Lietuvos valdžia užsitraukė Lietuvos žydų (litvakų) nemalonę

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2022-04-02 17:27:00, skaitė 381, komentavo 3

Lietuvos valdžia užsitraukė Lietuvos žydų (litvakų) nemalonę

Lietuvos politikai per savo kvailumą patys išprovokavo rusiškų keiksmažodžių ir raidės „Z“ naudojimą provokacijoms. Šiai „madai“ negalintys atsispirti ją pademonstravo Panerių masinių žudynių vietoje

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė smerkia išpuolį, įvykdytą sakralioje Panerių masinių žudynių vietoje, ir reikalauja institucijų veiksmų.

„Institucijų apatija ir visuomenės tolerancija tokiems išpuoliams yra nepateisinama. Reikalaujame atsakingų institucijų kuo skubiau ištirti šį pasibjaurėjimą keliantį išpuolį šiuo Lietuvai ir visam regionui neramiu laikotarpiu. Esame įsitikinę, kad praktikos, kuomet vis nerandama kaltųjų dėl antisemitinių nusikaltimų Lietuvoje, negali tęstis“, — rašoma pranešime.

Pasak Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, atsakomybė už paminklo išsaugojimą tenka valstybei.

„Šis išpuolis šventoje Panerių masinių žydų žudynių vietoje yra tiesiog kraupus. Kita vertus, jis yra ir tiesioginė valstybės atsakomybė, kadangi metų metais diskutuojama, nagrinėjama, kalbamasi ir konsultuojamasi kaip sutvarkyti memorialą, tačiau niekas nėra padaroma. Nėra tinkamai sutvarkytos infrastruktūros, nėra tinkamos apsaugos – tai geriausiai ir atspindi valstybinį požiūrį į šią Lietuvos bei Lietuvos žydų tragediją. Viskas tik žodžiai ir posėdžiai. Memorialas, pastatytas už privačias lėšas – neprižiūrimas ir apleistas. Jis nepriklauso Lietuvos žydų bendruomenei, bet tai vienintelė vieta, kurioje vyksta valstybiniai Holokausto aukoms paminėti. Tai jau tapo tikra Lietuvos valstybės gėda“, — teigė Kukliansky.

Keista, kad Lietuvos žydų bendruomenės atstovė išdrįso ir įvardijo kaltininkus.

Ji pabrežė, kad Paneriai, kur brutaliai nužudyta 70 tūkst. žydų, negali tapti provokacijų, politinių batalijų lauku.

„Tai nužudytų žmonių ramybės ir atminties vieta. Ji negali būti panaudota jokioms provokacijoms ir etninei nesantaikai kurstyti. Tam privalu užkirsti kelią. Visa Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė yra pasibaisėjusi, pasipiktinusi ir įžeista – neužsimerksime prieš tokius atvejus“, – teigė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Anksčiau Lietuvos policija pranešė, kad Vilniuje išniekinti Panerių memorialiniai paminklai. Ant paminklų užrašyta raidė „Z“.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

SN inf.