Didelis Ukrainos aukų skaičius gali atvesti į persilaužimo kare momentą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/didelis-u... 2022-06-13 13:26:00, skaitė 312, komentavo 1

Didelis Ukrainos aukų skaičius gali atvesti į persilaužimo kare momentą

Kad ir kaip skaičiuotumėte, skaičiai yra įspūdingi: Ukrainos aukų skaičius yra nuo 600 iki 1000 per dieną. Vienas prezidento patarėjas (Aleksejus Arestovičius) šią savaitę „The Guardian“ sakė, kad kasdien žūsta 150 ir sužeidžiama 800 karių; kitas (Michailas Podoliakas) BBC sakė, kad per dieną žūsta nuo 100 iki 200 Ukrainos karių.

Didelis skaičius – daugiau nei 20 000 aukų per mėnesį – verčia kelti klausimą, kokios būklės bus Ukrainos kariuomenė, jei karas užsitęs iki rudens. Tas pats, žinoma, galioja ir rusams. Tačiau įsibrovėliai jau valdo didelius Ukrainos plotus ir gali pristabdyti kovas, turėdami teritorinę persvarą.

Pažvelkime į šių skaičių kontekstą. Tarptautinio strateginių studijų instituto duomenimis, Ukrainos kariuomenėje buvo 125 000 žmonių, be to, dar buvo 102 000 nacionalinės gvardijos ir pasienio apsaugos karių. Apytiksliai analitikų skaičiavimai rodo, kad nuo karo pradžios bendras karių skaičius galėjo padvigubėti iki įspūdingų 500 tūkstančių.

Kijevo pajėgos anaiptol nėra ties žlugimo riba. Tačiau dar keli mėnesiai karo veiksmų labai sumažins jų kovinę galią, net jei kai kurie sužeistieji sugrįš į rikiuotę. Tuo tarpu Ukrainos pajėgos jau yra verčiamos trauktis Donbase dėl artilerijos apšaudymo, tokio intensyvaus, kad daugelis tų, kurie jį išgyvens, greičiausiai patirs kontūzijų. Motyvacijos stoka neabejotinai yra rusų problema, tačiau dabar yra pranešimų apie dezertyravimą ir iš Ukrainos pusės.

Vakarų oficialūs asmenys nenoriai kalba apie karo poveikį gynėjams, o savo pasisakymuose akcentuoja rusams kylančias problemas. Šią savaitę vienas iš tų oficialių asmenų teigė, kad, jų skaičiavimais, užpuolikai prarado „15 000 – 20 000 žuvusiųjų“ iš 150 000 ar daugiau invazinių pajėgų. Tačiau, nepaisant to, Maskvos armija vis dar neprarado savo puolamųjų pajėgumų.

Tačiau jie nusprendė nepateikti panašių duomenų apie Ukrainą, o tai gali sudaryti klaidingą įspūdį, kad rusams sekasi blogiau. Tiesą sakant, kai artilerijos pabūklų santykis, anot ukrainiečių, yra 10 ar 15 rusų pabūklų prieš vieną ukrainiečių, gali būti, kad įsibrovėlių aukų skaičius šiuo metu yra daug mažesnis, nes jie sugeba iš didesnio atstumo žudyti gynėjus, kurie negali jų matyti.

Ukrainai netrūksta drąsos ir ryžto. Vakarų parama vis dar teikiama, nors Kijevas tvirtina, kad jos reikia daug kartų daugiau. Tačiau būtent Rusijos pajėgos rado būdą, kaip veržtis į priekį Donbase, todėl kyla klausimas, ar tris mėnesius trunkančiame kare nėra prieitas dar vienas persilaužimo momentas.

Šaltinis: theguardian.com