Ar Pabaltijys atsijungs nuo rusiškos elektros?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-p... 2022-04-16 01:20:00, skaitė 262, komentavo 2

Ar Pabaltijys atsijungs nuo rusiškos elektros?

Latvijos atsijungimą nuo BRELL energijos žiedo (Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva, Latvija) stabdo fiziniai apribojimai, teigė šalies ministras pirmininkas Krišjanis Karinšas.

Kita vertus, kaip teigia Vyriausybės vadovas, politiškai Ryga jau šiandien yra pasirengusi šiam atsijungimui. Premjero teigimu, šiuo metu daroma viskas, kad desinchronizacijos su Rusijos ir Baltarusijos elektros tinklais procesas būtų paspartintas, tačiau tokiam sprendimui reikalinga antroji jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos, kuri šiuo metu yra tik statoma.

Anksčiau Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad Vilnius šiemet negalės pasitraukti iš BRELL, nors buvo imtasi priemonių šiam procesui paspartinti.

Baltijos šalys nusprendė atsijungti nuo BRELL energetinio žiedo (Baltarusija, Rusija, Estija, Latvija, Lietuva) ir sinchronizuotis su Europos energetikos sistema per Lenkiją. Tam bus naudojama jau pastatyta „LitPol Link“ jungtis ir „Harmony Link“ jūrinis kabelis.

Lietuvoje pasitraukimas iš BRELL aiškinamas noru pasiekti „energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos“. Tačiau, daugelio ekspertų nuomone, Baltijos šalims atsijungimo nuo BRELL procesas kainuos itin brangiai, o ateityje smogs ir vartotojų kišenei, nes jiems tarifai neišvengiamai didės.

Nors Lietuvos valdžia nuolat pareiškia apie planus „pagreitinti“ atsijungimą nuo BRELL, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad jei Rusija nuspręs priverstinai atjungti respubliką nuo BRELL žiedo, gyventojams teks gyventi ekonomišku režimu.

BV inf.