Akad. S. Glazjevo interviu: žada bankrotą Rusijai, bet praloš JAV

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-03-17 15:20:00, skaitė 548, komentavo 4

Akad. S. Glazjevo interviu: žada bankrotą Rusijai, bet praloš JAV

Antirusiškos agresijos tęsimas - tai sankcijos

"Cargrad TV" apžvalgininkas Jurijus Pronko programoje "Cargrad svarbiausia" šiuos ir kitus klausimus aptarė su Rusijos mokslų akademijos akademiku Sergejumi Glazjevu.

Jurijus Pronko: Aptarkime klausimus, kurie, manau, šiuo metu kelia nerimą visiems: kokia tikimybė, kad Rusija neįvykdys savo įsipareigojimų, ar keliausime vežimais ir ar pasinersime į skurdą ir badą, kaip jau siūlo kai kurie tinklo komentatoriai? Jūsų požiūris į situaciją.

Sergejus Glazjevas: Vakarų sankcijos iš tikrųjų yra antirusiškos agresijos tęsinys. Jie specialistų nenustebino - dar nepamiršome, kas mums nutiko 2014 m.

Matėme, kaip amerikiečiai naudoja ekonomines sankcijas prieš savo priešininkus Irake. Iranas jau seniai neturi SWIFT, o Venesuela neseniai neteko visų savo užsienio valiutos atsargų - jos buvo ne tik pavogtos, bet ir atiduotos į priešų rankas.

J.P.:  Jie taip pat bando pavogti mūsų rezervus. Tačiau jie nedrįsta jų niekam atiduoti.

S.G.: Afganistano atsargos buvo pavogtos visai neseniai. Tačiau kokie naivūs žmonės turime būti, kad atsargos liktų priešų rankose! Tai, kad jie yra priešai, buvo akivaizdu jau seniai.

J.P.: Beje, apie tai kalbėjome ir šioje studijoje.

S.G.: Apie tai kalbėjau daug kartų, o 2014 m. parašiau knygą "Paskutinis pasaulinis karas. Jungtinės Valstijos pradeda ir pralaimi". Jie pralaimi, nes tokio tipo imperializmo laikas baigėsi. Kad tai suprastumėte, užtenka pažvelgti į Kiniją ar Indiją, kurių ekonominė struktūra ir veikimo principai yra visiškai kitokie.

O JAV priimtas vertikaliai integruotas imperinis modelis, kai pinigų emisija vykdoma, taip sakant, dėl privačių interesų, nebėra veiksmingas. Amerikiečiai pralaimės karą ne todėl, kad jų kariuomenė silpna, bet todėl, kad jų valdymo sistema pasenusi ir nebegali užtikrinti ekonomikos augimo. Kai jie naudoja savo dolerį kaip karinę lazdą, jie paprasčiausiai nukerta šaką, ant kurios sėdi.

Jau seniai vieša paslaptis, kad Amerika jau daugelį metų turi didelį mokėjimų ir biudžeto deficitą. JAV gyvena iš nuolatinės dolerių emisijos tiek, kiek jų naudoja visos kitos šalys - maždaug pusė JAV valiutos iškeliauja į užsienį. Šiuos dolerius gauname mainais už naftą, dujas ir išteklius. Tai reiškia, kad atiduodame tikrą materialųjį turtą. Ir ką mes gauname?

Centrinis bankas buvo įspėtas: SWIFT gali būti nutraukta!

J.P.: Rublių popierius?

S.G.: Net ne popieriuje, o sąskaitose esančiuose įrašuose, kuriuos bet kada galima ištrinti. Kai amerikiečiai įvedė sankcijas kitoms šalims, kai kurie mūsų vadovai - tokie sotūs ir patenkinti, su savo turtais, sukauptais ofšorinėse sąskaitose ir nekilnojamuoju turtu užsienyje, - nemanė, kad iki to prieis.

