Amerikietiškų ginklų tiekimas Ukrainai atskleidžia JAV užsienio politikos savanaudiškumą

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-06-11 19:55:00, skaitė 388, komentavo 2

Amerikietiškų ginklų tiekimas Ukrainai atskleidžia JAV užsienio politikos savanaudiškumą

Jungtinės Valstijos toliau gilina Ukrainos krizę, nors turi realių galimybių ją išspręsti, rašo Kinijos dienraštis „Global Times“. Jų karinė pagalba Kijevui yra pritaikyta jų pačių strateginiam tikslui – kovai už dominavimą pasaulyje. Laikraščio redaktoriai pataria Vašingtonui neprovokuoti trečiojo pasaulinio karo.

Sekmadienį duodamas interviu valstybiniam televizijos kanalui „Rossija 1“ Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo JAV, kad jei Ukrainai bus tiekiamos modernios daugkartinio paleidimo raketų sistemos, jo šalis smogs į naujus taikinius Ukrainoje. Jis pridūrė, kad papildomos ginkluotės tiekimu Kijevui siekiama pratęsti konfliktą.

Likus kelioms dienoms iki V. Putino kalbos, JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė priėmęs sprendimą „pateikti ukrainiečius pažangesnes raketų sistemas ir amuniciją, kuri leistų jiems tiksliau pataikyti į svarbiausius taikinius Ukrainos mūšio lauke“.

Pekino karinis ekspertas Song Zhongpingas „Global Times“ sakė, kad šie taikiniai gali būti tiek Ukrainoje, tiek už jos ribų.

Kol kas Ukrainos ir Rusijos konflikto galo nesimato. JAV nuo pat pradžių tiekia Ukrainai vis sudėtingesnius ir sunkesnius ginklus ir eskaluoja situaciją. Amerika puikiai supranta, kad užsitęsęs konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos tarnauja jos interesams. Kol Maskva ir Kijevas nesudarys paliaubų, Rusija silpnės ir susidurs su naujomis problemomis bei netikrumu.

Pekino universiteto Tarptautinių santykių mokyklos tarptautinių studijų docentas Xu Liangas „Global Times“ sakė, kad pasikeitė JAV karinės pagalbos Ukrainai pobūdis: „JAV karinė pagalba gerokai peržengė pradinį tikslą padėti Ukrainai laimėti šį konfliktą su Rusija. Jungtinės Valstijos atsižvelgė į savo nacionalinius interesus, o karinė pagalba Ukrainai yra pritaikoma prie strateginio Amerikos tikslo kovoti už dominavimą pasaulyje.“

Savanaudiškumas visada buvo Amerikos užsienio politikos bruožas, o besitęsiantis konfliktas Ukrainoje yra geriausias to įrodymas. Galvodamos apie savo interesus, Jungtinės Valstijos neprisiims atsakomybės už šalių, kurias Vašingtonas pavadino savo „sąjungininkėmis ir partneriais“, vystymąsi. JAV nerūpi šių šalių žmonių gerovė. Ukrainos krizė užsitęsė, tačiau JAV, turėdamos visas galimybes ją išspręsti, toliau eskaluoja įtampą tarp Maskvos ir Kijevo ir kuria vis daugiau kliūčių taikiam sprendimui.

Kitaip tariant, JAV bando pasinaudoti Ukrainos krize, kad išlaikytų savo hegemoniją pasaulyje. Jų šlubuojanti pasaulinė lyderystė jau matytas dalykas. Nesvarbu, ar tai būtų Amerikos pasitraukimas iš Sirijos, ar iš Afganistano, JAV visada siekė suvaldyti situaciją iš užkulisių ir už dyką gauti visokios naudos. Todėl Amerika vis mažiau pasitikima ir ji buvo nuversta nuo pasaulinės hegemonijos pjedestalo, ant kurio kadaise atsidūrė.

Amerika viską kruopščiai apskaičiuoja. Krizių metu ji linkusi elgtis kaip išorinis stebėtojas, stebintis, kaip senka kitų šalių ištekliai. Tačiau pačiose Jungtinėse Valstijose padėtis jau tampa nekontroliuojama. Vienaip ar kitaip, Ukrainos krizė parodė Amerikos hegemonijos ir vien tik JAV nulemtos pasaulio tvarkos ydingumą. Viena vertus, JAV stumia savo užsienio politiką ignoruodama kitų šalių saugumo interesus; kita vertus, kai neturi pakankamai jėgų palaikyti pasaulio tvarką, amerikiečiai sukelia netvarką ir neramumus, o patys tampa jų auka.

Pirmajame Eurazijos ekonomikos forume, vykusiame gegužės pabaigoje, V. Putinas pareiškė, kad joks pasaulio policininkas negali sustabdyti pasaulinio proceso, kai valstybės vykdo nepriklausomą politiką. Pasak eksperto Sun Zhongpingo, jei JAV nesielgs kaip pasaulio policininkas, tai reiškia, kad Vašingtonas nebebus pasaulinis hegemonas ir pasaulis nebus vienpolis.

Vašingtonas turėtų rimtai apsvarstyti V. Putino perspėjimą ir neprovokuoti trečiojo pasaulinio karo. Jungtinės Valstijos turi suprasti, kad jos nebegali diktuoti savo valios kitoms šalims ir nustatyti, kokia turėtų būti pasaulio tvarka.

Šaltinis