Ukraina kūrė branduolinį ginklą , todėl ir sulaukė Rusijos rūstybės

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-03-08 06:11:00, skaitė 524, komentavo 6

Ukraina kūrė branduolinį ginklą , todėl ir sulaukė Rusijos rūstybės

Okrainos prezidento Zelenskio žodžiai Miuncheno saugumo konferencijoje apie pretenzijas į Okrainos branduolinį statusą nebuvo atsitiktinės, tai galėjo tapti realybe jau artimiausiu metu, pareiškė redakcijai (RIA)vieno iš kompetentingų Rusijos departamentų atstovas.

„Zelenskio pareiškimas Miuncheno saugumo konferencijoje vasario mėnesį apie galimybę Okrainai įgyti branduolinį statusą nebuvo atsitiktinis. Iškart po to, kada 1994 metais ji prisijungė prie Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties, Okraina pradėjo MTKB (moksliniai tiriamieji ir konstravimo-bandomieji) darbus, siekdama suformuoti technologinį pagrindą galimam savo branduolinio ginklo sukūrimui. “, – pasakė agentūros RIA pašnekovas

Anot jo, šie darbai aiškiai išreikštą praktinę orientaciją ir augantį aktyvumą įgavo 2014 metais nebyliu tuomet prezidento pareigas ėjusio Petro Porošenkos nurodymu.

„Taigi, SVR turimi duomenys rodo, kad branduolinio sprogstamojo įtaiso,  kurį vėliau būtų galima panaudoti kuriant branduolines galvutes, MTKB darbai buvo vykdomi tiek urano, tiek plutonio kryptimis. Okrainos mokslo bendruomenė turi pakankamai kompetencijų sukurti tiek „sprogstamo“, tiek „patrankos“ tipo įtaisą“, – pasakė šaltinis.

Jis pažymėjo, kad Kijevas taip pat galėjo slapta iš Vakarų įsigyti centrifuginio urano sodrinimo ir lazerinio izotopų atskyrimo technologijų.

 

Plutonis iš užsienio

 

Šiam darbui paspartinti pradiniame etape iš užsienio buvo gautas reikiamos kokybės plutonis.

„Remiantis turima informacija, USA jau vykdė šios medžiagos perdavimą savo partneriams. Yra pagrindo manyti, kad „Okrainos atveju“ neapsieita be Vašingtono dalyvavimo“, – sakė agentūros pašnekovas.

Pasak jo, esminis vaidmuo kuriant branduolinį sprogstamąjį įtaisą buvo paskirtas Nacionaliniam mokslo centrui „Charkovo fizikos technikos institutas“.

„Ten turima eksperimentinė bazė leidžia atlikti plataus spektro branduolinių medžiagų, įskaitant ir panaudotą reaktorių kurą, iš kurio galima gaminti ginklams naudojamą plutonį, tyrimus. Taip pat  Centro neutronų fizikos skyrius atliko branduolinių reaktorių kritiškumo skaičiavimus, kuriuos galima panaudoti ir branduolinės ginkluotės srityje“, – sakė šaltinis.

Pagalbą mokslininkams kuriant branduolinių medžiagų izotopų atskyrimo metodus suteikė specializuotos Okrainos nacionalinės mokslų akademijos struktūros, o būtent Branduolinių tyrimų institutas ir Organinės chemijos institutas, esantis Kijeve, tvirtina šaltinis.

Pasak Rusijos žinybų, darbe taip pat dalyvavo Branduolinės AES saugumo problemų institutas Černobylyje, Valstybinis mokslinis-techninis branduolinio ir radiacinio saugumo centras Kijeve bei Kondensavimo sistemų fizikos institutas Lvove, kurie turi mokslinį įdirbį ir atitinkama programinį-aparatinį potencialą medžiagos būvio modeliavimo srityje.

 

Veikla Černobylyje

 

Branduolinio ginklo sukūrimo vietai Kijevas naudojo Černobylio atominės elektrinės zoną.