Dar 2012 m. Centrinio banko posėdyje įspėjau, kad SWIFT gali būti išjungta. Tačiau tuometinis priežiūros institucijos vadovas atsakė, kad "negalime svarstyti branduolinės bombos smūgio į centrinį banką rizikos". O kodėl gi ne? Juk SWIFT sistema Irane jau seniai neveikia.

Tačiau turime pripažinti, kad Centrinis bankas, atsižvelgęs į šiuos įspėjimus, iš esmės panaikino savo priklausomybę nuo šios sistemos. Jiems pavyko sukurti savo bankinių pranešimų sistemą, kuri šiandien veikia visuose Rusijos bankuose ir yra atvira net kitiems bankams. Taigi SWIFT atveju visi nepatogumai bus laikini, jokios katastrofos nebus.

Dėl užsienio valiutos atsargų konfiskavimo. 2016 m. nusiunčiau reguliavimo institucijos vadovybei atmintinę, kurioje atkreipiau dėmesį į susijusią riziką ir įspėjau, kad gali būti prieita iki užsienio valiutos atsargų konfiskavimo užsienyje - tokia yra hibridinio pasaulinio karo, kuriame karinė jėga naudojama kaip paskutinis smūgis, kad priešas visai nepajudėtų iš vietos, logika.

Pagrindinis šio karo frontas yra valiutos ir finansų frontas. O remiantis anglosaksų tradicija "tikslas pateisina priemones", jiems tinka visos priemonės Rusijai susilpninti. Tačiau mūsų centrinio banko pareigūnai nereagavo į daugkartinius perspėjimus, kad anksčiau ar vėliau priešas pasieks mūsų valiutos atsargas. Jie ne tik perspėjo, bet ir pagrindė savo perspėjimus. Puikiai žinomi pavyzdžiai, kaip iš šalių buvo atimtos jų užsienio valiutos atsargos.

Mūsų centrinis bankas ir toliau meldžiasi už dolerį, nors jis tapo visiškai toksiška valiuta. Toliau eina euras ir svaras sterlingų. O dabar europiečiai nusprendė ne tik vogti mūsų rezervus, bet ir šantažuoti: elkitės gerai - atiduosime jums savo valiutos rezervus. Jei elgsitės netinkamai, mes juos atimsime. Kokias kalbas kalba pinigų institucijos?

Kai Europos centrinis bankas nusprendė įšaldyti mūsų valiutos atsargas eurais ir uždraudė popierinių eurų importą į mūsų šalį, jis ne tik šovė sau į koją, bet ir nužudė eurą kaip pasaulinę rezervinę valiutą.

Ir tai yra didžiulė ilgalaikė Europos problema, mažinanti Europos ekonomikos pajėgumą. Nei euras, nei doleris, nei svaras sterlingų nebėra pasaulio valiutos. Ir mums, atvirai tariant, šiandien visais atžvilgiais draudžiama juos naudoti.

Vienas iš naujausių mūsų pinigų institucijų pasiekimų yra tas, kad prieš paskutinius įvykius jos grynaisiais pinigais atgabeno 50 tonų Amerikos valiutos. Visi šių banknotų numeriai yra gerai žinomi. Kas trukdo amerikiečiams sustabdyti visų šių banknotų su tokiais ir tokiais numeriais ir serijomis priėmimą keitimui? Neseniai tai padarė šveicarai. Jei norite išsikeisti dolerius, atvykite į JAV. Tačiau kas iš Rusijos dolerių banknotų turėtojų, priėmus tokį sprendimą, dabar gali vykti į JAV?

O mūsų bankų sistema, vadovaujama Centrinio banko, ir toliau palaiko dolerio autoritetą. Dabar jie padidino indėlių doleriais palūkanų normas iki 7 %. Ir kaip jie ją grąžins?

Praradome pusę savo atsargų, o juk turėjome išeitį.

