Neringa Venckienė: Džiuliano Asandžo likimas

Autorius: Neringa Venckienė Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-05-30 18:07:00, skaitė 435, komentavo 6

Neringa Venckienė: Džiuliano Asandžo likimas

Ryt ar poryt turėtų paaiškėti Džiuliano Asandžo (Julian Assange) likimas.

Jungtinės Karalystės Vidaus reikalų sekretorė Priti Patel iki gegužės pabaigos turi nuspręsti, ar rekomenduoti Džiulianą Asandžą išduoti JAV. „WikiLeaks“ įkūrėjas kaltinamas Šnipinėjimo įstatymo 17 epizodų pažeidimu ir vienu sąmokslu įsilaužti į kompiuterį.

Patel rekomendacija nebūtinai yra šios bylos pabaiga, nes Asandžo advokatai vis dar gali apskųsti ankstesnius teismo sprendimus.

Pagrindiniai argumentai nebūti išduotam:

  • piktnaudžiavimas ekstradicijos sutartimi, kuri konkrečiai draudžia politinę ekstradiciją;
  • teisės į žodžio laisvę pažeidimas;
  • piktnaudžiavimas JAV šnipinėjimo įstatymu;
  • įrodymų, gautų iš nuteisto pedofilo, kuris nuo to laiko viešai pripažino, kad jo parodymai buvo melagingi, naudojimas;
  • įsilaužimo kaltinimo pagrindo trūkumas.

Nepamirškime, kad daugybė garsiausių pasaulio žiniasklaidos priemonių tiesiogiai bendradarbiavo su „WikiLeaks“, kad skelbtų turinį iš nutekintų dokumentų, tačiau tos žiniasklaidos priemonės ar žurnalistai nebuvo patrauktos baudžiamojon atsakomybėn.

Taip pat buvo paviešinta, jog CŽV planavo galimą Asandžo pagrobimą, perdavimą ir nužudymą.

Pagrindinė Asandžo gynyba bus iš dviejų pagrindinių argumentų: žodžio laisvė ir teisė skelbti informaciją apie neteisėtus veiksmus visuomenės labui.

Primenu, kad Džiulianas Asandžas paviešino karo nusikaltimus, kaip Irake buvo žudomi civiliai, vaikai, net žurnalistai.

Džiulianas Asandžas paviešino tūkstančius dokumentų, parodančių aukščiausių valstybės pareigūnų korupciją ne vienoje šalyje.

Jis tų dokumentų nevogė, jis juos gavo iš savo šaltinių. Lygiai taip pat kaip bet kuris kitas žurnalistas. Deja, JAV pateikė Asandžui kaltinimus pagal 1917 Šnipinėjimo įstatymą, kas iš esmės reiškia:

kad jam sugrąžintam į Jungtines Amerikos Valstijas nebus viešo teismo posėdžio, nebus įleidžiami žurnalistai, nebus įleidžiama visuomenė,
ir svarbiausia - nebus prisiekusiųjų.

Jam gresia 175 metai kalėjimo.