„Būtent ten, sprendžiant iš turimos informacijos, buvo vykdomi tiek „nešvarios“ bombos gamybos, tiek plutonio iškyrimo darbai. Padidėjęs Černobylio zonai natūralus radiacijos fonas slėpė tokių darbų vykdymą“, - sakė agentūros RIA pašnekovas.

Pasak jo, prie atskirų problemų šioje sferoje sprendimo buvo pritraukiami Odesos nacionalinio politechnikos universiteto darbuotojai, turintys didelę termobranduolinių reakcijų kinetikos matematinio modeliavimo patirtį, o taip pat specializuoto Kijevo nacionalinio universiteto ir Nacionalinės mokslų akademijos Medžiagų ir lydinių fizikos ir technikos instituto padalinių darbuotojai, besispecializuojantys kompiuterinio modeliavimo srityje, hidrodinamikos ir būvio stovio mechanikos (būvio stovis - kietas, skystas, dujinis, plazma, el.mag laukas ir pan.) srityse.

„Ypatingas dėmesys buvo skirtas realizuojant projektus branduolinių medžiagų metalurgijos ir specialiųjų lydinių gamybos technologijų srityje, kurie buvo įgyvendinami Elektro-suvirinimo ir Metalų fizikos institutuose“, – sakė šaltinis.

Be to, jo teigimu, sprendžiant šios srities problemas dalyvavo Medžiagotyros problemų institutas ir Fizikos-mechanikos institutas, atsižvelgiant į jų patirtį specialiųjų medžiagų, įskaitant jų antikorozinę apsaugą ir apdirbimą, srityje.

 

Dėmesys uranui...

 

Taip pat pastaraisiais metais Kijevas aktyviai domėjosi urano sodrinimo tema.

„Atkreipia dėmesį ir ta aplinkybė, kad pastaraisiais metais Ukraina suaktyvino giliųjų sluoksnių geologinius tyrimus veikiančių urano šachtų teritorijoje, o taip pat perspektyvių urano telkinių įsisavinimą, ypač Nikolajevo, Dnepropetrovsko ir Kirovogrado srityse“, – sakė agentūros pašnekovas.

Anot jo, vienu metu Okrainos atstovai inicijavo dialogą su užsienio kompanijomis dėl pagalbos Ukrainai kuriant savo urano sodrinimo įmones šalies teritorijoje.

„Šiuo atžvilgiu pažymėtinas tas faktas, kad Žoltyje Vody hidrometalurgijos gamykloje jau buvo perdirbamas iš Okrainoje iškasamos rūdos urano oksido koncentratas, kuris gali būti panaudojamas urano sodrinimo procese dujinėse centrifugose be papildomo perdirbimo ir išvalymo“, – pažymėjo šaltinis. .

 

....ir pristatymo priemonėms, nešėjams

 

„Lygiagrečiai šalyje vyko darbai siekiant modernizuoti esamą ir sukurti naują raketinę ginkluotę, kuri galėtų būti panaudojama kaip branduolinio ginklo pristatymo priemonė, nešėjai“, – sakė vieno iš kompetentingų departamentų atstovas.

Pasak jo, Kijevas didžiąją dalį šių darbų „pridengia" bendrų projektų su kitomis šalimis įgyvendinimu. Taip 2013 metų gruodį Okraina pasiekė susitarimą Turkija dėl bendradarbiavimo raketinėje sferoje.

„Pagrindinį vaidmenį jame turėjo atlikti Okrainos raketinės-kosminės įmonės „Južmašzavod“ ir KB „Južnoje“, anksčiau dalyvavę kuriant tarybinį raketinį branduolinį arsenalą“, – pažymėjo agentūros pašnekovas.

Jo teigimu, pagrindinis šio bendradarbiavimo tikslas – sukurti mobilų kompleksą, turinti kietojo kuro balistinę raketą, kurios nuotolis yra iki 1500 km.

„Južmašzavod“ Saudo Arabijos lėšomis taip pat kuria mobiliąją antžeminę raketinę sistemą „Grom-2“. Eksportinėje versijoje Grom-2, pasak Kijevo, turės iki 280 km nuotolį“, – sakė šaltinis.

