Rusija pasiryžusi galutinai uždaryti ILIV naftos tiekimą į Europą per Turkiją

Autorius: LDiena.lt Šaltinis: https://russian.rt.com/article... 2015-11-26 16:42:04, skaitė 3116, komentavo 0

Rusija pasiryžusi galutinai uždaryti ILIV naftos tiekimą į Europą per Turkiją

Turkijos prezidentas Redžepas Taipas Erdoganas pareiškė, kad "Irako ir Levanto islamo valstybės" (ILIV) teroristus finansuoja Sirijos vadovas Bašaras Asadas. Tokiu būdu Erdoganas pabandė išvengti kaltinimų prekiaujant nafta su teroristais, kurie vis dažniau pateikiami Ankarai. RT paprašė Artimųjų Rytų ekspertą pakomentuoti Turkijos vedlio į pražūtį žodžius.

ILIV nafta

Rusijos mokslų akademijos Rytų studijų instituto mokslinis bendradarbis, istorijos mokslų kandidatas, politologas ir žurnalistas Grigorijus Melamedovas interviu RT passakė, jog Redžepo Taipo Erdogano žodžiia apie tai, kad Bašaras Asadas ir jo sąjungininkai prekiauja su ILIV nafta - absoliutus melas.

"Visų pirma, kam Asadui to reikia, o antra, iš kur pas jį pinigai?", - retoriškai klausia ekspertas. Jis taipogi pažymėjo, kad visiems stebėtojams seniausiai žinoma, kad nafta iš Sirijos ir Irako teritorijų, kontroliuojamų ILIV teroristų keliauja per Turkijos sieną.

"Aš manau, jog įrodymų yra daugiau negu pakankamai ir juos galima pateikti bet kuriuo metu. Tiesiog iki šiol tai nebuvo daroma iš diplomatinių sumetimų, kad nepastatyti Turkijos į itin nepatogią padėtį ir negadinti su ja santykių. Užtenka pažvelgti kad ir į mūsų aviacijos darytas nuotraukas - tas benzovežių kolonas, kurios traukia iš ILIV kontroliuojamos teritorijos būtent link Turkijos pasienio", - sakė Grigorijus Melamedovas.

kaip paaiškino ekspertas, Rusijai pirkti pigią ILIV naftą irgi būtų visiškai nenaudinga. "Kokia tame prasmė? Kas liečia pačią Siriją, tiesiog nesuprantama, o ką gi ji darytų su ta nafta, juk ją gi dar reikia perdirbti. Juk nepilsi į tankus arba lėktuvus žalios naftos", - pridėjo Melamedovas.

Taip pat jis pasiūlė peržiūrėti visą naftos, patenkančios į rinką iš ILIV teritorijos, transportavimo grandinėlę - nuo pradžios iki galo, taip kaip daroma tiriant narkotikų srautą.

"Iki šiol buvo kalbama tik apie tai, kokiais kanalais yra tiekiama nafta, bet juk ją kažkas perka. Pavyzdžiui, buvo informacijos, kad naftą iš teroristų perka Ukraina. Tiesa, vėliau mes negavome nei patvirtinimo, nei paneigimo".