Maskva, atsakydama į sankcijas, sudavė smūgį lustų gamybai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-06-07 16:35:00, skaitė 421, komentavo 1

Maskva, atsakydama į sankcijas, sudavė smūgį lustų gamybai

Atsakydama į Vakarų sankcijas, Rusija įvedė inertinių dujų eksporto apribojimus. Dujų, kurias Rusija tiekė Japonijai ir kitoms šalims, eksportas bus leidžiamas tikpagal specialų leidimą iki gruodžio 31 d. Ekspertų teigimu, apribojimai gali sustiprinti lustų pasiūlos trūkumą pasaulinėje rinkoje.

Rusijos pramonės ir prekybos ministerija patvirtino apribojimus. Dar kovo mėnesį Ukraina sustabdė inertinių dujų gamybą savo gamyklose Mariupolyje ir Odesoje. Nuo šiol eksportuoti iš Rusijos inertines dujas - neoną, helį, kriptoną ir kai kurias kitas – galima tik gavus specialų vyriausybės leidimą, kuris galios iki gruodžio 31 d. Ministro pavaduotojas Vasilijus Špakas žurnalistams sakė, kad toks žingsnis leistų "atstatyti grandines, kurios dabar nutrauktos, ir sukurti naujas“. Špakas pažymėjo, kad Rusija artimiausiu metu ketina padidinti savo gamybos pajėgumus. "Tai suteiks mums tam tikrą konkurencinį pranašumą, kad galėtume vesti abipusiai naudingas derybas su kolegomis", - paaiškino pareigūnas.

Iki karo Ukraina išgaudavo pusę viso pasaulio šių dujų kiekio. Taigi, visame pasaulyje prasideda nauja su mikroschemų gamyba susijusi griūtis. Tai stiprus smūgis visai pasaulio puslaidininkių pramonei. Pažymima, kad Rusijai tenka daugiau nei trečdalis (35 proc.) viso JAV tiekiamo paladžio. Tuo pat metu JAV priklausomybė nuo Ukrainos neono importo yra dar didesnė - iš šios šalies importuojama 90 proc. viso į JAV importuojamo kiekio. Dabar suabejota mikroschemų ir procesorių gamyba. Manoma, kad be rusiško paladžio gali žlugti visi automobilių gamintojai.

Pasaulinė platinos investicijų taryba (WPIC) teigė, kad automobilių gamintojai deda pastangas, kad sumažintų paladžio naudojimą ir padidintų platinos naudojimą, nes nerimauja dėl paladžio tiekimo iš Rusijos. Jai šiuo metu tenka apie 25-30 % pasaulinių paladžio ir apie 8-10 % platinos atsargų.

mikroshema2.jpg

JAV portale „Zerohedge“ rašoma, kad iki gruodžio 31 d. bet kokiam šių dujų eksportui reikės specialaus Rusijos vyriausybės leidimo. Rusijos prekybos ministerijos duomenimis, Rusijai tenka beveik trečdalis neono, kriptono ir ksenono pasaulinės pasiūlos.

"Manome, kad turėsime galimybę būti išgirsti šioje pasaulinėje grandinėje, ir tai suteiks mums tam tikrą konkurencinį pranašumą, jei reikės rengti abipusiai naudingas derybas su kolegomis", - sakė Rusijos prekybos ministro pavaduotojas Vasilijus Špakas.

Iki karo Ukraina per dvi bendroves - "Ingas" ir "Cryoin" tiekė pusę pasaulio neono. Abi bendrovės kovo mėn. nutraukė veiklą. Neonas naudojamas lazeriuose litografijos metu - tai mikroschemų gamybos proceso dalis, kai silicyje išraižomi raštai.

Rusijos žingsnis gali pailginti pasaulinę puslaidininkių tiekimo krizę, kuri jau dabar kenkia daugeliui pramonės šakų, naudojančių vis labiau paplitusias mikroschemas.

Antradienį, prieš Rusijos pranešimą, JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo, remdamasi pokalbiais su mikroschemų gamintojų vadovais, įspėjo, kad trūkumas gali tęstis "iki 2023 m., galbūt iki 24 m. pradžios, kol sulauksime realaus palengvėjimo".

Rusijoje puslaidininkių importas buvo smarkiai apribotas dėl sankcijų, įvestų po vasario 24 d. šalies invazijos į Ukrainą. Dauguma didžiausių pasaulio lustų gamintojų, įskaitant "Intel", "Samsung", TSMC ir "Qualcomm", visiškai sustabdė verslą su Rusija po to, kai JAV, Jungtinė Karalystė ir Europa įvedė eksporto kontrolę produktams, kuriuose naudojami JAV ar Europoje pagaminti ar sukurti lustai.

Taivanas, kuris apskritai yra didžiausias lustų gamintojas ir 92 % pažangiausių lustų gamintojas, taip pat apribojo eksportą į Rusiją.

JAV vyriausybė ne tik apribojo Rusijos prieigą prie užsienio lustų, bet ir užsipuolė pačios Rusijos lustų pramonę: Kovo 31 d. Finansų ministerija paskelbė sankcijas pagrindiniam Rusijos gamintojui "Mikron".

Nors Rusija turi savo lustų gamintojus, jos poreikiai labai priklauso nuo importo. Tuo tarpu bendras pasaulinis produkto trūkumas reiškia, kad net Rusijos bandymai apeiti sankcijas pasitelkiant "pilkosios rinkos" tiekimo grandines negali būti labai vaisingi.

"Artimiausiu metu planuojame padidinti (tauriųjų dujų) gamybos pajėgumus", - sakė Špakas. Tačiau šį siekį jis susiejo su "sėkmingomis" prekybos derybomis su kitomis šalimis ir netiesiogiai su sankcijų Rusijai sušvelninimu.

Nuorodos:

https://bloknot.ru/e-konomika/rossiya-obrushila-proizvodstvo-mikroshem-vo-vsem-mire-937729.html

https://www.zerohedge.com/geopolitical/russia-hits-hobbled-chip-market-limiting-export-noble-gases