Lietuvos premjerė susitiko su Baltarusijos prezidente

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lietuvos-... 2022-08-30 16:33:00, skaitė 355, komentavo 16

Lietuvos premjerė susitiko su Baltarusijos prezidente

Rugpjūčio 29 d. premjerė Ingrida Šimonytė apsilankė Baltarusių demokratijos atstovybėje ir susitiko su demokratinės Baltarusijos prezidente Svetlana Tichanovskaja.

Susitikimo metu aptarta situacija Baltarusijoje, Lukašenkos režimo įsitraukimas į Rusijos karą prieš Ukrainą, nuo represijų pasitraukusių baltarusių situaciją Lietuvoje, Baltarusijos demokratinių jėgų ir pilietinės visuomenės veikla, siekiant demokratinės Baltarusijos ateities.

„Nuo pat represijų Baltarusijoje pradžios, o ypač – prasidėjus didžiajai represijų bangai po 2020 m. Lukašenkos pavogtų dar vienų prezidento rinkimų, Lietuva tapo laikinais namais baltarusiams, priverstiems bėgti iš savo šalies. Patikinu jus, kad ši pozicija nepasikeitė po vasario 24-osios – ir toliau darysime viską, kad Baltarusijos demokratinių jėgų ir pilietinės visuomenės organizacijos, laisvos žiniasklaidos atstovai, visi laisvę mylintys ir dėl jo kovojantys baltarusiai, Lietuvoje būtų saugūs, galėtų oriai gyventi ir dirbti tam, kad vieną dieną sugrįžtų į demokratinę Baltarusiją“, - Baltarusijos lyderei pasakė I. Šimontė.

Premjerė taip pat atskleidė, kad „Lietuvoje gyvenantys baltarusiai geriau nei bet kas kitas šiandien supranta, ką reiškia palikti savo šalį su keliais būtiniausiais daiktais, tikintis, kad netrukus sugrįši, ir suvokti, kad bent jau artimiausius mėnesius ar net metus naują gyvenimą naujoje šalyje teks susikurti nuo nulio“.

„Dėkoju baltarusiams, kad taip pat kaip ir kiti Lietuvos gyventojai, atvėrė ukrainiečiams savo bendruomenės duris ir savo širdis, dalijosi būtiniausiais daiktais, skyrė finansinę paramą, savanoriavo, rėmė ir rems Ukrainą iki jos ir mūsų visų pergalės“, - pasakė I. Šimonytė.

Pasak Vyriausybės vadovės, dabar viso pasaulio akys nukreiptos į kariaujančią Ukrainą, todėl turime nepamiršti ir remti baltarusius jų kovoje už demokratiją, laisvę ir pamatinę teisę patiems spręsti savo šalies likimą.

Susiję:

LR Seimas pirmasis pasaulyje pripažino S. Tichanovskają Baltarusijos prezidente