Lietuva siekia palengvinti Moldovai, priėmusiai neproporcingai daug ukrainiečių pabėgėlių, tenkančią naštą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lietuva-s... 2022-04-11 14:27:00, skaitė 132, komentavo 8

Lietuva siekia palengvinti Moldovai, priėmusiai neproporcingai daug ukrainiečių pabėgėlių, tenkančią naštą

Nuotr. prezidentas.lt

Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda balandžio 9 d. kampanijos „Palaikykime Ukrainą“ („Stand Up For Ukraine“) donorų renginyje paragino telkti jėgas tam, kad būtų sustabdytas karas ir apginti Ukrainos žmonės.

„Šiandien aš kviečiu kiekvieną laisvojo pasaulio šalį, ir visus jų piliečius, vienyti jėgas. Mes turime veikti išvien, kad sustabdytume karą“, - pasakė šalies vadovas įrašytoje kalboje.

G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie Ukrainos solidarumo fondo ir kitų daugiašalių pastangų padėti Ukrainai.

Lietuva iki šiol skyrė Ukrainai humanitarinės pagalbos, kurios vertė – 14 mln. eurų, taip pat nuosekliai remia Ukrainą karine pagalba.

Lietuvoje užregistruota daugiau nei 40 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių, iš kurių daugiau nei 1 tūkst. – nelydimi nepilnamečiai ar vaikai iš globos institucijų.

Siekiant užtikrinti iš Ukrainos atvykusių vaikų ir jaunuolių teisę į išsilavinimą, iš valstybės biudžeto skirta 4 mln. eurų. Ši suma toliau augs, daugėjant Lietuvos švietimo įstaigose besimokančių Ukrainos piliečių.

Lietuva taip pat siekia palengvinti Moldovai, priėmusiai neproporcingai daug ukrainiečių pabėgėlių, tenkančią naštą, teikdama finansinę paramą ir perkeldama dalį pabėgėlių.

Kampaniją „Palaikykime Ukrainą“, skirtą sutelkti viso pasaulio vyriausybes, institucijas, menininkus, verslo įmones ir asmenis, inicijavo Europos Komisija ir Kanados Vyriausybė. Donorų renginys surengtas Varšuvoje, pripažįstant didelį Lenkijos indėlį teikiant pagalbą Ukrainos pabėgėliams.