CBS: didžioji dalis Vakarų karinės pagalbos Ukrainai nepasiekia karių

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/cbs-... 2022-08-08 21:35:00, skaitė 188, komentavo 4

CBS: didžioji dalis Vakarų karinės pagalbos Ukrainai nepasiekia karių

Didžioji dalis karinės pagalbos, kurią Vakarų šalys siunčia Ukrainos pajėgoms, nepasiekia galutinio tikslo šalyje. Tokius vertinimus pateikia JAV televizijos kanalo CBS žurnalistų dokumentinis filmas, kuris eteryje bus parodytas sekmadienį. Jo ištraukos šią savaitę buvo paskelbtos kanalo svetainėje.

„Dauguma šių ginklų ir karinių atsargų keliauja iki Lenkijos sienos su Ukraina, kur JAV ir NATO sąjungininkės juos greitai perduoda <…> Ukrainos pareigūnams. Ties ta vieta JAV priežiūra baigiasi“, – pažymi kanalas.

„Viskas ateina per sieną, tada kažkas atsitinka, kažkur apie 30% pasiekia galutinį tikslą“, – balandį žurnalistams sakė Jonas Okhmanas, Lietuvoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Blue-Yellow“, perduodančios karinę pagalbą Ukrainos pusei, vadovas. 

„Yra galingų žmonių, oligarchų, politinių veikėjų“, – pareiškė Okhmanas, kalbėdamas apie korupciją Ukrainoje. Jis pažymėjo, kad Ukrainos jėgos struktūrose „kiekvieną dieną vyksta kova dėl valdžios“.

Amerikiečių samdinys Andy Milburnas, anksčiau tarnavęs JAV jūrų pėstininkų korpuse, o dabar mokantis Ukrainos kariuomenę, taip pat pažymėjo, kad be Vašingtono kontrolės karinė pagalba vargu ar visiškai pasieks gavėjus šalyje. „Galiu jums pasakyti, kad fronto daliniai tikrai negauna viso to“, – pridūrė samdinys, turėdamas omenyje Vakarų remiamus bepiločius orlaivius, „Switchblade“ , šovinius, šarvus ir kitą įrangą.

Filme cituojama žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ darbuotoja Donatella Rovera, renkanti duomenis apie žmogaus teisių pažeidimų atvejus Ukrainoje. Ji atkreipė dėmesį į tai, kad ginklai, kuriuos Vakarų šalys perdavė Irako ir Afganistano teisėsaugos institucijoms, dažnai nepatekdavo pas juos, o patekdavo į ekstremistų rankas. „Norint to išvengti, reikalingi kontrolės mechanizmai“, – sakė ji.

CBS inf.