Pentagonas pripažįsta "tikimybę", kad Ukrainos naciai apšaudė netoli branduolinės jėgainės

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/russia/5617... 2022-08-30 10:07:00, skaitė 274, komentavo 2

Pentagonas pripažįsta

JAV pareigūnai atsakė į klausimus apie Kijevo pajėgų atakas prieš Zaporožę 

Aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas pirmadienį pripažino, kad Ukrainos pajėgos galėjo smogti Zaporožės atominės elektrinės apylinkėms, tačiau tvirtino, kad tai buvo tik atsakas į Rusijos ugnį, kuri esą sklido iš tos teritorijos. Anksčiau tą pačią dieną Rusijos valdžios institucijos pranešė, kad Ukrainos artilerijos sviedinys apgadino pastato, kuriame saugomas reaktoriaus kuras, stogą. 

"Tikrai žinau, kad rusai šaudo iš elektrinės apylinkių", - neįvardytas pareigūnas sakė žurnalistams per informacinį brifingą Pentagone. "Taip pat žinau, kad yra sviedinių, kurie pataikė netoli elektrinės".

Palydovinė nuotrauka, kurioje matyti Rusijos kontroliuojama Zaporožės atominė elektrinė, 2022 m. rugpjūčio 29 d. © Maxar Technologies via AP

Pareigūnas teigė, kad "sunku paaiškinti", kaip JAV stebi padėtį aplink didžiausią Europoje atominę elektrinę.

"Ir aš nenoriu sakyti, kad ukrainiečiai taip pat nešaudė tose apylinkėse, nes manau, kad tikriausiai yra tikimybė, kad jie šaudė, tačiau gerais - daugeliu atvejų tai yra atsakomoji rusų, kurie šaudo iš tų vietų, ugnis", - sakė jis.

Rusijos pajėgos kovo pradžioje nustatė Zaporožės AE kontrolę. Nacionalinės gvardijos ir branduolinės apsaugos specialistai saugojo objektą, o Ukrainos personalas toliau netrukdomai dirbo. Vyriausybė Kijeve teigia, kad Rusijos pajėgos elektrinę pavertė karine baze, iš kurios atakavo Ukrainos taikinius, taip pat teigia, kad Rusijos kariai apšaudė patys save - tai buvo netikras planas, kuriuo siekta, kad Ukraina atrodytų blogai.

JAV pareigūnas teigė, kad "ukrainiečiai puikiai supranta galimą smūgio atominei elektrinei poveikį ir stengiasi to nedaryti".

Maskva pateikė JT įrodymų, kad nuo liepos mėn. ukrainiečiai ne kartą atakavo Zaporožės AE ir netoliese esantį Energodaro miestą, naudodami kamikadzių dronus ir net JAV tiekiamą artileriją. Naujausias išpuolis buvo surengtas pirmadienį, kai sviedinys pramušė pastato, kuriame buvo laikomas šviežias reaktoriaus kuras, stogą, sakė vietos administracijos narys. Sekmadienį virš elektrinės buvo numuštas dronas, o Ukrainos artilerijos smūgiai Energodare sužeidė devynis civilius gyventojus. 

Kijevas pareikalavo, kad Rusija perduotų Zaporožės AE atgal Ukrainos kontrolei arba bent jau demilitarizuotų 30 km teritoriją aplink ją. Pirmadienį JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby taip pat paragino atlikti demilitarizaciją ir papildomai paragino uždaryti reaktorius. JAV anksčiau yra pakartojusios Kijevo kaltinimus, kad Maskva nori "pavogti Ukrainos elektrą", uždarydama elektrinę arba atjungdama ją nuo Ukrainos tinklo.

Pasak Rusijos branduolinės energetikos ekspertų, didžiausią pavojų kelia ne reaktoriaus išsilydymas, o Ukrainos artilerijos smūgis į po atviru dangumi esančią panaudoto branduolinio kuro saugyklą, kuris sukeltų radioaktyviųjų medžiagų išmetimą.  Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi asmeniškai vadovauja misijai, kuri šią savaitę turėtų apsilankyti elektrinėje.

Ukrainos kariai su nacių simboliais ant šalmų, įskaitant svastiką ir SS runas, naudojamas liūdnai pagarsėjusiame Hitlerio juodai uniformuotame elitiniame korpuse