Sergejus Lavrovas: Mes nesiruošiame pulti kitų šalių. Ukrainos irgi nepuolėme

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-03-10 21:19:00, skaitė 660, komentavo 12

Sergejus Lavrovas: Mes nesiruošiame pulti kitų šalių. Ukrainos irgi nepuolėme

Po derybų su Ukrainos kolega Turkijoje Rusijos užsienio reikalų ministras atsakė į žurnalistų klausimus

Antalijoje, Turkijoje, diplomatinio forumo kuluaruose vyko Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir Ukrainos kolegos Dmitrijaus Kulebos derybos. Susitikime dalyvavo Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, kuris buvo Rusijos ir Ukrainos derybų moderatorius.

„Esame už bet kokius kontaktus“, – Maskvos poziciją iš karto paskelbė Sergejus Lavrovas. Anot jo, neatmestina, kad gali įvykti Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos lyderio Vladimiro Zelenskio susitikimas.

– Visi puikiai žino, kad prezidentas Putinas niekada neatsisako kontaktų. Visada esame pasiruošę susitikti, jei pavyks derybose pasiekti kokios nors „pridėtinės vertės“.

Lavrovas aiškino, kad pagrindinė Maskvos viršūnių susitikimo sąlyga – kad jis išspręstų realią problemą, o ne liktų be pagrindo, pabrėžė ministras. Pastaruoju metu Kijevas pirmenybę teikia susitikimams dėl susitikimų, „realius veiksmus pakeisdamas išoriniais efektais“. Tai ypač aiškiai parodė Kijevo veiksmai po Normandijos ketverto susitikimo Paryžiuje 2019 m. Tada Ukrainos valdžia, užuot pradėjusi įgyvendinti realius susitarimus, ėmė inicijuoti kartais beprasmių naujų tarptautinių susitikimų rengimą.

Sergejus Lavrovas dar kartą pabrėžė, kad Maskvai pagrindine padėties Ukrainoje sprendimo platforma išlieka Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos, vykstančios Baltarusijos teritorijoje.

– Paskutiniame ture Rusija jau pateikė konkrečių svarstymų. Netrukus Kijevas duos jiems atsakymą“, – pridūrė ministras, pažymėdamas, kad šiandien susitikime su Dmitrijumi Kuleba niekas net nebandė susitarti dėl paliaubų.

Gimdymo namai, branduolinis karas ir tūkstančiai PRK

Britų ir amerikiečių žurnalistai tris kartus teiravosi Sergejaus Lavrovo apie išpuolį prieš gimdymo namus Mariupolyje, kuris priskiriamas Rusijos kariškiams. Užsienio reikalų ministras priminė, kad kovo 7 dieną Rusijos atstovai JT paskelbė, kad prieš kelias dienas Azovo nacionalinio bataliono (organizacija uždrausta Rusijos Federacijos teritorijoje – red.) kovotojai užėmė gimdymo namus. , išvarydamas visą medicinos personalą ir gimdančias moteris.

Lavrovas netiki branduoliniu karu, apie kurį dažnai pradėjo kalbėti Vakarų kolegos, ypač NATO atstovai. Kartu ministras perspėjo apie ginklų tiekimo Ukrainai pavojų. Šie „geri ketinimai“ ateityje gali atsirūgti europiečiams.

– Matome, kaip pavojingai elgiasi Vakarų kolegos, kaip ES šalys skatina tiekti Ukrainai mirtinus ginklus, įskaitant tūkstančius MANPADS. Teroristai juos labai dažnai naudojo, sukeldami grėsmę civilinei aviacijai. Klausiame savo partnerių, kaip šie PZK bus toliau valdomi. Nėra atsakymo. Ir jie gali išplisti visoje Europoje“, – pažymėjo Lavrovas. – Tie, kurie pumpuoja ginklus Ukrainai, turėtų atsakyti už savo veiksmus, taip pat ir už samdinių siuntimą.

Į klausimą, ar Rusija puls kitas šalis, ministras atsakė neigiamai, primindamas Maskvos poziciją.

– Neketiname pulti kitų šalių. Nepuolėme ir Ukrainos. Ukrainoje, – ne kartą aiškinome – susidarė situacija, kuri kuria tiesiogines grėsmes Rusijos saugumui. Nepaisant daugelio metų raginimų ir raginimų, niekas mūsų neklausė. O išlaisvintose teritorijose atskleidžiami nauji faktai rodo, kad ataka prieš Donbaso liaudies respublikas buvo suplanuota – kruopščiai ir jau šiems mėnesiams.

BIOLABORATORIJOS IR PASAULIO ATEITIS

Sergejus Lavrovas ypatingą dėmesį skyrė biologinių laboratorijų, kurios Ukrainoje slapta veikė globojant Pentagonui, veiklai. Diplomatas prisiminė, kad panašios laboratorijos buvo dislokuotos ir kitose šalyse.

„Tai, kad Vašingtono atstovai viešai paneigė gandus, esą jie užsiima kažkokia draudžiama veikla, nestebina“, – sakė ministras. – Tai, kad ES iš karto vienbalsiai pradėjo sakyti, kad ES neturi duomenų, kad amerikiečiai Ukrainoje užsiima karine biologine veikla, nestebina. Ir tai, kad JT atstovai pasakė, kad jie taip pat neturi tokios informacijos, taip pat nestebina.

Kartu Lavrovas dar kartą pabrėžė, kad Rusija rimtai žiūri į derybas su Ukraina.

– Nenorime Ukrainos militarizavimo, nenorime tęsti tendencijos Ukrainoje kurti neonacinę valstybę, kai žygiuoja batalionai su „SS“ antsiuvais, kai šie kovotojai treniruojasi vykdyti teroristinius veiksmus. Norime, kad Ukraina būtų neutrali“, – sakė jis, prisimindamas saugumo sistemą, kuri buvo pasiekta per derybas Ankaroje 1999 metais ir Astanoje 2010 metais. – Tai nėra nauja apsaugos sistema, dėl to jau ne kartą sutarta aukščiausiu lygiu. Šalys turi teisę pasirinkti savo aljansus, tačiau jos neturi teisės stiprinti savo saugumo kitų saugumo sąskaita. Ir jokia organizacija Europos erdvėje neturi teisės pretenduoti į dominuojantį vaidmenį. NATO dabar tai pažeidžia.