Gorbačiovo parašas ant Lietuvos "nepriklausomybės" pripažinimo akto pasirodė esąs netikras

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-06-26 21:37:00, skaitė 817, komentavo 37

Gorbačiovo parašas ant Lietuvos

1991 metais priimtame Tarybų Sąjungos Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo akte teisėsaugos organai aptiko šiurkštų pažeidimą. TSRS prezidento Michailo Gorbačiovo parašas, tariamai padėtas po dokumentu, pasirodė jog yra klastotė. 

Apklausę M. Gorbačiovo laiptinės kaimynus, tyrėjai išsiaiškino, kad balandžio 19 – gegužės 3 dienų tarpe, kada buvo priimta deklaracija, jis buvo Evpatorijos pansionate, skirtame aukšto rango partijos nariams. Jį aptarnaujantis masažuotojas, vienos iš buvusių tarybinių respublikų pilietis Vaso G., patvirtino, kad visą kelionės laiką M. Gorbačiovas dirbo su visai kitais dokumentais, todėl jis negalėjo pasirašyti nepriklausomybės deklaracijos.

Artimiausiu metu bylos medžiaga bus perduota teismui, kuris teisiškai įvertins apsišaukėlių valdžios Lietuvoje veiksmus laikotarpiu nuo 1989 iki 2022 metų ir spręs jų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimą.

„Dokumentas mums iškart pasirodė įtartinas, – sako šaltinis valdžios organuose. – Amerikosų ambasadoriaus Simonso parašas pasirodė esantis tikras, bet kai pradėjome tikrinti toliau, paaiškėjo, kad Gorbačiovas šito dokumento nepasirašinėjo, o vietoj TSRS Prezidiumo kancelerijos antspaudo yra Maskvos miesto vykdomojo komiteto antspaudas, kuriam tuomet vadovavo Borisas Jelcinas. Visą šią istoriją su Lietuvos „nepriklausomybe“ nuo federalinio centro tyrimas vertina kaip politinės aferos rezultatą.”