„Europos vienybė“: pusė rusiškų dujų pirkėjų atsidarė rublių sąskaitas

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/euro... 2022-05-20 19:56:00, skaitė 229, komentavo 1

„Europos vienybė“: pusė rusiškų dujų pirkėjų atsidarė rublių sąskaitas

Maždaug pusė iš 54 „Gazprom Export“ klientų įmonių jau atidarė sąskaitas rubliais apmokėti už rusiškas dujas. Galutinis pirkėjų, perėjusių mokėti už dujas rubliais, sąrašas paaiškės artimiausiomis dienomis, sakė Rusijos vicepremjeras Aleksandras Novakas.

„Turime apie 54 įmones, sudariusias sutartis su „Gazprom Export“, yra didelių, vidutinių ir mažų įmonių. Mano žiniomis, maždaug pusė iš jų jau yra atidarę specialias sąskaitas užsienio valiuta mūsų įgaliotame banke („Gazprombank“ – red. pastaba) ir rublinės, siekiant užtikrinti užsienio valiutos pajamų gavimą, konvertavimą į rublius ir atsiskaitymą už tiekiamas dujas rubliais“, – sakė Novakas, sakydamas kalbą „Znanie“ draugijos organizuotame „New Horizons“ maratone.

Pasak vicepremjero, artimiausiomis dienomis paaiškės galutinis pirkėjų, sutikusių už dujas mokėti rubliais ir atsisakiusių mokėti, sąrašas. „Yra tam tikros mokėjimo datos, yra avansiniai mokėjimai, yra faktinis atsiskaitymas už patiektas dujas. Tai yra mechanizmas, kuris yra pratęsiamas – pavyzdžiui, pristatymai balandžio mėnesį, už kuriuos pagaliau sumokama. gegužę“, – aiškino jis.

Kovo 31 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo nuo balandžio 1 d. nustatoma nauja pirkėjų iš nedraugiškų šalių atsiskaitymo už rusiškas dujų tiekimą tvarka. Tokios valstybės turi pervesti lėšas užsienio valiuta į „Gazprombank“, kuris pirks rublius biržose ir perves į specialias importuotojų rublių sąskaitas. 

BV inf.