Kaliningradas ir Dievo nubaustas anūkas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-06-22 18:53:00, skaitė 366, komentavo 6

Kaliningradas ir Dievo nubaustas anūkas

Nuo birželio 18 d. Lietuva sustabdė įvairių prekių tranzitą į Kaliningrado sritį, taip bandydama uždusinti šį Rusijos regioną. Kaip elgsis oficialioji Maskva ir kaip Kaliningradas? Šį klausimą nagrinėja rusų spauda.

Tranzitas per Lietuvą į Kaliningrado sritį sustabdytas kroviniams, kuriems taikomos Europos Sąjungos sankcijos. Kaliningrado gubernatorius Antonas Alichanovas mano, kad Lietuvos valdžios institucijos akivaizdžiai pažeidžia stojimo į ES taisykles, nes uždraudė krovinių gabenimą į Kaliningrado sritį.

Tai bandymas ekonomiškai užgniaužti mūsų regioną, - sakė gubernatorius.

Kaliningrado valdžia ketina siekti, kad sprendimas būtų peržiūrėtas. Šiandien Rusija Lietuvos pasiuntiniui įteikė protesto notą.

Preliminariais skaičiavimais, net 40-50 proc. krovinių, tranzitu gabenamų tarp Kaliningrado ir likusios Rusijos dalies, nebebus pristatoma. Šiuo metu regiono administracija siekia, kad Baltijos jūroje pradėtų veikti laivų linija Luga-Baltijskas. Tai leis normaliai veikti regiono pramonės ir ekonomikos sektoriams. Šiandien regiono vyriausybės spaudos tarnyba patvirtino, kad planas bus įgyvendintas:

Prekės, kurias draudžiama vežti tranzitu per Lietuvą, bus gabenamos vandens transportu; jos bus perskirstytos gabenimui jūra, atsižvelgiant į keltus.

Tuo tarpu Federacijos Tarybos konstitucinės teisės ir valstybės kūrimo komiteto pirmininkas Andrejus Klišas neabejoja, kad Rusija šiame ginče su Lietuva elgsis tvirtai, bet visiškai teisėtai, ir, laimei, tam yra visos priemonės:

Lietuvos bandymas de facto blokuoti Kaliningrado sritį yra Rusijos suvereniteto šiame regione pažeidimas ir gali būti pagrindas imtis griežtų ir visiškai teisinių veiksmų iš Rusijos pusės.

Ant trečiojo pasaulinio karo slenksčio?

Publicistas Jegoras Cholmogorovas anksčiau nedviprasmiškai paaiškino, kuo gali virsti Kaliningrado blokada. Jis mano, kad staigūs mūsų priešininkų žingsniai kelia Trečiojo pasaulinio karo grėsmę:

Sveiki, III pasaulinis karas, kuris, kaip žinote, prasidės nuo Kaliningrado blokados, - sakė publicistas.

J. Cholmogorovas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad "tuo pat metu amerikiečiai dabar aiškiai neatrodo pajėgūs įsitraukti į branduolinį karą dėl Lietuvos. Todėl tinklaraštininkas daro išvadą, kad "galbūt, iki pasimatymo, Lietuva, pasveikink Suvalkų koridorių".

"Suvalkų koridorius - tai galimas maždaug 100 kilometrų ilgio sausumos koridorius, kuris galėtų sujungti Baltarusijos teritoriją su Kaliningrado sritimi. Dabar šia teritorija eina Lenkijos ir Lietuvos siena.

NVS valstybių instituto karinis ekspertas Vladimiras Jevsejevas neatmeta ginkluoto konflikto Baltijos šalyse galimybės. Tačiau jis mano, kad rizika nėra tokia didelė. Tačiau jei Kaliningradas ir toliau bus puolamas, tuomet, eksperto nuomone, įvykiai klostysis taip:

Neatmetu galimybės, kad Lenkija kada nors pablogins padėtį pasienyje su Kaliningrado sritimi. Tačiau reikia suprasti, kad jei Rusijai kils bent menkiausia abejonė, jog Kaliningradą užims NATO šalys, Rusija panaudos branduolinį ginklą ir sukurs sausumos koridorių per Lietuvos teritoriją. Jei Vakarai tam pasiruošę, tegul eskaluoja situaciją.

