"Wochenblick" apie karo pabėgėlius Austrijoje ir Vokietijoje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-09-19 00:38:00, skaitė 331, komentavo 1

Austrų portalas "Wochenblick" pasakoja apie karo pabėgėlius iš Ukrainos Austrijoje ir Vokietijoje rašo:

Pasiimti socialinę pašalpą ir grįžti namo? Atostogos karo zonoje: maršrutiniai "Flixbus" autobusai į Ukrainą užpildyti. 

Viena iš daugelio Ukrainos karo keistenybių yra ta, kad autobusų eismas tarp Ukrainos ir Vokietijos bei Austrijos yra toks intensyvus, kad kelionės su kelionių bendrove "Flixbus" yra užsakytos kelioms dienoms ir savaitėms. Pastebima tendencija, kad daugelis ukrainiečių važiuoja į Vokietiją pasiimti visų nuo birželio pradžios jiems priklausančių socialinių išmokų ir grįžta namo, kur kas mėnesį gaunamos išmokos yra daug kartų didesnės perkamosios galios.

Iš "Twitter" platinamos filmuotos medžiagos matyti, kad atvykėliai, vos išlipę iš autobuso, aiškiu ir nedviprasmišku ženklinimu nukreipiami tiesiai į priėmimo centrus.

Tai ne pirmas nenuoseklumas, susijęs su ukrainiečių pabėgėliais: tai, kad didžiųjų Vakarų Europos miestų bulvaruose ir prospektuose važinėja ištisi vakarietiškų prabangių automobilių parkai - nuo "Ferrari" iki "Mercedes" ir "Bentley", kurių kai kurie vairuotojai taip pat yra pabėgėliai ir gauna socialines pašalpas, jau piktina krizės krečiamos Vokietijos piliečius. Šveicarijoje tokios machinacijos jau sustabdytos.

Be to, pastaruoju metu vis dažniau pasirodo duomenų, kad kai kurie į Vokietiją "pabėgę" ukrainiečiai savo nekilnojamąjį turtą Vakarų Ukrainoje išnuomoja pabėgėliams iš rytinės šalies dalies jų nebuvimo šalyje laikotarpiui, kartais siaubingomis kainomis, o kai kuriais atvejais net toliau dirba Vokietijoje savo ukrainiečių darbdavių biure. Skirtingai nei vokiečiams, ukrainiečiai naudojasi privalumu, nes jų turimas šalies turtas ir nekilnojamasis turtas neįskaičiuojamas į Hartz IV išmokas (standartinė 449 eurų norma vienam asmeniui, pridėjus būsto ir energijos išlaidas).

Autobusų maršrutai į Ukrainą visiškai užpildyti - visi maršrutai į Ukrainą

Dar neaišku, ar tai susiję su socialiniais pervedimais iš šalies, ar daugelis Ukrainos pabėgėlių tiesiog traukia atgal į savo "okupuotą" tėvynę (kur didžioji dalis šalies visai nepatyrė karo poveikio!). Bet kuriuo atveju, kelionės autobusu į Ukrainą beveik visada būna pilnai užsakytos. Vien "Flixbus" siūlo 34 keliones iš Berlyno į Kijevą (ir atgal) per dieną (!), iš Vienos į Kijevą - 9 kelionės.

Net kelionės iš Štutgarto, Hamburgo, Drezdeno, Frankfurto, Magdeburgo, Kotbuso, Leipcigo ar Viurcburgo į Kijevą dažnai būna visiškai arba beveik visiškai užsakytos ištisas savaites.

Šis reiškinys tikrai nėra naujas: dar balandžio mėnesį "Flixbus" atstovas spaudai teigė, kad kelionės yra "visiškai užimtos" ir kad svarstoma galimybė plėsti paslaugą. Taigi jau beveik pusę metų - ir daugiau nei pusmetį nuo Rusijos invazijos - į tariamai karo nuniokotą šalį keliaujama taip, kaip tai galima pamatyti tik atostogų rojuje. Žinoma, Federalinė vidaus reikalų ministerija tiksliai nežino, kiek ukrainiečių pabėgėlių yra Vokietijoje. Rugsėjo 10 d. buvo užregistruota apie 983 000, tačiau tikslus skaičius nežinomas. 

Tiems, kurie jau buvo įtarūs, nes viena po kitos politikų delegacijos vyko į Kijevą aplankyti prezidento Volodymyro Selenskyj, o prezidento pora rado laiko nusifotografuoti išsamiam blizgiam reportažui mados žurnale "Vogue", pasitvirtino jų skeptiški klausimai, su kokiu karu iš tikrųjų turime reikalą. Bet kokiu atveju tokios politikų ir turistų kelionės į kitas ar buvusias karo ir konfliktų zonas nėra žinomos.

Socialinis turizmas dėl traukos efekto

Toks migrantų socialinis turizmas Vokietijoje nėra naujiena: visam pasauliui atvira Vokietijos socialinė sistema sužadina visuotinius troškimus, kurie vis labiau traukia į priekį, ir jau paskatino sirus ar afganistaniečius, kurie, kaip įtariama, bėgo į Vokietiją bijodami dėl savo gyvybės ir sveikatos, "atostogauti" savo gimtojoje šalyje - tik tam, kad grįžtų į Vokietiją ir toliau gyventų kaip dosniai subsidijuojami pabėgėliai.

Kodėl žmonės iš daug arčiau esančios Ukrainos, kuri ir taip yra "pakeliui į Europą", negalėtų čia tapti dar silpnesni? Tikėtina, kad dėl to Vokietijos, kaip plėšrios ir tikrai visiems besąlygiškai atviros valstybės, reputacija dar labiau išplis po pasaulį. 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)