Anglijojos nepaprastosios padėties energetikos planuose numatomi "blackout'ai"

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.bloomberg.com/news... 2022-08-10 04:54:00, skaitė 359, komentavo 5

Anglijojos nepaprastosios padėties energetikos planuose numatomi

Blackout - elektros energijos tiekimo nutraukimas, ypač dėl jos trūkumo, mechaninio gedimo arba vartotojų per didelio vartojimo

  • Pagal pagrįstą blogiausią scenarijų numatomas 4 dienų elektros energijos trūkumas
  • Pramonė ir namų ūkiai gali susidurti su planuojamais elektros energijos tiekimo pertrūkiais

Jungtinė Karalystė planuoja, kad žiemą kelias dienas šalti orai gali būti derinami su dujų trūkumu, dėl kurio gali būti organizuotai nutrauktas elektros energijos tiekimas pramonei ir net namų ūkiams.

Pasak su vyriausybės planavimu susipažinusių žmonių, pagal naujausią vyriausybės "pagrįstą blogiausią scenarijų", Didžioji Britanija gali susidurti su elektros energijos pajėgumų trūkumu, sudarančiu maždaug šeštadalį didžiausios paklausos, net ir po to, kai bus paleistos avarinės anglių elektrinės. Pasak jų, dėl žemesnės nei vidutinė temperatūros ir sumažėjusio elektros energijos importo iš Norvegijos ir Prancūzijos sausio mėn. gali tekti keturias dienas Jungtinėje Karalystėje taikyti nepaprastąsias dujų taupymo priemones. 

Vyriausybės Verslo, energetikos ir pramonės strategijos departamentas pareiškime nurodė, kad "nesitikime, jog toks scenarijus įvyks". "Namų ūkiai, įmonės ir pramonės įmonės gali būti tikros, kad gaus reikiamą elektros energiją ir dujas."

Nors pagal bazinį scenarijų Jungtinė Karalystė nenumato tokių trūkumų, analizė atskleidžia, kad Liz Truss arba Rishi Sunak, kitą mėnesį pakeisiančių Borisą Johnsoną ministro pirmininko poste, gali laukti sunki žiema. Jei tai įvyktų, elektros energijos tiekimo nutraukimas įvyktų net ir tuo metu, kai britai susidurs su vidutinėmis metinėmis sąskaitomis už energiją, kurios sausio mėn. gali viršyti 4 200 svarų sterlingų (5 086 JAV dolerių) nuo dabartinių šiek tiek mažiau nei 2 000 svarų sterlingų, o tai paskatins ir taip sparčiai augančią infliaciją. 

JK energijos kainos viršutinė riba pirmą kartą viršija 4 000 svarų sterlingų

Jei žiema bus itin šalta, Didžiajai Britanijai gali tekti vis dažniau pasikliauti dujų tiekimu vamzdynais iš žemyninės Europos, kur dujų tiekimas jau ir taip menkas, nes Maskva riboja dujų srautus. Tai kelia dilemą Jungtinei Karalystei, kuri turi labai mažai vietinių dujų saugyklų pajėgumų. Šalis į žemyną siuntė rekordinius dujų kiekius ir norės, kad temperatūrai nukritus, jai būtų grąžinta paslauga. 

Po pranešimo svaro kursas euro atžvilgiu buvo silpniausias per dvi savaites. Jis panaikino ankstesnį prieaugį JAV dolerio atžvilgiu ir prekiavo apie 1,2080 JAV dolerio.

 

Norvegija

BEIS savo pareiškime teigė, kad Jungtinė Karalystė nėra priklausoma nuo Rusijos energijos importo, turi savo Šiaurės jūros dujų atsargas ir "nuolatinį importą iš patikimų partnerių". Ji taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad JK turi antrą pagal dydį SGD uosto infrastruktūrą Europoje ir "dujų tiekimą, paremtą patikimomis teisinėmis sutartimis".

