FTB ir Memfio policija pripažįsta savo dalyvavimą Martino Liuterio Kingo nužudyme

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.activistpost.com/2... 2022-08-11 02:43:00, skaitė 316, komentavo 5

FTB ir Memfio policija pripažįsta savo dalyvavimą Martino Liuterio Kingo nužudyme

Praėjus beveik 50 metų nuo daktaro Martino Liuterio Kingo jaunesniojo nužudymo, FTB ir Memfio policijos departamentas retai skelbia informaciją, kad jie patys ar jų agentūrų nariai prisidėjo prie daktaro Kingo ankstyvos mirties ir tiesiogiai ją sukėlė. Nors Teisingumo departamentas oficialiai teigia, kad MLK nužudė Jamesas Earlas Ray'us, vėliau civilinėje byloje nustatyta, kad Memfio policininkas dalyvavo sąmoksle nužudyti pilietinių teisių lyderį.

1968 m. vasario 1 d. per liūtį Memfyje du juodaodžiai sanitarijos darbuotojai žuvo, kai atsitiktinai suveikė sunkvežimio tankintuvas. Tą pačią dieną 22 juodaodžiai kanalizacijos darbuotojai buvo išsiųsti namo be atlyginimo, o jų baltieji bendradarbiai gavo kompensacijas. Mažiau nei po dviejų savaičių daugiau nei tūkstantis juodaodžių sanitarijos darbuotojų streikavo nešini plakatais su užrašu "Aš esu žmogus".

1968 m. kovo 18 d. Dr. Kingas kalbėjo per mitingą Memfyje, žadėdamas vėliau tą patį mėnesį vadovauti eitynėms, kuriomis palaikys streikuojančius sanitarijos darbuotojus. Atstovų rūmų Atskirojo nužudymų komiteto duomenimis, juodaodžių pilietinių teisių grupė, pasivadinusi "Įsibrovėliai", sabotavo kovo 28 d. demonstraciją, išdalydama šimtus prie plakatų pritvirtintų lazdelių po du į rankas jautriems juodaodžiams vaikams, pagautiems daužant parduotuvių langus. Įtariama, kad "Įsibrovėliai" kurstė smurtą prieš daktaro Kingo įsakymus taikiai pasipriešinti.

Dėl kovo 28 d. demonstracijos metu įvykdyto smurto Memfio miestas pateikė oficialų skundą prieš Dr. Kingą ir jo bendraminčius iš Pietų krikščionių lyderių konferencijos (angl. Southern Christian Leadership Conference, SCLC). Paskutinę savo gyvenimo dieną daktaras Kingas daugiausia laiko praleido su SCLC nariu daktaru Ralfu Abernathy. Kol kunigas Andrew "Andy" Youngas iš SCLC įtikinėjo JAV apygardos teismo teisėją Bailey Browną leisti Dr. Kingui organizuoti balandžio 8 d. numatytas taikias eitynes, Dr. Kingas ruošėsi vakarienei su kunigu Samueliu "Billy" Kylesu.

1968 m. balandžio 4 d. iš Memfio policijos buvo atšaukta daktaro Kingo apsauga, pašalintas juodaodis Memfio policijos detektyvas, dirbęs netoli motelio "Lorraine", o du juodaodžiai gaisrininkai, dirbę netoli motelio "Lorraine", prieš pat nužudymą buvo perkelti į kitą postą. Buvęs Memfio policijos detektyvas Džeris Viljamsas (Jerry Williams) prieš paskutinį vizitą 1968 m. du kartus buvo paskirtas į Dr. Kingo apsaugos komandą. Per paskutinį Dr. Kingo vizitą detektyvas Williamsas tvirtino, kad į jo apsaugos būrį nebuvo paskirti jokie juodaodžiai pareigūnai. Dieną prieš Dr. Kingo mirtį inspektorius Donas H. Smitas paprašė pašalinti jo būrį. Prašymas buvo patenkintas.

Dr. Kingo paskutinių žodžių pasakojimai skiriasi. Remiantis FTB dokumentais, daktaras Kingas su savo vairuotoju Solomonu Džounsu jaunesniuoju aptarinėjo orą, kai nuskambėjo mirtinas šūvis. Kunigas Jesse Jacksonas prisimena, kad Dr. Kingas priekaištavo jam dėl to, kad nedėvėjo kaklaraiščio. Tada daktaras Kingas kreipėsi į muzikantą Beną Brančą, kuris stovėjo šalia Džeksono, ir pasakė: "Būtinai pagrojęs "Imk mano ranką, brangusis Viešpatie". Grok ją tikrai gražiai." Pasak Džeksono, tai buvo paskutiniai jo žodžiai.

Atskleidęs neteisėtą COINTELPRO persekiojimą prieš Dr. Kingą ir mažiausiai penkių apmokamų informatorių, kurie buvo paviešinti jų Memfio lauko biurui, FTB taip pat atskleidė, kad Dr. Kingo patikimas draugas ir garsus fotografas Ernestas Withersas slapta dirbo kaip FTB informatorius. Be FTB informatorių, 1968 m. į "Įsibrovėlius" buvo įsiskverbęs juodaodis slaptas Memfio policijos pareigūnas Marrellas McColloughas. Tą naktį, kai mirė Daktaras Kingas, McCollough stovėjo Lorraine Motel automobilių stovėjimo aikštelėje. Jis tvirtino, kad buvo pirmasis žmogus, pasiekęs kūną.

Nors "Įsibrovėliai" buvo išvesti iš "Lorraine Motel" keliomis valandomis anksčiau, slaptasis policijos pareigūnas Marrellas McColloughas liko patalpose iki pat daktaro Kingo mirties. M. McColloughas teigė, kad tą dieną praleido apsipirkinėdamas su kunigu Jamesu Bevelu ir kunigu Jamesu Orange'u iš SCLC. Stovėdamas "Lorraine Motel" automobilių stovėjimo aikštelėje McCollough matė, kaip buvo nužudytas Dr. Kingas, tada užbėgo laiptais į viršų, kad pamatytų kūną. "ABC News" patvirtino, kad McColloughas vėliau pradėjo dirbti CŽV, o vėliau, 1978 m. kovo 12 d., davė parodymus Atstovų Rūmų Atskirajam nužudymų komitetui.

Prisimindamas paskutines Dr. Kingo akimirkas, kunigas Billy Kylesas, stovėjęs šalia Dr. Kingo balkone, po kelių dešimtmečių prisipažino: "Tik kai atsitraukiau, kad jis galėtų šauti, pasigirdo šūvis." Kylesas neigė dirbęs FTB informatoriumi, nors buvo kaltinamas tuo, kad buvo slaptas Memfio policijos informatorius.

1999 m. civilinėje byloje Kingas prieš Joversą nustatyta, kad buvęs Memfio policijos pareigūnas Loidas Joversas prisidėjo prie sąmokslo nužudyti daktarą Kingą. 1993 m. gruodį Jowersas pasirodė ABC laidoje "Prime Time Live" ir prisipažino dalyvavęs Dr. Kingo nužudyme. Jowersas prisipažino, kad, jo nuomone, šūvį, nuo kurio žuvo Daktaras Kingas, paleido policijos leitenantas Earlas Clarkas, o ne Jamesas Earlas Ray. Nors JAV vyriausybė teigia, kad Jowersas išgalvojo savo kaltinimus, ji taip pat pripažino atsakomybę už bandymą sugriauti Dr. Kingo santuoką ir įtikinti jį nusižudyti.