J.P.: Ar manote, kad bankai negalės įvykdyti savo įsipareigojimų esant išpūstoms palūkanų normoms? Kalbu apie indėlius užsienio valiuta.

S.G.: Įsivaizduokite: jie nustatė, kad bankai už indėlius užsienio valiuta mokės 7 proc. Tačiau kur bus investuojama ši valiuta? Juk korespondentinės sąskaitos įšaldytos, Centrinis bankas nepriima dolerių ir eurų. Žinoma, galite juos parduoti už rublius, o gautus rublius kur nors investuoti ir užsiimti verslu. Tačiau esant dabartiniams neramumams tai labai rizikinga operacija. Galbūt jie tikisi, kad rublio kursas ir toliau kris, o doleris brangs. Tada jie, parduodami dolerį rinkoje, galės atsiskaityti...

J.P.: Tačiau vykdant tokią politiką rublio kursas kris. Be to, reikia pridėti sprendimą dėl pagrindinės palūkanų normos...

S.G.: Dėl mūsų pinigų institucijų aplaidumo praradome pusę savo užsienio valiutos atsargų. Tačiau niekas neatėmė iš mūsų naftos ir dujų. Prekyba tęsiasi. Amerikiečiai pasirinktinai taiko sankcijas. Jie paliko spragą, kad mes galėtume toliau pumpuoti jiems naftą, dujas ir kitas jiems reikalingas prekes.

Tačiau žinome, kad mūsų prekybos balansas visus šiuos posovietinius metus yra teigiamas, eksportuojame pusantro karto daugiau nei importuojame. O dabar tikriausiai net dvigubai daugiau. O importas šiuo metu praktiškai neorganizuotas, ypač iš Europos.

Jei norime apsisaugoti nuo tolesnių problemų, pirmiausia reikia stengtis stabilizuoti valiutų rinką. 1992 m. nuo nulio sukūriau užsienio valiutos rinką, neturėjome jokių užsienio valiutos atsargų. Net neturėjome aukso atsargų, SSRS valstybinis bankas buvo tuščias.

Tuo metu vyriausybė žengė teisingą žingsnį - įvedė privalomą užsienio valiutos įplaukų pardavimą - 80 proc. Žinoma, būtų reikėję įvesti 100 %, nes tam tikromis sąlygomis šie 20 % gali išsipūsti iki bet kokio dydžio. Jei paliekama viena spraga, į šią spragą lengva bandyti sukišti visas pajamas užsienio valiuta. Tačiau 80 proc. taip pat tinka.

Jei visos įplaukos užsienio valiuta iš vidaus eksporto patenka į užsienio valiutų rinką, jos atitinka importuotojų užsienio valiutos paklausą. Norime, kad į šalį įplauktų importas. Tai reiškia, kad importuotojams turėtų būti leista pirkti užsienio valiutą rinkoje ir, žinoma, turėtų būti išlaikytas rublio konvertuojamumas prekybos sandoriuose. Taigi, kadangi importuojame mažiau nei eksportuojame, pagal rinkos kainodaros dėsnius rublio kursas turėtų didėti.

Ir pažvelkite į mūsų išmanančių ekonomistų skaičiavimus. Kai visus šiuos metus mūsų Centrinis bankas spaudė rinką, pirkdamas užsienio valiutą į užsienio valiutos atsargas, netgi per daug spaudė, jis nuvertino rublį. O jei Centrinis bankas būtų pašalintas iš rinkos, rublio kursas būtų ne 100, o 40 rublių už dolerį. Remiantis skaičiavimais, prekybos balanso požiūriu mūsų rublis buvo nuvertintas beveik perpus.

Importas mažėja, o eksportas lyg niekur nieko

J.P.: Na, dabar jie jums pasakys: sankcijos, geopolitinė rizika.

