Aurimas Guoga: Kodėl infliacija yra mokestis už durnumą?

Autorius: Aurimas Guoga Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-07-20 19:52:00, skaitė 298, komentavo 3

Aurimas Guoga: Kodėl infliacija yra mokestis už durnumą?

Biblija ne kart sako: jeigu gyvensite pagal V-špaties nurodymus, turėsite gausiai duonos ir vynuogių, jus gerbs kiti žmonės, turėsite gausiai vaikų ir t.t. Jums bus daug kuris skolingas, o jūs niekam neskolingi.

Jeigu ne, tuomet jums drebės širdis, kaustys baimė, o nesėkmės seks viena baisesnė už kitą. Gal ir ne tais žodžiais pasakyta, bet maždaug. Pakartojimo knyga, 30 – 32 skyriai.

Pirmasis žingsnis į akivaizdžius sukrėtimus (prieš tai seka neakivaizdūs sukrėtimai, kuriuos deramai supranta tik išmintingieji) yra infliacija, finansų sistemos irimas. Šįkart vien apie infliaciją, kurios išvešėjimą dabar ir išgyvename. Apie infliaciją reikia žinoti, kad tai yra mokestis už durnumą. Paaiškinsiu kodėl, nes tai anaiptol ne akivaizdu.

Tarkime, esame nedidelė glaudi bendruomenė, kur niekas durnumais neužsiima. Visi plūkiasi dirbdami ką tai paklausaus ir objektyviai naudingo. Tokiu atveju ši bendruomenė per trumpą laiką sukurs daug turto. Jeigu turto daug, o pinigų kiekis liko kaip buvęs, tuomet kainos mažės. Visi bus sotūs ir laimingi, visai kaip žada Biblija.

O jeigu ši bendruomenė nusiris į durnumus? Jeigu į valdžią ateis žmonės-paršai, kurie norės kitų pinigais įgyvendinti kokias nors beprotiškas idėjas? Pavyzdžiui, išgelbėti klimatą, užsodomizuoti šeimą arba uždaryti žmones namuose, kad jie būtų apsaugoti nuo gripo? Tokie durnumai naikina turtą. Žmonės sukuria mažiau, o pinigų kiekis liko toks pat. Kas nutiks su kainomis - visiems aišku.

Žinoma, mūsų specifika ta, kad durnumų pūtėjai dar ir spausdina pinigus savo durnumams finansuoti. Tokiu atveju iš pažiūros atrodo, kad mokesčiai nedidėja, tačiau faktinis rezultatas visiškai toks jeigu didėtų – prekės ir paslaugos brangsta. Taigi infliacijos siautėjimas yra ženklas, kad visuomenė brenda į durnumus.

Ką daryti jei tai supratote? Tokiu atveju reikia pasidaryti toli siekiančias išvadas. Neiti su dauguma ten kur vėjai pučia. Grįžkite prie amžinųjų vertybių ir elkitės taip, kaip elgiasi protingieji, tai yra: V-špaties klauso, į durnumus nesileidžia, siekia kad jų rankos sukurtų kuo daugiau objektyvios vertės. Šie nuo infliacijos (o ir vėlesnių dar didesnių sukrėtimų) bus apsaugoti.