JT ataskaita: Ukrainos kariai naudojo civilius gyventojus kaip "gyvuosius skydus“

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-07-13 01:42:00, skaitė 458, komentavo 6

JT ataskaita: Ukrainos kariai naudojo civilius gyventojus kaip

Šiandien vokiečių portale Report24 rašoma:

Dažniausiai teigiama, kad rusai yra blogiečiai, o ukrainiečiai - geriečiai. Tačiau tai, kad visur esama pilkųjų zonų, pasimeta propagandiniame triukšme. JT ataskaitoje pateikiamas pavyzdys.

Ukrainos pusė nuolat tvirtina, kad Rusijos kariai taikosi į civilius taikinius. Tada Maskva dažnai pabrėžia, kad Ukrainos kariai renkasi civilius objektus kaip "gyvuosius skydus", iš kurių apšaudo Rusijos karius. Šis kaltinimas vis pasimeta karo propagandos pinklėse, nes beveik nėra nepriklausomų tokių incidentų tyrimų. Taip nutiko ir šių metų kovo 11 d., kai buvo užpulti slaugos namai viename Luhansko srities kaime.

Ukrainos valdžios institucijos dėl daugiau kaip 50 civilių gyventojų nužudymo apkaltino Rusijos pajėgas ir pavadino tai neišprovokuota ataka. Tačiau birželio pabaigoje paskelbtoje JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) ataskaitoje teigiama, kad dėl susidariusios padėties iš dalies kalti Ukrainos kariai. Ataskaitoje nagrinėjami tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimai, kurie, Jungtinių Tautų vertinimu, buvo padaryti per vasario 24-gegužės 15 d. vykstantį karą tarp Ukrainos ir Rusijos.

Pranešime teigiama, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai kovo 7 d. įžengė į slaugos namus Stara Krasniankos mieste, nes ši vieta buvo "strategiškai svarbi dėl to, kad yra netoli svarbaus kelio". Ataskaitoje teigiama, kad kovo 11 d. rytą Rusijos kariai "sunkiaisiais ginklais užpuolė slaugos namus, kai pacientai ir darbuotojai dar buvo viduje". Tuo metu slaugos namuose, kuriuose nebuvo nei vandens, nei elektros, gyveno 71 neįgalus pacientas, 15 darbuotojų ir Ukrainos kariai.

"Kovos metu kilo gaisras, kuris persimetė į slaugos namus", - sakoma kovo 11 d. išpuolio ataskaitoje. "Kai kurie darbuotojai ir pacientai pabėgo iš slaugos namų į mišką, kol už penkių kilometrų juos surado su Rusija susijusios ginkluotos grupuotės ir suteikė jiems pagalbą. Įvairiais duomenimis, mažiausiai 22 pacientai išgyveno išpuolį, tačiau tikslus žuvusiųjų skaičius nežinomas."

Prieš išpuolį, kovo pradžioje, slaugos namų vadovybė paprašė vietos valdžios institucijų evakuoti gyventojus, teigiama pranešime. Tačiau, kaip pranešama, to padaryti nepavyko, "nes Ukrainos pajėgos užminavo apylinkes ir užblokavo kelius". Tai taktika, kuria siekta sulėtinti rusų kariuomenės judėjimą, bet taip atimti iš civilių gyventojų galimybę saugiai pasislėpti nuo mūšių. Juk kuo daugiau šiame kare bus civilių aukų, dėl kurių bus galima kaltinti Rusiją, tuo geriau Ukrainos pusei, nes ji gaus karinę ir finansinę JAV, ES ir jų sąjungininkių paramą.

OHCHR teigė esanti susirūpinusi, kad tiek Rusijos, tiek Ukrainos kariai vykdė karines operacijas netoli civilių gyventojų, tačiau nesiėmė priemonių civiliams gyventojams apsaugoti, kaip reikalaujama pagal tarptautinę humanitarinę teisę. Pavyzdžiui, ataskaitoje rašoma: "OHCHR taip pat nerimauja dėl pranešimų apie žmonių skydų naudojimą bandant pasinaudoti civilių ar atskirų civilių buvimu ar judėjimu, siekiant apsaugoti tam tikrus taškus ar teritorijas nuo karinių operacijų." Ir dar: "Gyvojo skydo naudojimas yra aiškiai draudžiamas pagal Ženevos konvencijos IV konvencijos 28 straipsnį ir I papildomo protokolo 51 straipsnio 7 dalį."

Lieka vis daugiau žmonių, kurie tampa šios nežmoniškos taktikos aukomis, nes dėl didelio civilių aukų skaičiaus jie atrodo geriau kovodami dėl didesnės finansinės ir karinės pagalbos. Ir ne tik: kuo ilgiau tęsiasi šis karas, tuo daugiau civilių gyventojų sužeidžiama ir žūsta, nes jais piktnaudžiaujama kaip "gyvaisiais skydais".

https://report24.news/un-bericht-ukrainische-soldaten-nutzten-zivilisten-als-menschliche-schutzschilde/?feed_id=18836