S.G.:Sakau jums: ateis nafta ir dujos, ateis metalai, aliuminis ir t. t. Yra problema, susijusi su juodaisiais metalais. Vis dėlto beveik visas žaliavų eksportas tęsiasi, tarsi nieko nebūtų įvykę. Kainos kyla. Pajamos iš užsienio valiutos keitimo padidėjo. Kyla problemų dėl importo, nes vieni nenori tiekti, kiti bijo.

J.P.: Jie sustabdo savo veiklą.

S.G.:Taigi importas mažėja, o eksportas auga. O jei visa ši valiuta patenka į rinką, vadinasi, rublio kursas turėtų kilti. Na, kas nesupranta: jei šiandien yra 115, rytoj turėtų būti 60 ir 50 rublių už dolerį, remiantis elementariu pasiūlos ir paklausos santykiu.

Tačiau yra skylių. Dolerius iš rinkos išsiurbia ne tik tie, kurie nori sumokėti už importą, bet ir tie, kurie tiesiog nori išvežti pinigus iš šalies. Spekuliantai, kurie dabar kaupia dolerius, kad vėliau juos parduotų. Už ką bankai skiria 7 %? Jie yra tarsi gryni spekuliantai, jie nori sukaupti dolerių, o paskui juos parduoti geresniu, žemesniu rublio kursu ir gauti pelno.

Todėl, norint apsaugoti, stabilizuoti mūsų valiutų rinką, kai nėra užsienio valiutos atsargų, nepakanka įvesti 80 proc. privalomą užsienio valiutos pajamų pardavimą. Turime sustabdyti spekuliacinius sandorius, kurie nėra pagrįsti importo sutartimis. Pažymiu, kad JAV sankcijų vykdytojai yra gudrūs, kaip ir 2014 m. Jie sako: mes draudžiame investicijas Rusijoje, draudžiame paskolas. Tačiau jomis nedraudžiami trumpalaikiai spekuliaciniai sandoriai.

Amerikos rizikos draudimo fondai - jiems sankcijos netaikomos. Jie gali lengvai atvykti dviem ar trims, penkioms ar net dešimčiai dienų ir vykdyti spekuliacines operacijas bei atakuoti rublį. Tai daroma tyčia.

Taigi, norėdami apsaugoti mūsų valiutų rinką nuo tarptautinių spekuliantų, turime įvesti filtrus. Įeiti į rinką - išeiti iš jos po trijų mėnesių. Palaukite, operacija baigsis, viskas stabilizuosis, tada galėsite išvykti. Tai standartiniai mechanizmai, kurie panašiais atvejais naudojami visose šalyse.

Pastaruosius kelerius metus manipuliuojame rublio kursu. 2014 m. dėl Centrinio banko manipuliacijų su tuometine "Otkritie Group" žlugus rubliui, nuo to laiko jis vis dar svyruoja. Pavyzdžiui, kai 2020 m. rublis vėl smuko, naujų sankcijų nebuvo, tačiau buvo manipuliacijų. Tačiau Centrinis bankas kategoriškai neigė, kad buvo manipuliuojama.

Pagrindiniai spekuliantai yra bankai. Tačiau gyventojai neturėtų panikuoti.

J.P.:Todėl jie taip pat paneigė galimybę atsijungti nuo SWIFT ir atimti užsienio valiutos atsargas.

S.G.:Jei kalbame apie tai, kaip sustabdyti mūsų šalies spekuliantų, o pagrindiniai iš jų yra bankai, žaidimus, tai Viktoras Geraščenka, būdamas Centrinio banko vadovu, po 1998 m. įsipareigojimų nevykdymo taikė labai paprastą metodą. Jis įvedė komercinių bankų valiutinės pozicijos apribojimo moratoriumą: jie galėjo pirkti ir parduoti valiutą, bet neturėjo teisės jos kaupti. Tai yra, kiek valiutos jis turi savo balanse devintą valandą ryto, tiek jos turi likti šeštą valandą vakaro. O dienos metu jis gali savavališkai išeiti iš šios valiutos pozicijos, bet turi į ją sugrįžti.

