Seimo narių delegacija išvyko pas šeimininkus į Vašingtoną

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/seim... 2022-05-20 19:18:00, skaitė 316, komentavo 11

Seimo narių delegacija išvyko pas šeimininkus į Vašingtoną

Gegužės 19–22 dienomis Seimo narių delegacija – Seimo Pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis, Seimo Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, Užsienio reikalų komiteto narys Žygimantas Pavilionis ir Ateities komiteto pirmininko pavaduotojas Lukas Savickas – su oficialiu vizitu lankosi Vašingtone (JAV). Vizito tikslas – su JAV Kongreso senatoriais ir Atstovų Rūmų nariais aptarti Lietuvos apginamumo klausimus, pasiruošimą NATO viršūnių susitikimui ir telkti pagalbą Ukrainai. Su Kongreso nariais diskutuota apie JAV kovinių pajėgumų Lietuvoje stiprinimą. Seimo nariai akcentavo, kad Lietuvos ir Baltijos šalių saugumą dar labiau sustiprintų nuolatinis divizijos dydžio karinio vieneto iš JAV buvimas Lietuvoje ir JAV lyderystė užtikrinant regioninę oro gynybą.

Vizito metu delegacija susitiko su lietuvių kilmės senatoriumi Ričardu Džozefu Durbinu (Richard Joseph Durbin), kuriam šiais metais buvo skirtas Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė. R. Durbinas plenarinio posėdžio metu Senate viešai padėkojo Lietuvai už politinę lyderystę stiprinant saugumą Baltijos regione.

Delegacija taip pat susitiko su senatoriumi Užsienio reikalų komiteto pirmininku Bobu Menendezu (Bob Menendez) ir Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju Maiklu Makolu (Michael McCaul), Senato Asignavimų ir biudžeto komiteto nariu Lindsėjumi Grehamu (Lindsay Graham), kitą savaitę į Lietuvą atvyksiančiais kongresmenais Baltijos draugų grupės pirmininkais Rubenu Galego (Ruben Gallego) ir Donu Beikonu (Don Bacon), Senato Ginkluotųjų pajėgų komiteto nariais – pulkininke leitenante Džoni Ernst (Joni Ernst) ir Tomu Kotonu (Tom Cotton), kongresmene Nensi Meis (Nancy Mace), Valstybės departamento pareigūnais.

Seimo nariai dalyvavo Vokietijos Maršalo fondo surengtoje diskusijoje apie saugumą ir susitiko su Nacionalinio paramos demokratijai fondo atstovais.

JAV Kongreso nariai pakviesti atvykti į Lietuvą į liepos mėnesį Seime organizuojamą konferenciją, skirtą Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių 100-mečiui.

LRS inf.