JAV dėl padėties Ukrainoje raginama nutraukti naftos importą iš Rusijos

Autorius: Mindaugas Vaičiūnas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022030... 2022-03-01 15:20:00, skaitė 356, komentavo 1

JAV dėl padėties Ukrainoje raginama nutraukti naftos importą iš Rusijos

JAV senatorius paragino sustabdyti naftos importą iš Rusijos dėl padėties Ukrainoje

VILNIUS, kovo 1 — Sputnik. JAV demokratų senatorius Džo Manchinas paragino šalies valdžią sustabdyti žalios naftos importą iš Rusijos dėl to, kas vyksta Ukrainoje, rašo RIA Novosti.

Anot senatoriaus, Rusijos lyderis Vladimiras Putinas energijos išteklius naudoja "kaip ginklą". Tačiau nepaisant to, kad JAV smerkia Rusijos veiksmus, JAV ir toliau iš Rusijos importuoja "daugiau nei pusę milijono barelių" naftos ir naftos produktų per dieną, sakė Manchinas. K

"Jei yra tinkamas momentas tapti nepriklausomu energetikos sektoriuje, tai dabar. Raginu administraciją ir pramonės partnerius nedelsiant imtis veiksmų, tame tarpe žalios naftos importo iš Rusijos uždraudimą... Toliau pasikliauti Rusijos energijos ištekliais, kai... jie puola Ukrainą, nėra prasmės", – sakoma senatoriaus Manchino vadovaujamos demokratų grupės Senato Energetikos ir gamtos išteklių komitete pranešime.

Rusija ankstų ketvirtadienio, vasario 24 d., rytą pradėjo karinę operaciją Ukrainoje. Prezidentas Vladimiras Putinas pavadino jos tikslą "apsaugoti žmones, kurie jau aštuonerius metus patiria Kijevo režimo patyčias ir genocidą". Už tai, anot jo, planuojama atlikti "Ukrainos demilitarizaciją ir denacifikaciją", patraukti atsakomybėn visus karo nusikaltėlius, atsakingus už "kruvinus nusikaltimus prieš civilius" Donbase.

Rusijos Federacijos gynybos ministerijos teigimu, ginkluotosios pajėgos smogia tik karinei infrastruktūrai ir Ukrainos kariams, civiliams gyventojams niekas negresia. Padedamos Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų, DLR ir LLR grupės plėtoja puolimą. Bet apie Ukrainos okupaciją nėra kalbos, pabrėžė Rusijos prezidentas.

Pirmadienio rytą nukentėjo daugiau nei 1,1 tūkst. objektų: aerodromų, komandų postų, radiolokacinių stočių ir pan. Teritorija aplink Černobylio ir Zaporožės atomines elektrines kontroliuojama.

Po aštuonerių metų Šiaurės Krymo kanalas buvo atblokuotas, vyksta darbai, siekiant atkurti vandens tiekimą į Krymą. Puolimas vyksta keliomis kryptimis, Kijevas blokuojamas iš vakarų. Tačiau išsamus Ukrainos regionų, kuriuose veikia Rusijos kariuomenė, žemėlapis oficialiai dar nepaskelbtas.

RF ginkluotosios pajėgos pasiekė oro viršenybę visoje Ukrainoje. Pasak Rusijos Federacijos gynybos ministerijos, tarp Rusijos karių yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, tačiau Ukrainos karių ir nacionalistų nuostoliai yra daug kartų didesni. Tikslūs skaičiai dar nepaskelbti.

Rusijos karinis departamentas praneša apie daugybę atvejų, kai Ukrainos kariai savanoriškai sudėjo ginklus – jiems garantuojamas saugumas ir grįžimas pas savo šeimas. Tuo tarpu Ukrainos saugumo pajėgos dislokuoja daugybę raketų paleidimo įrenginių tiesiai į Kijevo ir kitų Ukrainos miestų gyvenamuosius rajonus. Putinas tai pavadino teroristine taktika.