "Šok!", per dažnai atsako klausimu "Kaip aukštai?".