Seimo opozicija nepritars nutarimui dėl nepaprastosios padėties įvedimo Nutarimas priimtas: UŽ-71, PRIEŠ-3, SUSILAIKĖ-43

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/03/10/se... 2022-03-10 19:16:00, skaitė 320, komentavo 2

Seimo opozicija nepritars nutarimui dėl nepaprastosios padėties įvedimo Nutarimas priimtas: UŽ-71, PRIEŠ-3, SUSILAIKĖ-43

Kovo 10 d. Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, Lietuvos regionų, Darbo partijos bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos išplatino  pareiškia kuriame išreiškė savo nepritarimą daliai šiandien Seime numatomo priimti nutarimo dėl nepaprastosios padėties įvedimo nuostatų. Dėl to visos šios opozicijai priklausančios frakcijos pareiškė nebalsuosiančios už šio nutarimo projekto priėmimą.

Skelbiame visą pareiškimą:

„Visi suprantame, kad turime padėti Ukrainai, kuri kovoja ne tik už savo, bet ir už mūsų nepriklausomybę. Visi pritariame minčiai, kad privalome pasirūpinti ir Lietuvos nacionaliniu saugumu. Tačiau negalime pritarti idėjoms, kuriomis siekiama ypač didele apimtimi riboti žmonių konstitucines teises ir laisves. Pavyzdžiui, atskirose vietose uždraudžiant jiems rinkti bet kokią, ne tik reikšmę nacionaliniam saugumui turinčią, informaciją apie dalį energetikos sektoriaus įmonių.

Yra nenormalu, kad dėl tokių nepamatuotų draudimų atskirose vietovėse mūsų piliečiai turės bijoti internete susirasti pagrindinių energetikos įmonių adresus. Lygiai taip pat vaizdo registratorius automobiliuose naudojantys asmenys galės būti apkaltinti, kad pravažiuodami nufilmavo vieną ar kitą objektą. Informacijos rinkimo ribojimai, kuriuos iliustruoja šie pavyzdžiai, šiuo metu yra niekuo nepagrįsti. Jie yra neproporcingi ir kels nepasitikėjimą, nereikalingas įtampas visuomenėje.

Objektyviai vertiname grėsmes ir esame įsitikinę, kad toms grėsmėms, kurios šiuo metu kyla dėl dezinformacijos, karo propagandos ar kitos draudžiamos informacijos skleidimo, suvaldyti pakanka esamų teisinių instrumentų, leidžiančių išlaikyti pusiausvyrą tarp žmogaus teisių ir laisvių bei poreikio užtikrinti valstybės saugumą.

Todėl, mūsų įsitikinimu, šiandieninėje situacijoje valdančiųjų pateikti pasiūlymai riboti žiniasklaidos laisvę tokiu mastu, kad policijos pareigūno ar žurnalistų etikos inspektoriaus nurodymu, be teismo sprendimo, Lietuvos žiniasklaidos priemonės netektų galimybės parduoti savo leidinius ar skelbti informaciją internete, yra neproporcingi, nepagrįsti bei nesuderinami su esminiais demokratijos, spaudos bei žodžio laisvės principais.

Nepaprastoji padėtis negali būti naudojama paminti tam, kam ji savo esme yra skirta apsaugoti, todėl šiuo metu tokių, reikšmingus žmogaus teisių ribojimus įvedančių, pasiūlymų savo balsais paremti negalime.
Apgailestaujame, kad tuomet, kada turėtume visi susitelkti ir tartis, valdantieji stokoja siekio vystyti dialogą su opozicija ir neaptaria reikšmingiausių valstybei teisės aktų projektų iš anksto, prieš juos registruodami. Juolab kad LR Seimo statutas nenumato šios rūšies nutarimų koregavimo galimybės po to, kai jie jau yra registruoti“.