Liūdnas amerikiečių demaskuotojų likimas

Autorius: Džonas Kiriaku Šaltinis: http://versijos.lt/liudnas-ame... 2015-11-25 10:33:21, skaitė 2573, komentavo 0

Liūdnas amerikiečių demaskuotojų likimas

Ateityje šiuos žmones visuomenė galbūt garbins, tačiau kol kas jie – atskalūnai.

Kas gi tie demaskuotojai, kurių negali pakęsti valdantieji?

Kai pradėjau kalbėti apie neteisėtą CŽV kankinimų programą, tam tikri sluoksniai paskelbė mane išdaviku. Pikto linkintys iš vyriausybės užsipuolė mane dėl paslapčių paviešinimo. Tačiau tai jie, o ne aš pažeidė priesaiką. O mes stojome ginti Konstituciją.

Visa tai vyko nežiūrint į tai, kad kankinimai, apie kuriuos papasakojau, yra neteisėti Amerikoje. Kankinimai taip pat pažeidžia tarptautinės teisės normas ir sutartis, kurių turi laikyti visos pasirašiusios valstybės, tame tarpe ir JAV.

Man pateikė kaltinimus dėl špionažo pagal tris punktus, kurie buvo panaikinti, kai sudariau sandėrį dėl kaltės pripažinimo. Aš turėjau pasirinkti tarp 30 mėnesių laisvės atėmimo ir 45 metų kalėjimo. Turėdamas 5 vaikus, trims iš kurių mažiau nei 10 metų, aš sutikau sudaryti sandėrį.

Tomas Dreikas – NSA demaskuotojas, kuris įveikė begalę instancijų, kad papasakotų, jog vyriausybė neteisėtai šnipinėja amerikiečius, o mainais už savo sąžiningą ir nelengvą poelgį gavo kaltinimą iš 10 punktų, penki iš kurių – kaltinimai dėl šnipinėjimo. Ir tik tada, kai Dreikas susidūrė su siaubingu finansiniu, profesiniu ir asmeniniu stresu, vyriausybė panaikino tuos kaltinimus.

Tai įprastas dalykas, ypač mūsų vyriausybei.

Čelsis Meningas gavo 35 metus kalėjimo už Valstybės departamento ir armijos karinių nusikaltimų Irake bei kitose šalyse demaskavimą. O Edvardas Snoudenas, kuris papasakojo amerikiečiams apie totalinį JAV piliečių sekimą, sės iki gyvos galvos, jei sumanys grįžti į šią šalį.

Šiam sąrašui nesimato pabaigos. Baltimorės policijos demaskuotojas Džo Kristalas žinojo, kas jam gresia, kai ryžosi papasakoti savo viršininkams apie policijos smurtą, į kurį įsipainiojo jo kolegos, sumušę įtariamąjį. Kristalą ėmė vadinti „policijos žiurke“ ir „skundiku“. Galiausiai jis buvo priverstas išeiti iš darbo, kadangi jo adresu pasigirdo grasinimai susidoroti.

Tai pasakytina ne tik apie valstybės tarnautojus. Demaskuotojai papasakojo apie nusikaltimus, kuriuos padarė tokios korporacijos kaip Enron, Lehman Brothers, Stanford International Bank.

Ir kaip jiems atsidėkojo? Jie susidūrė su persekiojimais, jiems buvo iškeltos bylos, jie buvo atleisti iš darbo ir netgi nuteisti.

Analogišką išvadą padarė ir knygos „Nuostabios sielos: Paprastų žmonių narsa ir sąžinė ekstraordinariais laikais“ (Beautiful Souls: The Courage and Conscience of Ordinary People in Extraordinary Times) autorius. Knygoje aprašomi demaskuotojų likimai per visą istoriją.

Demaskuotojai žurnalistai niekad nebeatkuria savo finansinės ir profesionalios padėties. Bėgant laikui, juos kartais pripažįsta visuomenė, tačiau kol jie gyvi, tol – atskalūnai.

Ir tai – tragedija. Tiesa turi tapti norma, o ne išimtimi.

Neseniai keliavau į Graikiją, kad padėčiau jos vyriausybei suformuluoti įstatymą dėl demaskuotojų apsaugos. Graikiškai „demaskuotojas“ (whistleblower) skamba kaip „visuomenės pasitikėjimo gynėjas“ (guardian of the public trust). Norėtųsi, kad mūsų vyriausybė žvelgtų į demaskuotojus su tokiu pat supratimu.

Tačiau nepakanka vien juridinių garantijų, leidžiančių išvengti persekiojimo ir spaudimo, ypač jeigu (kaip dabartinių įstatymų atveju) saugumo tarnybų darbuotojai neprivalo tų įstatymų laikytis.

Visa visuomenė turi pažvelgti į situaciją kitaip. Taip kaip graikai, mes turime žiūrėti į demaskuotojus kaip į gynejus, o ne kaip į išdavikus. Ir jeigu mes vertiname, kokių dar laisvių mums liko, tai turime pareikalauti, kad ir mūsų vyriausybė darytų tą patį.

__________

Autorius – Džonas Kiriaku (John Kiriakou), buvęs CŽV analitikas, demaskuotojas, šiuo metu – Politinių tyrimų instituto (Institute for Policy Studies) Vašingtone darbuotojas. 1990-2004 metais dirbo CŽV, tame tarpe vadovavo antiteroristinėms operacijoms Pakistane. 2009 metais tapo pirmuoju valstybės tarnautoju, papasakojusiu apie kankinimus naudojant skandinimą. Nuo 2009 iki 2011 metų dirbo vyresniuoju tyrėju JAV senato tarptautinių santykių komitete. 2012 metais jam buvo pateikti kaltinimai dėl slaptos informacijos nutekėjimo, dėl ko praleido du metus kalėjime.

Pagal