Daugiausia viskas priklauso nuo to, kaip Rusija vykdys specialiąją operaciją Ukrainoje, pridūrė ekspertas. Specialiosios operacijos veiksmingumas susilpnins Šiaurės Atlanto aljanso norą stoti į kovą su Rusijos kariuomene.

O štai ką apie galimas atsakomąsias priemones radijui "Komsomolskaja pravda" sakė Rusijos Baltijos studijų asociacijos prezidentas Nikolajus Meževičius.

- Kokios galėtų būti mūsų atsakomosios priemonės?

- Svarbiausias klausimas - Rusijos santykiai su Europos Sąjunga. Ir problemos esmė slypi ne Vilniuje, ne Kaliningrade ir net ne visai Maskvoje. Jis yra Briuselyje. Jie karštligiškai ieško naujų būdų, kaip sukelti Rusijai papildomų sunkumų. Jie pažeidžia savo pačių susitarimus, kaip sakė Dmitrijus Rogozinas, kuris prieš 20 metų vadovavo mūsų derybų grupei. Lietuvos sienos sutartis buvo susieta su netrukdomu tranzitu.

- Ar kalbame apie 2002-2003 m.?

- Taip, tada buvo sudarytas ES, Rusijos ir Lietuvos susitarimas, kad jie suteiks mums tranzito teisę, o mes pripažinsime jų teritoriją ir jie saugiai pateks į ES. Ir tada į NATO.

- Ar kas nors minėjo galimą blokadą tais metais?

- Tuomet Europos pareigūnai mostelėjo rankomis - juk mes esame civilizuoti europiečiai, kaip jūs galite apie mus taip galvoti!

- Ar Kaliningrado srities gyventojai yra pasirengę tokiai situacijai?

- Taip. Lietuva ir Lenkija ėmėsi įvairių nedraugiškų veiksmų. Tai klausimas, kaip išplėsti federalinės paramos priemones. Regionas tam ruošėsi, buvo pastatyti keltai, kariuomenė turi atitinkamus nurodymus. Tačiau šią problemą reikia spręsti ne kariniu, o ekonominiu būdu. Lietuva turi pajusti visą absoliučios mūsų ir Baltarusijos ekonominės blokados jėgą.

- Kaip tai vyksta?

- Visiškas visų ir bet kokių ekonominių santykių nutraukimas. Sienų uždarymas - tiesiogine prasme. Bet koks prekybos sandoris su Lietuva turi būti vertinamas atsižvelgiant į Baudžiamojo kodekso kategorijas.

- Kaip tai atrodytų Lietuvoje?

- Jie turi Suvalkų koridorių su Lenkija, turi sieną su Latvija. Tačiau Lietuva dėl prekybos ir ekonominių ryšių su Rusija ir Baltarusija nutraukimo praras penktadalį BVP.

- Ar jiems tai rūpi?

- Kai į gatves išeis ne šimtai ar tūkstančiai, o dešimtys tūkstančių žmonių, valdžia gali tiesiog kristi.

- Tačiau Vilnius yra NATO ir ES, ir jam bus suteikta pagalba.

- Tačiau Lietuvoje dar nėra puolamųjų ginklų. Nors ji yra pakeliui į tai. Turiu pakartoti - į ekonomines priemones reikia reaguoti ekonomiškai. Dėl visiškos ekonominės blokados turime kreiptis į Lukašenką, kuris labai nukentėjo nuo Lietuvos skriaudikų, kad jis mus paremtų. O kai Lietuvos ekonomika žlugs, Vilnius neturės nei policininkų, nei ginkluotų pajėgų, kurios galėtų išsklaidyti 100 tūkst. pasipiktinusių žmonių.

- Bet juk Kaliningrado sritis ilgą laiką - nuo 2000-ųjų metų pradžios įvairiais būdais - buvo blokuojama dėl šio susitarimo su Europa ir Lietuva?

