Iki sėkmingo finišo liko visai nedaug – 25 km koncertinos ir 190 km tvoros užtvaro

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/iki-sekmi... 2022-05-31 16:56:00, skaitė 277, komentavo 6

Iki sėkmingo finišo liko visai nedaug – 25 km koncertinos ir 190 km tvoros užtvaro

Premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujamam strateginio Lietuvos objekto – Fizinio barjero prie sienos su Baltarusija projekto priežiūros komisijai bendrovės „EPSO-G“ atstovai pirmadienį pristatė projekto eigą. Projekto vykdytojams pasienyje liko nutiesti 25 kilometrus koncertinos ir maždaug trečdalį – 190 kilometrų – tvoros užtvaro.

Fizinis barjeras jau yra įrengtas visuose jautriausiuose pasienio ruožuose, netoli Druskininkų, A. Barausko ir Adutiškio pasienio užkardų. Visas maždaug 540 kilometrų ilgio užtvaras bus įrengtas iki rugsėjo pradžios.

Didžioji dalis fizinio barjero statybai reikalingų medžiagų jau yra atvežtos Lietuvą. Planuojama, kad projektas bus įgyvendintas laikantis nustatytų terminų ir jam numatyto biudžeto – 152 mln. eurų.

Fizinį barjerą šiuo metu stato daugiau nei 700 „EPSO-G“ sutelktų rangovų darbuotojų, kurie kasdien užtveria maždaug 3-4 kilometrus sienos su Baltarusija. Atlikus pagrindinius statybos darbus, barjere įrengiami pasieniečiams prie valstybės sienos ženklų prieiti leidžiantys varteliai, tvarkomos statybvietės ir jų prieigos, atstatomi keliai, atliktų darbų kokybę vertina techninės priežiūros specialistai.

Bendras Lietuvos sienos su Baltarusija ilgis yra 679 kilometrai. Daugiau nei 100 kilometrų valstybės siena eina upių ir ežerų krantais, kur fizinis barjero įrengimas nenumatytas.

Projekto priežiūros komisijai vadovauja I. Šimonytė, o į komisijos sudėtį įeina vidaus reikalų, energetikos, krašto apsaugos, aplinkos ir finansų ministrai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos viršininkas ir projektą vykdančios įmonių grupės „EPSO-G“ atstovas.