Pagrindinė atsarginė JK galimybė buvo atkurti didžiausią Didžiosios Britanijos gamtinių dujų saugyklą "Rough". Savininkė "Centrica Plc" teigia, kad iš pradžių šią žiemą ją vėl pradėjus eksploatuoti, būtų atgabenta 10 SGD krovinių, o tai tikrai nėra pakankamai, kad būtų pasiektas reikšmingas pokytis. Šalis taip pat susidurs su didele tarptautine konkurencija dėl suskystintų gamtinių dujų krovinių.

Pirmajame Jungtinės Karalystės ekstremaliosios situacijos plano etape numatyta, kad tinklo operatorius nukreipia dujų srautus sistemoje, laikinai panaikindamas komercinius susitarimus, sakė asmuo, prašęs neviešinti jo pavardės, nes informacija yra privati. Antrajame etape sustabdomas dujų tiekimas į dujomis kūrenamas elektrines, todėl planuojama nutraukti elektros energijos tiekimą pramonei ir buitiniams vartotojams. 

Didžiosios Britanijos gyvenimas gali tapti dar sudėtingesnis, jei elektros energijos tiekimas bus nutrauktas didžiuliais kabeliais, jungiančiais Prancūziją, Norvegiją, Belgiją ir Nyderlandus. Norvegija pirmadienį pranešė, kad ieško būdų, kaip žiemą apriboti elektros energijos eksportą, kad išvengtų jos trūkumo šalies viduje. 

Norvegija siekia apriboti elektros energijos eksportą, taip suduodama smūgį Europai

Jungtinėje Karalystėje elektros energijos kainos yra didesnės nei Norvegijoje ir ji priklauso nuo importo, todėl bet kokie apribojimai dar labiau padidintų sąnaudas ir gali priversti "National Grid" panaudoti strateginį anglies rezervą, teigė "Aurora Energy Research". 

 

"Truss", "Sunak" pažadai

Be to, kyla grėsmė, kad nebus galima naudotis "Electricite de France SA" branduolinių elektrinių parku, teigė "National Grid". Paprastai elektros energiją eksportuojanti šalis, tačiau dabar veikia mažiau nei pusė Prancūzijos reaktorių, nes jų techninė priežiūra ir remontas užtrunka ilgiau nei tikėtasi.

National Grid" įspėjo, kad šią žiemą kainos smarkiai šoktelės ir dar labiau padidins vartotojų sąskaitas. Didėja spaudimas vyriausybei imtis daugiau priemonių, be 400 svarų sterlingų nuolaidos namų ūkių tarifams, apie kurią Sunakas jau paskelbė anksčiau šiais metais, kai buvo iždo kancleris. 

Šią savaitę B. Johnsono atstovas spaudai sakė, kad dėl bet kokios tolesnės pagalbos paprastiems britams spręs jo įpėdinis. Antradienį premjeras Dauningo gatvėje vykusio priėmimo svečiams sakė, kad yra "visiškai tikras", jog tas, kas jį pakeis, norės paskelbti apie tolesnę pagalbą namų ūkiams, ir kad Britanija turi tam "fiskalinės galios", sakoma jo biuro pranešime.

K. Truss, pirmaujanti lyderystės varžybose, pažadėjo nedelsiant sumažinti mokesčius ir panaikinti ekologinį mokestį nuo sąskaitų už energiją, kad namų ūkiai per metus sutaupytų 153 svarus sterlingų. Sunakas pareiškė, kad, kai tik bus žinomas naujų kainų viršutinės ribos, taikomos sąskaitoms už energiją, dydis, jis remsis esamu vyriausybiniu paketu.

Antradienį vakare Darlingtone vykusiuose lyderių rinkimuose Sunakas užsiminė, kad jei taps ministru pirmininku, papildomą paramą skirs skurdžiausiems namų ūkiams. J. Truss atsisakė atsakyti į klausimą, ar ji siūlytų naujas išmokas.

Apie tai rugpjūčio pabaigoje turi paskelbti reguliavimo institucija Ofgem, o įsigalioti - spalio mėnesį. Vėliau reguliavimo institucija viršutinę ribą koreguos kas ketvirtį, o ne kas pusmetį, o tai reiškia, kad sausio mėn. sąskaitos greičiausiai vėl padidės.