J. Vaiškūnas. Vilniaus knygų mugės rengėjai paniekino Lietuvos didvyrį

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/02/27/vi... 2022-02-28 16:08:00, skaitė 361, komentavo 4

J. Vaiškūnas. Vilniaus knygų mugės rengėjai paniekino Lietuvos didvyrį

1947 m. vasario 26 d., prieš 75 metus, sovietiniai okupantai Vilniuje, sušaudė antinacistinio ir antisovietinio pogrindžio dalyvį Lietuvos karininką Joną Noreiką-Generolą Vėtrą.  2002 m. vasario 26 d. Vilniaus knygų mugės (VKM) rengėjai šio tragiško įvykio 75-mečio proga surengė J. Noreiką šmeižiančios knygos pristatymo renginį.

Tikriausiai visi žinote, kad  tarpukario  J. Noreikos-Generolo Vėtros anūkė Silvija Foti – parašiusi knygą apie savo senelį kaip žydšaudį, važinėja po pasaulį ir spekuliuodama sovietinių okupantų sušaudyto Lietuvos didvyrio vardu kuriasi sau šlovę ir kraunasi egoistinį kapitalą iš Velionio atminimo juodinimo.

Ši žurnaliste ir rašytoja prisistatanti moteris tik tuo ir išgarsėjo, kad ėmė viešai prisistatinėti kaip „nacio anūkė“. Tai pagrindinis jos gyvenimo pasiekimo titulas ir ją išgarsinusios knygos pavadinimas.

Žmones, kurie skundžia, parduoda savo motiną, tėvą, senelį, Lietuvoje vadinome pavlikais morozovais. Kiekvienas pats pagal sąžine renkasi – išduoti ar ne tėvą ir motiną. S. Foti pasirinko. Dabar važinėja po pasaulį ir bando savo moralinę dekonstrukciją pristatyti kaip didvyriškumą.

Tačiau ko savo poelgiu siekia Vilniaus knygų mugės rengėjai, sudarydami knygų mugės programą? Vargu ar VKM organizacinio komiteto nariams, kurį sudaro Lietuvos leidėjų asociacijos, Lietuvos kultūros instituto bei Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO deleguoti atstovai, buvo nežinoma J. Noreikos sušaudymo data ir tai, kad šiam tragiškam Lietuvos istorijos įvykiui šiemet sukaks 75-eri?

Ar tikrai šiame iš kultūros žmonių sudarytame komitete nebuvo nė vieno išprususio žmogaus? Jei taip – baisiai liūdna. Jei ne – tai labai baisu, nes Vilniaus knygų mugės rengėjai su Lietuvos vardo juodintojais suderino savo veiksmus.

O juodintojai – S. Foti, Emanuelis Zingeris, Indrė Makaraitytė, Tomas Venclova – vasario 26 d., popietę, LITEXPO rūmų Kino salėje pristatydami knygą „Vėtra lietaus šalyje: Jono Noreikos anūkės pasakojimas“, tikri žinojo ką daro.

Kai iš salės pasigirdo raginimas 75-ųjų žūties metinių proga tylos minute pagerbti Joną Noreiką – jie pasimetė…

Bet išeitį rado – tylos minute pagerbė ne sovietų sušaudytą Lietuvos karininką o – „visus nekaltai žuvusiuosius“…