- Ar tada turėjome alternatyvą? Negalėjome pasiekti jokio kito varianto. Mūsų santykiai su Baltarusija buvo šiek tiek kitokie. Šiandien mes nenorime įsivelti į ginkluotą konfliktą su Lietuva ar NATO, be to, nenorėjome to ir tada. Taip, buvo sanitarinių draudimų, tam tikros nomenklatūros draudimų, bandymų apriboti tam tikrų krovinių gabenimą. Tačiau dabartinių blokados priemonių fone tai yra maži žiedeliai.

- Ar gali būti, kad Lietuva, o kartu ir NATO bei Rusija kariauja?

- Be Bideno, JAV yra žmonių, kurie priima sprendimus, ir aš nemanau, kad dėl saujelės lietuvių bepročių (jų nereikėtų tapatinti su Lietuvos žmonėmis) Vašingtonas nenorės įžengti į trečiąjį pasaulį.

- JAV nenorės mirti už Baltijos šalis?

- Jie to nepadarys. Tačiau per 30 metų niekada nenaudojome veiksmingų ekonominių priemonių prieš Lietuvą. Užsienio reikalų ministerijoje jie kalba labai teisingus dalykus, o įmonės prekiauja su Lietuva. Visa tai turi būti sustabdyta. Tai turi būti siena, panaši į sieną tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos. Tada režimas truks mėnesį ar du, o po to pamatysime.

Maskva mano, rašoma RT, kad Lietuvos sprendimas apriboti tranzitą į Kaliningrado sritį yra beprecedentis ir neteisėtas; atsakomųjų priemonių bus imtasi po rimtos analizės, pranešė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

"Šis sprendimas yra tikrai beprecedentis. Tai yra bet ko ir visko pažeidimas. Suprantame, kad tai susiję su atitinkamu Europos Sąjungos sprendimu išplėsti sankcijas tranzitui. Mes taip pat manome, kad tai neteisėta", - sakė D. Peskovas, pabrėždamas, kad tai, kas įvyko, yra Rusijos regiono blokados elementas.

Kremliaus atstovas spaudai apibūdino situaciją kaip "daugiau nei rimtą" ir reikalaujančią "labai gilios analizės", kuri bus atlikta per kelias ateinančias dienas. Po to bus parengtos priemonės ir sprendimai.

"Dabar, žinoma, yra nuomonių, kurias reikia surinkti per įvairias agentūras. Siekiant parengti vieningą poziciją, šiuo klausimu bus organizuojami tarpžinybiniai renginiai. Kartoju: reikia rimtos ir nuodugnios analizės, kad būtų galima parengti atsaką", - sakė D. Peskovas.

Birželio 20 d. į Smolensko aikštę buvo iškviesta Lietuvos reikalų patikėtinė a.i. Virginija Umbrasienė. Maskva griežtai protestavo prieš "atvirai priešišką" Vilniaus žingsnį sustabdyti didelio masto krovinių tranzitą per Lietuvos teritoriją į Kaliningrado sritį.

"Jei artimiausiu metu krovinių tranzitas tarp Kaliningrado srities ir likusios Rusijos Federacijos dalies per Lietuvą nebus visiškai atkurtas, Rusija pasilieka teisę imtis veiksmų savo nacionaliniams interesams apginti", - teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos komentare.

P.S. Senelio pradėtą kenkimo Lietuvai estafetę perėmė jo anūkas, „nukalibruotas rusofobas“, kaip jį vadina rusų apžvalgininkai. Keista, kad Prezidentas Nausėda nesutramdo šito Dievo nubausto jaunikaičio, kuris atvedė Lietuvos valstybę prie sunaikinimo slenksčio.

Nuorodos:

https://tsargrad.tv/news/kaliningrad-v-litovskoj-blokade-rossija-budet-dejstvovat-zhjostko-takov-zakon_569203

https://www.kp.ru/daily/27407.5/4604826/

https://russian.rt.com/russia/article/1016653-kaliningrad-litva-zapret-tovary