Visi šie dalykai yra akivaizdūs. Ir tada rublio kursas bus stiprus net ir neturint užsienio valiutos atsargų. Žinoma, gali kilti ir kita problema: valiutos kursas labai sustiprėtų, o tai tam tikru mastu pablogintų mūsų žaliavų gamintojų kainų konkurencingumą. Tačiau šiandien apie tai negalvojame ir nėra reikalo apie tai galvoti. Dabar turime stabilizuoti rublio kursą, o tam reikia imtis priemonių, kad valiutų rinka būtų izoliuota nuo finansinių spekuliantų.

Kaip ir gyventojų panika, stovint eilėse prie valiutos bankomatų. Patarčiau jiems keisti savo indėlius užsienio valiuta į rublius šiuo aiškiai spekuliaciniu kursu. Kur jie dės valiutą rytoj, jei šis mūšis su Amerika tęsis iki paskutinės banderos? Gyventojai turi suprasti, kad geriau jau dabar konvertuoti valiutą į rublius, nei būti priklausomiems nuo amerikiečių. Kurie bet kada gali ne tik panaikinti įrašus savo sąskaitose, bet ir nebepriimti banknotų.

Kalbant apie Centrinį banką, jo veiksmai atitinka priešo logiką. Ką Centrinis bankas veikė pastaruosius dvejus metus? Ji nepirko aukso.

Suteikite pigių paskolų ir importas bus pakeistas

J.P.: Buvo užfiksuotas rekordinis eksportas.

S.G.Daug kartų sakiau Centriniam bankui: išleiskite pinigus auksu, spausdinkite pinigus, pirkite auksą kaip rezervą. Mūsų pramonė jums ją parduos. Ne, jie to nepadarė. Galiausiai Rusija tapo didžiausia aukso eksportuotoja.

Didindami palūkanų normą, jie padarė neįmanomą importo pakeitimą ir plėtrą. Kaip užpildysime rinkos skylę, atsiradusią dėl to, kad europiečiai neeksportuoja? Mums reikia pakeisti importą, o dabar tam yra unikali galimybė. Tačiau suteikite bendrovėms tikslines paskolas už 2-3 proc. metinių palūkanų 3-5 metams ir jos užtvindys šalį didžiuliu kiekiu prekių. Tai, ko negali padaryti patys, jie padarys bendradarbiaudami su Kinija, Eurazijos ekonomine sąjunga, kurdami bendradarbiavimo grandines šalies viduje.

Turime puikias importo pakeitimo sąlygas. Europiečiai, su kuriais buvo sunku konkuruoti, pasitraukė iš rinkos. Mūsų žmonės, kurie dirbo šiose įmonėse, žino, kaip dirbti. Paimkite tas įmones, kurias europiečiai paliko, ir įkurkite jose gamybą. Šios įmonės gali būti perduotos žmonėms, joms gali būti suteiktas laikinas valdymas. Tačiau svarbiausia - teikti kreditus, tikslines paskolas.

Ko šiandien reikalaujama iš centrinio banko? Specialios refinansavimo priemonės. Tai yra, kredito linijos tiksliniams investiciniams projektams, importo pakeitimui, vyriausybės garantijoms, jei norite, specialioms investicijų sutartims. Visa tai daroma siekiant užpildyti nenaudojamus gamybos pajėgumus.

Mūsų aviacijos pramonė dirba 15 proc. pajėgumu. Orlaivių gamybą šiose gamyklose būtų galima padidinti penkis kartus. Tačiau jie negali to padaryti, nes kažkas turi nupirkti surinktą orlaivį.

Tačiau tam reikia pigios paskolos. Centrinis bankas ėmė ir akimirksniu pakėlė pinigų kainą iki 20 %. Tai žmogžudystė. Tai ekonomikos vystymosi žudymas kritiškiausiu momentu. Tai didžiausias ekonominis sabotažas.

Video: https://vk.com/video-75679763_456268881

Šaltinis