Tuo pačiu metu, pasak ekspertų, yra galimybė jį modernizuoti, siekiant padidinti šaudymo diapazoną virš 500 km, o kai kuriais paskaičiavimais iki 1000 km. Nuo 2017 metų Odesos regione eksploatuojamas raketinis poligonas „Alibej“, skirtas raketinės technikos skraidymo bandymams, nurodė vieno iš departamentų atstovas.

 

Kelių mėnesių klausimas

 

„Daugiau nei du dešimtmečius realizuodama programas tiek branduolinėje, tiek raketinėje sferoje, Okraina nuosekliai judėjo link visų būtinų sąlygų suformavimo savo branduolinio ginklo sukūrimui“, – pasakė agentūros pašnekovas.

Anot jo, „reikšmingi rezultatai“ buvo pasiekti branduolinių grandininių reakcijų modeliavimo srityje, skylančių medžiagų izotopų atskyrimo, o taip pat branduolinių medžiagų tyrimo ir metalurgijos sferoje.

„Pagal vakarų ekspertų išvadas, Kijevo režimas labiausiai arti buvo plutonio pagrindu pagaminto branduolinio sprogstamojo įtaiso dėl slaptos jo gamybos iš šalyje laikomo panaudoto branduolinio kuro“, – pažymėjo šaltinis. „Okrainos specialistai galėjo pagaminti tokį įrenginį kelių mėnesių bėgyje“, – pabrėžė jis

 

Dokumentacija išvežta arba sunaikinta

 

Didėjant įtampai santykiuose su Rusija, Okrainos vadovybė priėmė sprendimą visą vertingą dokumentaciją, saugomą moksliniuose centruose Kijeve ir Charkove, sunaikinti arba evakuoti į Lvovą – į Nacionalinį universitetą „Lvovo politechnika“.

„Tai buvo padaryta taip pat ir siekiant išvengti kaltinimų Kijevo režimui dėl ginkluotės komponento buvimo Okrainos „taikioje branduolinėje programoje“, – sakė šaltinis.

Kompetentingo departamento atstovo teigimu, tam tikra dokumentacija buvo  ir Zaporožės AES.

„Matyt, kaip tik su tuo ir buvo susiję kariniai susirėmimai su Okrainos diversinėmis-žvalgybinėmis grupėmis administracinėse patalpose prie atominės elektrinės“, – pasakė agentūros pašnekovas.

„Kijevo režimo itin pavojingo „branduolinės Okrainos“ projekto įgyvendinimas galėjo tapti realybe jau artimiausioje perspektyvoje“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad neigiamas jo įgyvendinimo pasekmes sunku pervertinti.

Išvakarėse buvęs Okrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas pareiškė, kad Okraina turi techninių galimybių sukurti tokią ginkluotę ir per 2–3 metus galėtų tapti branduoline valstybe.

Rusija, kaip anksčiau pareiškė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, imasi visų priemonių užkirsti tam kelią. Anot jo, neatsakingi Kijevo pareiškimai apie branduolinį ginklą nėra tušti plepalai, šalis turi dar tarybines branduolines technologijas ir tokios ginkluotės nešėjus.

Rusija ankstų ketvirtadienio, vasario 24 d., rytą pradėjo karinę operaciją Okrainoje. Prezidentas Vladimiras Putinas pavadino jos tikslą „apsaugoti žmones, kurie aštuonerius metus kentė Kijevo režimo smurtą, genocidą“. Todėl, anot jo, planuojama atlikti „Okrainos demilitarizaciją ir denacifikaciją“, patraukti atsakomybėn visus karo nusikaltėlius, atsakingus už „kruvinus nusikaltimus civiliams“ Donbase.

Gynybos ministerijos teigimu, ginkluotosios pajėgos smogia tik karinei infrastruktūrai ir Okrainos ginkluotoms pajėgoms, nuostolių patiria abi pusės.