Prancūzija: „Nacionalinis frontas“ surinko 28% balsų

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/12/pran... 2015-12-08 10:53:35, skaitė 3562, komentavo 1

Prancūzija: „Nacionalinis frontas“ surinko 28% balsų

Marion Marechal Le Pen

Partijos lyderė Marin Le Pen ir jos 25 metų dukterėčia Marion Marechal Le Pen (nuotraukoje) įveikė simbolinį 40 procentų barjerą savo rinkimų apygardose

Prancūzijoje, partija „Nacionalinis frontas“ gavo apie 28% rinkėjų balsų visoje šalyje, o jos kandidatai užėmė pirmąją vietą mažiausiai šešiuose regionuose iš trylikos.

Partijos lyderė Marin Le Pen ir jos 25 metų dukterėčia Marion Marechal Le Pen (nuotraukoje) įveikė simbolinį 40 procentų barjerą savo rinkimų apygardose (Kalė ir Prancūzijos Rivjeroje), kas tapo nauju rekordu partijai.

Valdančioji Socialistų partija išankstiniais oficialiais duomenimis surenka 23,5% balsų.

Rinkimuose dalyvavo apie pusė iš 45 milijonų registruotų rinkėjų.

Kiekviena partija, surinkusi virš 10% balsų pirmajame ture, turi teisę iškelti savo kandidatus į antrą turą, kuris vyks sekantį sekmadienį.

Politiniai manevrai

Socialistų lyderis Jean-Christophe Kambadeli pareiškė, jog tose apygardose, kur lyderiauja Le Pen ir jos dukterėčia, jo partija nekels savų kandidatų rinkimuose, kad išvengtų Nacionalinio fronto pergalės.

socialistų kandidatai
Kandidatas nuo socialistų partijos Claude Bartolon ir Paryžiaus merė Anne Hidalgo nesitikėjo, jog jų partija atsidurs tik trečioje vietoje.

Tuo pat metu „Respublikonų“ vadovas ir buvęs šalies prezidentas Nikolas Sarkozy atsisakė tokios pat taktikos regionuose, kur stiprios socialistų pozicijos. „Mes turime girdėti ir suprasti prancūzų liaudies lūkesčius“, – pažymėjo Sarkozy.

Marin Le Pen pasakė, kad jos nejaudina socialistų planai, todėl, kad „įprastai viskas vyksta ne taip tiesiogiai“.

Leidinio Parisien vykdytos apklausos duomenimis, jeigu rinkėjai atsidurs prieš pasirinkimą tarp Nacionalinio fronto ir kitų dešiniųjų kandidatais, tai 59% balsuos už konservatorius ir 41% kraštutinę dešiniąją partiją.

Pakeliui į prezidentus?

Sprendžiant pagal balsavimo rezultatus, sekančią savaitę Nacionaliniam frontui gali pereiti net tik kontrolė regionų lygmenyje, – tokia pergalė gali tapti atramos tašku Marin le Pen prezidentinei kampanijai 2017 metais.

Marin Le Pen
Nugalėti prezidento rinkimuose Nacionalinio fronto atstovui bus kur kas sunkiau, mano politologai.

Kaip bebūtų, prezidento rinkimai Prancūzijoje skiriasi nuo regioninių tuo, jog antrajame ture ten visada dalyvauja tik du lyderiaujantys kandidatai, todėl Nacionalinio fronto priešininkų balsai nesiskirstys tarp kitų partijų, kaip tai vyksta vietos rinkimuose.

Tai, daugelio prancūzų politologų nuomone, Marin Le Pen pergalę prezidento rinkimuose daro mažai tikėtina.

Antras regioninių rinkimų Prancūzijoje turas vyks gruodžio 13 dieną.

infa.lt