Agentūros vadovas teigia, kad britai turi mažiau gėdintis gerti vandenį iš nuotekų

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.theguardian.com/en... 2022-08-30 04:33:00, skaitė 264, komentavo 8

Agentūros vadovas teigia, kad britai turi mažiau gėdintis gerti vandenį iš nuotekų

Aplinkosaugos agentūros vadovas ragina laikytis naujo požiūrio, kaip taupyti vandenį ir išvengti sausrų

Aplinkos agentūros vadovas teigė, kad britai turi "mažiau gėdintis" gerti vandenį, kuris gaunamas iš nuotekų. Laikraščio "Sunday Times" straipsnyje seras Džeimsas Bebanas išdėstė priemones, kurių turėtų imtis vyriausybė, vandens tiekimo įmonės ir paprasti žmonės, kad būtų išvengta didelių sausrų. Jis teigė: J. Bevenas sakė: "Dalis sprendimo bus nuotekų valymo metu gautą vandenį perdirbti ir vėl paversti geriamuoju vandeniu - visiškai saugiu ir sveiku, bet ne daug kam patinkančiu." Bevanas pripažino, kad šis žingsnis bus "nepopuliarus", o reakcijos socialinėje žiniasklaidoje buvo nevienareikšmės, tačiau jis teigė, kad reikia "pakeisti mūsų požiūrį į vandenį". "Turime prisiminti, iš kur jis atsiranda: kai užsukame čiaupą, tai, kas išteka, prasidėjo upėje, ežere ar vandeningame sluoksnyje. Kuo daugiau vandens vartojame, tuo labiau ištuštiname šiuos šaltinius ir sukeliame stresą gamtai bei laukinei gyvūnijai."

Nuotekų valymo įrenginys netoli Kromfordo (Derbišyras). Iš nuotekų perdirbtas geriamasis vanduo yra "visiškai saugus ir sveikas", sako seras Jamesas Bevanas. Nuotrauka: Jurgis Bevanas: "NorthScape/Alamy" (NorthScape/Alamy)

Tai įvyko po to, kai didelėje Anglijos dalyje buvo paskelbta sausra. Penktadienį "Yorkshire Water" prisijungė prie penkių vandens tiekimo bendrovių visoje pietų Anglijoje ir Velse ir dėl mažų vandens atsargų regiono rezervuaruose ir upėse uždraudė naudoti žarnas. Jungtinės Karalystės Ekologijos ir hidrologijos centro duomenys rodo, kad didžiojoje pietų ir rytų Anglijos dalyje dėl karščio bangų ir kritulių trūkumo po žeme vyrauja labai sausos sąlygos. Ūkininkai įspėjo, kad sausas dirvožemis gali turėti įtakos pagrindinėms kultūroms, pavyzdžiui, bulvėms, todėl tikimasi, kad kitais metais bulvių traškučiai brangs, pranešė žurnalas "Grocer".

Bevanas, kuris nuo 2015 m. eina Aplinkos agentūros vadovo pareigas, paragino vyriausybę "parodyti politinę valią" ir imtis pokyčių, taip pat paragino visuomenę prisidėti prie vandens švaistymo mažinimo. "Į vandenį turime žiūrėti kaip į brangų išteklių, o ne kaip į nemokamą prekę. Turėsime selektyviau rinktis, kam naudojame geriamąjį vandenį. Nėra prasmės jį naudoti automobiliui valyti ar vejai laistyti.

"Kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie sprendimo, pradedant nuo dabar. Maži dalykai daro didelę įtaką. Naudokite dušą, o ne vonią. Užkimškite indaplovę ar skalbimo mašiną ir paleiskite ją tik tada, kai ji pilna. Valydamiesi dantis užsukite čiaupą. Sutvarkykite nuotėkius: daugelis jų yra mūsų pačių namuose, o ne vandens tiekimo įmonės vamzdžiuose. Įsigykite vandens skaitiklį: jūsų įmonė jį įrengs nemokamai. Prie namų įsirenkite vandens rezervuarą: augalai mėgsta lietaus vandenį. Naudokite laistytuvą, o ne žarną, ir nelaistykite žolės - jai to nereikia. "Naudokite vandenį protingai" nėra šūkis. Tai vadovas, kaip išgyventi. Vadovaukimės juo", - pridūrė jis.

Žodžiai gali būti galingi, bet jie gali būti ir tušti. Kalbant apie pasaulinę klimato krizę, mes siekiame, kad politikai, nesvarbu, ar jie dirba Šveicarijoje, ar kitur, būtų atsakingi už savo vykdomą politiką, ir užtikriname, kad kiekvienas mūsų skelbiamas žodis būtų tikslus, patikrintas ir prasmingas. Raginsime lyderius, kurie supranta klimato vaidmenį daugelyje pasaulinių krizių. Nesitaikstysime su tuščiais žodžiais ir sulaužytais valdančiųjų pažadais. Taip pat netoleruosime tylos, abejingumo ar dezinformacijos šiuo gyvybiškai svarbiu klausimu.