Dėl Čečėnijos aikštės pavadinimo keitimo sujudo kauniečiai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/del-c... 2022-03-16 23:26:00, skaitė 454, komentavo 10

Dėl Čečėnijos aikštės pavadinimo keitimo sujudo kauniečiai

Kauno visuomenininkai, politikai ir akademinės bendruomenės nariai tariasi ar nereiktų keisti Čečėnijos aikštės pavadinimo. Į pokalbį įsitraukia ir nepriklausomos Ičkerijos Čečėnų Respublikos (IČR) rėmėjai.

Keisti pavadinimą kauniečiai nori dėl Kremliaus parankinio Ramzano Kadyrovo dalyvavimo agresijoje prieš Ukrainą.

Vienas siūlymų – Ičkerijos aikštė, kuri būtų papuošta laisvės kovotojo Džocharo Dudajevo monumentu.

Kaunietis visuomenininkas, žinomas čečėnų nepriklausomybės siekių rėmėjas, žmogaus teisių gynimo aktyvistas Gintautas Bukauskas portalui „kaunieciams.lt“ sakė, kad pritartų Ičkerijos Čečėnų Respublikos pavadinimui ir neprieštarautų, jei aikštė būtų papuošta D. Dudajevo (pirmojo čečėnų prezidento) monumentu.

Žinomas Kauno politikas Stasys Buškevičius irgi teigia pasisakąs už tokią permainą.

„Asmeniškai pritarčiau pajeitimui. Gal Ičkerijos, o gal Nepriklausomos Čečėnijos. Reikia pasitarti“, - pasakė jis portalui kaunieciams.lt.

Asociacijos Lietuva-Ičkerija steigėjas ir pirmininkas Imantas Melianas teigia, kad būtent Ičkerijos pavadinimas geriausiai atitiktų tai, ką norima išreikšti panašia permaina.

„Politine, istorine, edukacine ir bet kuria kita prasme tai būtų logiškas sprendimas. Dabartinis Kremliaus samdinys, kuris vadina savo prezidentu ir vykdo jo kruvinus užsakymus tikrai niekaip neturėtų būti asocijuojamas su čečėnų tauta, kurią Kremlius puolė taip pat, kaip dabar Ukrainą. Juk iš dalies tai, kad Rusijai buvo leista kraujuose paskandinti čečėnų laisvės siekį, vėliau draskyti Sakartvelo teritorijas ir atlydėjo mus į dabartinį Kremliaus siautėjimą. Kadyrovas tai nėra čečėnų tauta ir ne Ičkerija“, - teigė jis.

Šaltinis: kaunieciams.lt